Danmark skal være bedre til at mindske overforbrug

Teknologisk Institut er videnpartner i et nyt, stort partnerskab, CLOSING THE LOOP, som skal lukke huller - slutte cirklen - i den cirkulære økonomi ved at sikre, at SMV’erne bruger færre ressourcer og skaber mindre affald.

Tekstilaffald skal genanvendes til produktion af akustikmaterialer og pudefyld.. Foto: Haack Recycling

04.12.2023

SCM.dk

Med målet om at reducere affaldsmængden med 3,3 millioner tons og en mindskning af CO2 udledningen med 90.000 tons skal det nye partnerskab CLOSING THE LOOP hjælpe små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, i gang med at lukke klima-hullet i værdikæderne og genanvende og genbruge ressourcer. Teknologisk Institut er videnpartner i projektet og skal stille laboratorier, tekniske kompetencer samt viden om forretningsmæssig bæredygtighed og dokumentation om bæredygtigheden i den grønne omstilling til rådighed.

”I Danmark er vi kun fire procent cirkulære, og her skal vi blive bedre til at mindske vores overforbrug af ressourcer og råvarer og øge mængden af genanvendelse. Her vil Teknologisk Institut kunne bidrage med vigtig viden og konkrete projekter samt sikre, at de miljømæssigt bæredygtige løsninger også er økonomisk bæredygtige”, siger direktør Sune Dowler Nygaard, Teknologisk Institut.

Ifølge den nyligt udkomne rapport Circularity Gap Report er Danmark dårligere til cirkulær økonomi end flere andre europæiske lande. Samtidig har Danmark et materialeforbrug, som er blandt de højeste i verden.
CLOSING THE LOOP er et samarbejde mellem 200 private og offentlige virksomheder, hvor Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udvalgt erhvervsklyngerne Food & Bio Cluster Denmark, Lifestyle & Design Cluster, We Build Denmark og CLEAN, erhvervshusene Hovedstaden, Sjælland, Sydjylland, Midtjylland og Nordjylland samt Teknologisk Institut.

Teknologisk Instituts rolle i CLOSING THE LOOP er blandt andet at stille laboratorier til rådighed for udvikling, test og demonstration, udarbejde miljøeffekt-beregninger og dokumentation, for eksempel i form af livscyclusvurderinger, LCA. Desuden skal Instituttet rådgive og hjælpe virksomhederne med implementering af nye cirkulære forretningsmodeller, bæredygtige materialer og teknologier samt dokumentere løsningernes effekt.

Teknologisk Institut er også udviklingspartner i flere konkrete projekter. For eksempel genanvendelse af tekstilaffald, hvor kun én procent genanvendes i dag. Her skal tekstilaffald genanvendes til produktion af akustikmaterialer og pudefyld. I et projekt med genanvendelse af asfalt er målet at udvikle og dokumentere løsninger, som gør det muligt at lave asfalt af 75 procent genanvendelige råstoffer fra vej- og anlægsprojekter i produktion af ny asfalt. Det vil samtidig sikre reduktion af CO2-udledning med 50-70 procent fra de pågældende anlægsprojekter. 

Et tredje eksempel er genbrug og genanvendelse af Li-ion batterier fra elcykler og elløbehjul. Her skal der skabes en cirkulær værdikæde omfattende både genanvendelse og genbrug af genopladelige Li-ion batterier fra forbrugerprodukter, herunder specielt batterier fra el-cykler og løbehjul. 

Læs også: Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

Baggrunden for CLOSING THE LOOP er at ingen virksomhed kan være cirkulær alene.

”En omstilling af materialeforbruget er kompleks og kræver samarbejde i og på tværs af værdikæderne. CLOSING THE LOOP vil give et markant og vigtigt løft til de medvirkende virksomheder, som både får en gevinst i form af bedre udnyttelse af ressourcer samtidig med, at de får implementeret løsninger, som giver nye udviklings- og forretningsmuligheder. Vi er samtidig ekstra glade for, at CLOSING THE LOOP sker i et stærkt og integreret samarbejde på tværs af viden- og klyngeaktørlandskabet”, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut.

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.03.2024SCM.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

02.03.2024SCM.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

27.02.2024SCM.dk

Industrien forventer højere produktion og beskæftigelse

22.02.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Hele verdens værksted og en lovende nabo

20.02.2024SCM.dk

Danske opfindere har kæmpe betydning for Danmark

20.02.2024SCM.dk

AI vil sætte turbo på robotautomatisering

16.02.2024SCM.dk

Stort grønt gennembrud i den tunge industri

16.02.2024SCM.dk

Dansk forsvarsindustri har et stort potentiale

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup