Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

Industrivirksomheden Mekoprint har i mange år arbejdet målrettet med affaldssortering, hvorfor deres genanvendelsesprocent ligger på hele 85-95 procent. Det er særdeles højt sammenlignet med andre industrivirksomheder, og det har nu ført til, at virksomheden i én division har opnået en guld-certificering hos Ragn-Sells.

Pia Johansen og Sanna Møller Nielsen. Foto: Mekoprint

23.04.2024

SCM.dk

Et stort fokus på at minimere affaldsmængderne og opfatte affald som en ressource har båret frugt hos industrivirksomheden Mekoprint. Virksomheden har netop modtaget den størst mulige anerkendelse for virksomhedens affaldshåndtering hos miljøservicevirksomheden Ragn-Sells, der er blandt de største aktører inden for affaldshåndtering i Skandinavien. Mekoprint har modtaget et diplom på, at virksomheden har opnået en såkaldt reThink-certificering på guldniveau fra Ragn-Sells på grund af virksomhedens målrettede indsats for at fremme genanvendelse og genbrug.   

”Certificeringen er et bevis på, at vi har taget en lang række initiativer til gavn for miljøet og klimaet. Vi opfatter først og fremmest affald som en ressource, og det er derfor naturligt at optimere vores sortering af affald og bidrage til mere genanvendelse og genbrug. Den cirkulære tankegang er meget vigtig hos os”, siger projektleder Sanne Møller Nielsen fra Mekoprint.

Den proaktive tilgang til genanvendelse og et større fokus på at udnytte ressourcer bedst muligt, betyder derfor, at der går længe imellem, at containeren til ”småt brændbart” skal tømmes hos Mekoprint. Den målrettede indsats bidrager til at reducere CO2-udledningen og det samlede klimaaftryk, hvilket er en vigtig målsætning hos Mekoprint. 

”Mekoprint er et forbillede for andre virksomheder, fordi virksomheden har et ønske om at bidrage til den grønne omstilling. Det gør Mekoprint blandt andet ved at være meget skarpe på, hvad der kan genanvendes og genbruges, og her taler vi om alt lige fra plastik og elektronik til organisk madaffald. De er meget entusiastiske og har fundet ud af, at det ikke behøver at være besværligt at sortere affald. Det kan mange andre virksomheder lære af”, siger miljøkonsulent Pia Johansen fra Ragn-Sells.

Mekoprints certificering er kommet i hus i forlængelse af, at Ragn-Sells har kortlagt virksomhedens affaldsfraktioner. Det har blandt andet ført til, at Mekoprint har øget antallet af fraktioner til 43 og optimeret håndteringen af affaldet. Dermed kommer affaldet i størst mulige omfang til at indgå i cirkulære ressourcekredsløb, når Ragn-Sells har behandlet affaldet og sendt det videre – primært til genvindingsindustrien.

For eksempel ender ”hård plast” i den samme container hos de fleste virksomheder. Men Mekoprint går et skridt videre ved at analysere, hvilken type plast der er tale om, for det giver nogle rene fraktioner, som kan anvendes til forskellige formål.

Selv om det kan lyde besværligt at sortere i flere fraktioner, end man er vant til, er det ikke tilfældet hos Mekoprint. Det skyldes især, at virksomheden har gjort det let for medarbejderne at sortere eksempelvis elektronik, metal og organisk madaffald. 

”Vi har gjort det meget lavpraktisk at sortere affald ved blandt andet at opstille separate beholdere, hvor de enkelte affaldsfraktioner produceres med piktogrammer og plancher, så det er let for alle at se, hvad der skal gøres. Det har fået alle med ombord, og det er vigtigt når vi tager initiativer for at fremme den grønne omstilling”, siger CEO Anders Kold fra Mekoprint.

Læs også: Mange millioner skal hjælpe med at sige farvel til affald

Pia Johansen fra Ragn-Sells mener, at et stort engagement hos Mekoprint og prioritering af intern kommunikation har haft stor betydning for projektet.

”Det smitter af hele vejen gennem organisationen, at ledelsen sender et klart signal om, at Mekoprint skal prioritere bæredygtighed med blandt andet høj genandvendelsesprocent og lavest mulige CO2-udledning. God intern kommunikation om nødvendigheden af at passe på miljøet og klimaet og bidrage til verdensmålene har medvirket til, at alle i Mekoprint nu ser på affald som en ressource”, siger Pia Johansen.

Mekoprint sorterer affald på alle virksomhedens lokationer, men divisionen Mekoprint Micromechanics i Støvring er længst fremme med sortering. Erfaringerne herfra skal nu bruges på virksomhedens øvrige fabrikker. 

Kilde: Mekoprint

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

06.05.2024SCM.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

03.05.2024Global AGV

Sponseret

En førerløs truck fra Global AGV har forbedret flowet i pakkeriet hos Bennett Potatoes

01.05.2024SCM.dk

Ombygning af fabrik sænker CO2 med 80 procent

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

23.04.2024SCM.dk

Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup