Dansk industri ligger højt på robotranglisten

I en ny analyse fra Dansk Metal fremgår det, at Danmark i øjeblikket er det land med sjette flest robotter i industrien. Det er positivt, men der er også udfordringer i sigte.

”Det er især de store virksomheder og medicinalindustrien, der investerer i robotter. Alt tyder på, at SMV’erne stadig mangler at komme op i omdrejninger, og det er en tikkende bombe. Hvis ikke de små og mellemstore virksomheder snart begynder at investere markant mere, end de gør nu, så risikerer de nemlig at sakke endnu længere bagud. Det er rigtig dårlig nyt for Danmarks konkurrenceevne”, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal. Foto: Dansk Metal

13.12.2023

SCM.dk

Danmark ligger på en aktuel sjetteplads i verden, når det kommer til antallet af robotter i industrien per medarbejder, når der renses for bilindustrien. Dermed fastholdes placeringen fra sidste år. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. 

Det er positivt, men af analysen fremgår det også, at den gennemsnitlige årlige vækst de seneste fem år blot har været på 6 procent. Det er alt for lidt, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.

”Det er helt afgørende for de danske virksomheders produktivitet og konkurrenceevne, at der er en høj grad af automatisering, og at der løbende investeres i ny teknologi. Derfor er det også bekymrende, at vores vækstrate er i bund i forhold de lande vi normalt sammenligner os med. Det kan i værste fald koste arbejdspladser”, siger Emil Drevsfeldt Nielsen. 

Bilindustrien er traditionelt en af de mest automatiserede industrier, og da vi har forsvindende lidt bilproduktion i Danmark, har Dansk Metal i analysen regnet på antallet af industrirobotter per medarbejder, hvis bilindustrien trækkes fra.  

Læs også: Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

Analysen beskæftiger sig dog også med det samlede antal robotter i industrien per medarbejder. Her bliver det kun til en 12. plads. Sidste år var placeringen nummer 11, mens vi lå på en tiende plads i 2020. Dermed går det altså den forkerte vej, og det er der primært én årsag til, siger Emil Drevsfeldt Nielsen: 

”Det er især de store virksomheder og medicinalindustrien, der investerer i robotter. Alt tyder på, at SMV’erne stadig mangler at komme op i omdrejninger, og det er en tikkende bombe. Hvis ikke de små og mellemstore virksomheder snart begynder at investere markant mere, end de gør nu, så risikerer de nemlig at sakke endnu længere bagud. Det er rigtig dårlig nyt for Danmarks konkurrenceevne”, siger Emil Drevsfeldt Nielsen. 

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

04.07.2025SCM.dk

Sådan kan virksomheder styrke deres it-sikkerhed i en ny risikovirkelighed

02.07.2025SCM.dk

Lad forsyningskæden agere som et teknologisk symfoniorkester

01.07.2025SCM.dk

Digital omstilling giver små virksomheder vækst og flere ansatte

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia