Chaufførmanglen vil kun stige i 2022

Manglen på lastbilchauffører har længe været et problem, og den international organisation for vejtransport IRU melder nu ud, at organisationen forventer, at antallet af ubesatte lastbilchaufførstillinger vil stige til 40 procent i 2022.

"Vejtransportoperatører gør deres del, men regeringer og myndigheder er nødt til at bevare fokus, især for at forbedre parkeringsinfrastrukturen, uddannelsesadgangen og tilskynde flere kvinder og unge til erhvervet", konkluderer IRU's generalsekretær Umberto de Pretto..

27.06.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Stramme arbejdsmarkeder og stor efterspørgsel efter pandemien giver fortsat næring til manglen på chauffører i hele verden, og højere lønninger i 2021 har ikke løst problemet. Mangelsituation bliver forværret af en voksende kløft mellem unge og gamle chauffører – en kløft som IRU betegner som en ’demografisk krise under opsejling’-
IRU's årlige undersøgelse af chaufførmangel viser, at ubesatte erhvervschaufførstillinger fortsætter med at stige med alarmerende hastigheder over hele kloden.

IRU har undersøgt mere end 1.500 kommercielle vejtransportoperatører i 25 lande i Amerika, Asien og Europa og organisationen konkluderer, at manglen på lastbilchauffører steg i alle regioner i 2021 undtagen Eurasien.

I Europa steg manglen med 42 procent fra 2020 til 2021, hvor åbne ubesatte chaufførstillinger nåede 71.000 i Rumænien, 80.000 i både Polen og Tyskland og 100.000 i Storbritannien. I Mexico steg manglen med 30 procent for at nå 54.000; i Kina med 140 procent for at nå 1,8 millioner. Højere chaufførlønninger i 2021, især i Europa og USA, har ikke ført til en bedring af mangelsituationen.

Millioner af ubesatte stillinger
IRU's generalsekretær Umberto de Pretto siger: "Kronisk mangel på erhvervschauffører bliver værre med millioner af stillinger, der forbliver ubesatte. Dette sætter allerede stressede økonomier og samfund i højere risiko for inflation, problemer med social mobilitet og nedsmeltning af forsyningskæden".

Ser vi frem mod 2022 forventer operatører i de fleste regioner, at manglen på lastbilchauffører vil fortsætte med at stige: Tyrkiet med 15 procent, Mexico med 32 procent og Eurasien og Europa med 40 procent.  Undtagelserne er Argentina og Kina, hvor operatører forudser små forbedringer.

Inden for personbefordring var 7 procent af stillingerne som buschauffør ubesatte i 2021 i Europa. Operatørerne forventer, at dette vil nå op på 8 procent i 2022 i de undersøgte lande.

Mindre end 3 procent af lastbilchaufførerne var kvinder i 2021 i alle regioner - med bemærkelsesværdige undtagelser i Kina på 5 procent og USA på 8 procent. Andelen af kvindelige buschauffører i Europa var endnu bedre med 12 procent. Disse satser ligger dog stadig et godt stykke under transportsektorens normer, især i Europa og USA, hvor henholdsvis 22 procent og 28 procent af alle transportarbejdere er kvinder.

Demografisk tidsbombe
Unge chauffører under 25 år forbliver et lille mindretal på 6 eller 7 procent af lastbilchaufførbefolkningen i de fleste regioner. På den anden side er der mellem to og fem gange flere ældre chauffører over 55 år i alle regioner, undtagen Kina og Mexico. I USA og Europa udgør ældre chauffører omkring en tredjedel af arbejdsstyrken. Europa har den højeste gennemsnitlige chaufføralder på 47 år.

Gabet mellem ældre og yngre chauffører vokser. Figur: IRU..

Brug for flere kvinder og unge
Den voksende aldersforskel er mere alvorlig for personbefordring. I Europa var kun 3 procent af buschaufførerne under 25 år i 2021, hvilket er halvdelen af den samlede transportsektor. Chauffører over 55 år ud var dog 32 procent af arbejdsstyrken med en gennemsnitlig føreralder på 50 år.

Ifølge vejtransportoperatørerne skyldes den nuværende krise med chaufførmangel mangel på kvalificerede chauffører i alle regioner - bortset fra Kina og Tyrkiet, der peger på henholdsvis chaufførforholdene og erhvervets image som hovedårsagerne.

Om IRU

IRU er verdensorganisationen for vejtransport, der hjælper med bidrager til samfundsudviklingen med sikker, effektiv og grøn mobilitet og logistik. Som talerør for mere end 3,5 millioner virksomheder, der driver vej- og multimodale transporttjenester i alle globale regioner, hjælper IRU med at holde verden i bevægelse. Se mere her.

"Vejtransportoperatører gør deres del, men regeringer og myndigheder er nødt til at bevare fokus, især for at forbedre parkeringsinfrastrukturen, uddannelsesadgangen og tilskynde flere kvinder og unge til erhvervet", konkluderer IRU's generalsekretær Umberto de Pretto.

Hent rapporten her.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om transport & levering 2022

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup