Danmark tjener milliarder på udenlandsk arbejdskraft

Mere end hver ottende lønmodtager i Danmark er fra udlandet, og de skaber enorm værdi. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri. Det understreger behovet for at kigge efter mere international arbejdskraft, siger vicedirektør.

"Man kan på ingen måde overvurdere betydningen af international arbejdskraft i Danmark. Hvis ikke de havde været her og lagt den indsats, de gør, så havde vi jo ikke kunnet producere varer, behandle syge eller bygge huse i det omfang, der er brug for”, siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri. Foto: Hans Søndergaard

01.05.2024

SCM.dk

Beskæftigelsen i Danmark er buldret frem de senere år, og det er var aldrig sket med danskere alene. International arbejdskraft har nemlig haft en enorm betydning for fremgangen i beskæftigelsen i løbet af de seneste 10 år. Fra 2013 til 2023 er antallet af udenlandske lønmodtagere opgjort i fuldtidspersoner blevet mere end fordoblet fra 147.000 til 309.000, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Niveauet i 2023 svarer til, at udlændinge nu står for 13 procent af den samlede lønmodtager-beskæftigelse i Danmark. 

”Man kan på ingen måde overvurdere betydningen af international arbejdskraft i Danmark. Hvis ikke de havde været her og lagt den indsats, de gør, så havde vi jo ikke kunnet producere varer, behandle syge eller bygge huse i det omfang, der er brug for. Det er på alle måder en god forretning, så vi har et arbejdsmarked og et erhvervsliv, der fungerer, men simpelthen også fordi de internationale kollegers er milliarder værd for Danmark”, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

Sidste år skabte international arbejdskraft værdi for 282 milliarder kroner. Det er en ny rekord, og det svarer samtidig svarer til 11 procent af hele værdiskabelsen i Danmark.

”Beskæftigelsen var gået tilbage, og det samme var økonomien, hvis ikke vi havde haft vores internationale kolleger. Vi skylder dem stor tak for, at de bidrager til udviklingen af Danmark”, siger Steen Nielsen.

Derfor er der også brug for, at vi gør det attraktivt og nemt for endnu flere at komme ind på det danske arbejdsmarked.

”I de kommende år vil der blive færre danskere i den arbejdsdygtige alder. Så for at beholde den velstand og velfærd vi kender i dag, skal vi fortsat med glæde tage imod international arbejdskraft, der søger mod Danmark”, siger Steen Nielsen.

Læs også: Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

”Et enkelt og virksomt tiltag ville være, at udlændinge også fra lande uden for EU kunne få adgang til at komme hertil, hvis de har fået tilbudt overenskomstdækket arbejde. Det ville gøre en forskel med det samme”, fortsætter han.

Steen Nielsen understreger, at de som udgangspunkt skal rejse hjem igen, hvis de ikke har jobbet længere.

Kilde: Dansk Industri

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

12.11.2024SCM.dk

Forsyningskæder er uforberedte på nye vigtige internationale handelsreguleringer

12.11.2024SCM.dk

Maersk Tankers afprøver eSAIL

12.11.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Trinity Hotel & Konference - En digital forvandling af gæsteoplevelsen

11.11.2024SCM.dk

Farvel til 51 år i logistik

11.11.2024SCM.dk

IVECOs distributions- og detailaktiviteter i Norden har skiftet ejer

11.11.2024SCM.dk

Vestlige fly bomber Houthier i Yemen

08.11.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

08.11.2024SCM.dk

ESG og krig præger billedet på feltstudietur

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Grundkursus i Livscyklusvurderinger (LCA), som alle kan være med på. Kurset kræver ikke forudgående viden om LCA.

Dato

13.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Brother Nordic A/S
Messe
Logistik og transport 2024, Göteborg

Nordens førende messe og konference om logistik- og transportløsninger.

Dato

14.11.2024

Tid

09:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg