Dansk e-handel oplever tilbagegang

Den samlede omsætning i dansk e-handel falder for første gang nogensinde. Det skyldes primært den generelle økonomiske usikkerhed, der får forbrugerne til at bruge færre penge. Det viser Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2022.

Den samlede omsætning i dansk e-handel falder for første gang nogensinde. Det skyldes primært den generelle økonomiske usikkerhed, der får forbrugerne til at bruge færre penge. Det viser Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2022. Foto: Arkivfoto.

21.09.2022

SCM.dk

Hvordan vil det gå med dansk e-handel, når coronakrisen er fortid?
Det spørgsmål har mange stillet sig selv, og nu er svaret klar. Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2022 viser, at forbrugerne handlede for 92,7 milliarder kr. i årets første seks måneder. Det er et fald på 1 procent sammenlignet med 1. halvår 2021.
Det lyder ikke voldsomt, når man tænker på, at 2021 var præget af voldsom vækst i dansk e-handel på grund af coronakrisen. Men tallet mangler nuancer, pointerer Niels Ralund, som er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv:

”Beløbet er i løbende priser, og samtidig går en større del af forbruget til rejser og udenlandske netbutikker. Det betyder, at de danske netbutikker, der sælger varer, reelt set oplever en betydelig større nedgang.”

Læs også: E-handel er accelereret i 2020 – det kræver god teknologi

Det kan mærkes i virksomhederne, der samtidig kæmper med stigende omkostninger:

”Konklusionen er, at de to års medvind under corona er afløst af modvind på grund af stor økonomisk usikkerhed,” siger e-handelsdirektøren og uddyber: 

”Det er dog vigtigt at understrege, at når vi sammenligner med samme periode i 2019 – altså før coronakrisen – er omsætningen vokset med knap 23 milliarder kr.”

Flere, men billigere køb
I de første seks måneder af 2022 foretog forbrugerne 136 millioner handler. Det er en million mere end i samme periode sidste år. Omvendt blev der brugt færre penge - i første halvår af 2022 var gennemsnitskøbet på 596 kr., mens det i samme periode i 2021 var på 653 kr. 

”Det understreger, at tilbagegangen i høj grad skyldes, at forbrugerne generelt holder igen på grund af den økonomiske usikkerhed. Ikke at forbrugerne dropper netbutikkerne,” forklarer Niels Ralund og fortsætter:

”Handelshyppigheden er stort set den samme som under coronakrisen, og kundernes tilfredshed med netbutikkerne er steget.”  

Salget af rejser i fremgang
Analysen viser også, at nogle af de brancher, der blev hårdest ramt af coronakrisen, er på vej tilbage. Det gælder særligt rejser og kulturoplevelser.

"De er ikke tilbage i fuld styrke, men det går fremad. Samtidig ser vi, at de brancher, der klarede sig supergodt under krisen, kun oplever svag tilbagegang. Det er altså lettere for forbrugerne at vende tilbage til nettet end omvendt," siger Niels Ralund.

Forbrugerne vil handle mere online
Selvom analysen viser, at netbutikkerne oplever modvind, så er der grund til at se optimistisk på fremtiden. Forbrugerne tilkendegiver, at de forventer at handle mere i det kommende år.

”Det giver helt klart håb for fremtiden - især fordi det er i forhold til en ekstraordinær travl periode, hvor der virkelig blev handlet igennem. Det understreger, at e-handel er blevet en fast og uundværlig del af rigtig mange forbrugeres hverdag. Derfor er jeg også ganske optimistisk på branchens vegne,” siger Niels Ralund og slutter:

"Dansk e-handel voksede med rekordfart under coronakrisen, og det ser ud til at have varig effekt, selvom vi dette halvår ser tilbagegang." 

Det viser E-handelsanalysen også:

Handlen flytter på mobilen
Både andelen af køb og betalinger via mobile devices stiger: En tredjedel af alle køb blev betalt via en mobilapp, mens 55 procent af alle køb sker via smartphone eller tablet.

Zalando er stadig størst
Den tyske gigant snupper 6 procent af alle handler. Det er ny rekord. Matas og nemlig.com snupper henholdsvis anden- og tredjepladsen på listen over de mest anvendte netbutikker.

Forbruget i udlandet stiger
29 procent af forbruget lander i udenlandske netbutikker. En lille stigning fra sidste år.

- PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

11.04.2024SCM.dk

Kødhuset reducerer klimaaftrykket for levering med 75 procent

10.04.2024SCM.dk

Bookninger af transportløsninger samlet ét sted

10.04.2024SCM.dk

DFDS på milliard-indkøb i Tyrkiet

10.04.2024SCM.dk

Aarhus Havn tilbyder nu opladning til lastbiler

09.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner® anerkender igen og for 17. gang Oracle som en leder i den seneste Magic Quadrant™ for TMS

08.04.2024SCM.dk

Maersk vender tilbage til Panamakanalen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle