Blockchain på vej ind i logistikken

Walmart og UPS er to af de aktører, der er ved at integrere blockchain-teknologien i den daglige drift. Sporbarhed og transparens er to af de store fordele.

Blockchain har stort potentiale i logistikken, mener både Walmart og UPS, der arbejder indgående med mulighederne for bl.a. sporing..

13.11.2017

SCM.dk

To aktører, der konkret er ved at få konceptet, som oprindeligt blev udviklet til at håndtere den elektroniske valuta Bitcoin, ind i deres drift, er de amerikanske giganter Walmart og UPS.

Førstnævnte arbejder på at integrere blockchain i deres transportkæder i Kina, hvor man har over 400 butikker. Tanken er at de kinesiske kunder inden længe vil være i stand til at spore de fødevarer, de køber hele vejen gennem forsyningskæden, fra jord til butikshylde, kun ved at scanne en kode med deres smartphone, skriver South China Morning Post.

Værktøjet er en blockchain-baseret løsning, som Walmart er ved at udvikle, og som skal gøre det muligt for den normale forbruger at se det præcise udgangspunkt for den mad, de indhandler. Efter en succesfuld forsøgsperiode skal der nu endnu mere fart på udviklingen, lyder det.

Hurtigere og mere præcis sporing
”Blockchain-teknologien er en game changer i fødevareindustrien og Kina er formentlig det rigtige sted at opskalere dens udbredelse, fordi den kinesiske regering allerede er interesseret i sporing (i fødevareforsyningskæden) og de kinesiske forbruger er så ferme med teknologi”, siger Walmarts vice-president for food safety, Frank Yiannas, til avisen.

Frem mod 2020 har Walmart lovet at investere 25 mio. dollars (knap 160 mio. kr.) i innovation inden for teknologi til fødevaresikkerhed i Kina, og her er blockchain en hjørnesten. Walmart udvikler sine løsninger sammen med IBM, og i maj fik man valideret sit produkt, da det lykkedes at spore svineprodukter fra en enkelt gård til et Walmart-dc i Beijing.

Succesen beror på, at man med blockchain kan digitalisere og dokumentere detaljer på en enkelt platform og på den måde reducere den tid, det tager at spore at spore et produkt tilbage til kilden, hvilket skal gøre returer både hurtigere og mere præcise, og drastisk reducere risikoen for at varer bliver udsat for forurening.

UPS: blockchain er en sand disruption
Det er nogen af de samme muligheder, fragtmastodonten UPS ser i blockchain-teknologien. Derfor har selskabet netop annonceret, at man er gået med i den såkaldte Blockchain in Trucking Alliance (BiTA), som er et forum for udvikling af blockchain-standarder og -uddannelse i fragtindustrien, skriver FreightWaves.

UPS ”ser blockchain som en sand disruptiv teknologi, der kan ændre mange facetter ved global handel”, som det hedder i en pressemeddelelse. Derfor vil man gerne være med til at skabe industrielle standarder og protokoller, der kan danne grundlaget for det virksomhedssamarbejde, som ifølge selskabet skal støtte de logistikstrategier, kunderne skal bruge.

”Teknologien har potentialet til at forøge gennemsigtigheden og effektiviteten mellem shippingfirmaer, distributører, mægler, forbrugere, forhandlere og andre interessenter i forsyningskæden”, siger director of enterprise architecture and innovation i UPS, Linda Weakland.

Mere specifikt er det fortoldningsprocesserne, som UPS vil gøre nemmere via blockchain. Det centrale punkt i strategien handler om at digitalisere transaktionerne, hvilket skal gøre dem hurtigere og mere præcise, i takt med at eksisterende papirtunge og manuelle processer bliver erstattet, til gavn for alle involverede.

Læs også: Maersk vil digitalisere sit paper trail

Generelt hæfter UPS sig ved de mange forskellige anvendelsesmuligheder for blockchain i logistikindustrien og omkring supply chains ift. forsikring, betalinger, audits og styring af information og værdier i form af både fysiske aktiver såsom containere, og virtuelle varer som digitale valutaer.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

24.05.2024SCM.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

24.05.2024SCM.dk

Bliv klogere på brug af kunstig intelligens i jeres forsyningskæde

23.05.2024SCM.dk

Ny alliance vil udvikle nye danske ChatGPT’er

22.05.2024SCM.dk

90 millioner kroner skal styrke dansk tech innovation

21.05.2024SCM.dk

Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup