CE-mærkning halter bagud for danske robotter

Alt for mange robotter er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarlige og i værste fald ulovlige at bruge. Der mangler nemlig viden i markedet om CE-mærkning, som er et krav på alle robotinstallationer. Derfor vil Dansk Standard udvikle ny vejledning om standarder.

CE-mærkning er et krav på alle robotinstallationer, men der mangler viden i markedet om vigtigheden af, at det bliver gjort ordentligt. Det kan gå ud over sikkerheden for medarbejderne og i sidste ende have fatale konsekvenser. Foto: Nataliya Hora / 123RF.

18.11.2021

SCM.dk

Brugen af robotter stiger eksplosivt og danske virksomheder leverer nogle af de bedste robotter på markedet – ikke mindst, når det kommer til de samarbejdende af slagsen, hvor maskine og menneske arbejder side om side. Desværre er der i følge flere eksperter på området store udfordringer, når det kommer til CE-mærkningen, som i mange tilfælde ikke gøres ordentligt. Det kan få alvorlige konsekvenser for sikkerheden og i sidste ende være med til at hindre den danske robotsektors fortsatte vækst.

Derfor har Dansk Standard igangsat udviklingen af en ny vejledning om standarder og CE-mærkning af robotter med særligt fokus på kollaborative robotter.

”Robotindustrien vokser forsat i Danmark, fordi de danske robotvirksomheder ganske enkelt leverer nogle af de mest innovative robotter på markedet. Skal denne udvikling fortsætte, er tryghed og sikkerhed vigtige parametre. Og her er CE-mærkning en vigtig forudsætning og et godt værktøj til at skabe sikre robotinstallationer, før de tages i brug. Men det kan være en kompliceret proces for den enkelte virksomhed, og derfor er der brug for denne guide, der er på vej til virksomhederne, som samtidigt kan være med til at fremme robotindustrien i Danmark”, siger Ditte Klint Heede, konsulent i Dansk Standard

CE-mærkning er lovkrav

CE-mærkning er et krav på alle robotinstallationer, men der mangler viden i markedet om vigtigheden af, at det bliver gjort ordentligt. Det kan gå ud over sikkerheden for medarbejderne og i sidste ende have fatale konsekvenser. Og det er en udfordring, der kun bliver større i takt med, at brugen af robotter – herunder kollaborative robotter – stiger kraftigt.

”CE-mærkning af robotter er vigtig, fordi den er med til at sikre, at der er foretaget de rette sikkerhedsvurderinger. På den måde skabes den mest sikre arbejdsplads for medarbejderne, der betjener eller arbejder sammen med robotten. Desværre ser vi stadig, at ikke alle virksomheder får gennemført den nødvendige CE-mærkning. Det er derfor godt nyt, at Dansk Standard nu er på vej med en guide for, der skal hjælpe virksomheder med, hvad de skal overveje i forbindelse med brug af standarder og CE-mærkningen. Det er vores forhåbning, at den vil gøre processen endnu mere overskuelig og bidrage til, at virksomhederne lever op til det lovpligtige krav om CE-mærkning af robotterne”, siger Anders Mortensen, chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Dansk løfterobot kan arbejde en måned for prisen for en vikar i 4 dage

Og det er netop formålet med guiden: at gøre det mere enkelt og ligetil for virksomhederne at leve op til kravene på området, og dermed sikre et sikkert arbejdsmiljø for deres medarbejdere.

”Det skal være nemt og ukompliceret for virksomheder – store som små – at gennemføre en CE-mærkning af deres robotter. Derfor er vi nu gået i gang med at lave en guide for sikker installation af kollaborative robotter, så virksomheder – og særligt SMV'er - nemt og enkelt kan få et overblik over relevante lovkrav og standarder. Af samme årsag vil vi også gerne i dialog med virksomheder, som selv er ansvarlige for at gennemføre CE-mærkning af robotter, så vi sikrer, at vores guide kommer fuldstændig i øjenhøjde med dem og deres virksomhed. Jeg håber derfor, at de virksomheder, som selv skal eller har foretaget CE-mærkning af robotter, vil gribe muligheden for at være med til at præge guiden”, siger Lasse Kieffer, Iværksætter og investor samt formand for Dansk Standards udvalg for robotik.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.05.2024SCM.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

03.05.2024SCM.dk

SMV’er får nye værktøjer til at fastholde og rekruttere unge medarbejdere

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

23.04.2024SCM.dk

Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

11.04.2024SCM.dk

Mange millioner skal hjælpe med at sige farvel til affald

04.04.2024SCM.dk

Ny rapport afslører barrierer for en cirkulær tekstilindustri

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle