Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

Med et fald i omsætningen på 2,2 procent og et fald i eksporten på 8,1 procent i 3. kvartal 2023, har it-branchen tabt momentum i forhold til samme kvartal året før. Det viser nye tal fra branchen.

I 3. kvartal 2023 omsatte it-branchen for 72 milliarder kroner, hvilket er 2,2 procent lavere end omsætningen i samme periode sidste år. Det viser seneste tal fra Danmarks Statistik og IT-Branchen.. Foto: 123rf.com

07.12.2023

SCM.dk

I 3. kvartal 2023 omsatte it-branchen for 72 milliarder kroner, hvilket er 2,2 procent lavere end omsætningen i samme periode sidste år. Det viser seneste tal fra Danmarks Statistik og IT-Branchen.

”Efter mange år med kontinuerlig vækst, ser vi for første gange et lille fald i omsætningen. Kunderne er blevet lidt mere tilbageholdne med deres it-investeringer, ligesom vi mærker, at salgsfasen kan tage lidt længere tid end tidligere”, siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

I de første tre kvartaler af 2023 beløber omsætningen i it-branchen sig samlet til 227,6 millioner kroner, hvilket er 3 procent højere end den tilsvarende periode i 2022. Men kigger man alene på 3. kvartal 2023, er der altså sket et fald i forhold til samme kvartal året før.

Det er især virksomheder, der fremstiller eller engroshandler med computere, it- og kommunikationsudstyr, der har haft et udfordrende 3. kvartal. Sammenlignet med samme kvartal sidste år er omsætningen faldet med hhv. 9,8 og 14,9 procent.

Omvendt så har virksomheder inden for telekommunikation og softwareudvikling oplevet en markant fremgang på næsten på henholdsvis 12 og 17 procent.

Ser man på underbrancherne indenfor it, er det it-konsulenter og engroshandel med it-udstyr, der står for størstedelen af branchens omsætning. IT-konsulenter og engroshandel står samlet for 70 procent af omsætningen.

I 3. kvartal 2023, eksporterede it-branchen for 24,8 milliarder kroner, hvilket indikerer et betydeligt fald på 8,1 procent i forhold til samme periode sidste år.

I de første tre kvartaler af 2023 har it-branchen samlet eksporteret for 78 milliarder kroner, hvilket er 3,4 procent højere end den tilsvarende periode i 2022. Ligesom med den samlede omsætning for branchen er det altså kun sket et fald i eksporten i forhold til samme kvartal året før.

”Der er ingen tvivl om, at den højere inflation i landene omkring os samt den generelt højere rente er med til at sætte en dæmper i efterspørgslen på eksportmarkederne, hvilket vi også kan mærke i branchen lige nu”, udtaler Natasha Friis Saxberg.

I de tre første kvartaler af 2023 har it-branchen eksporteret for 78 milliarder kroner, hvilket svarer til 72 procent af den samlede eksport i 2022, som var på 108,5 milliarder kroner. Eksporten i it-branchen udgør i 3. kvartal 2023 lige godt 35 procent af den samlede omsætning.

Beskæftigelsestallene for 3. kvartal 2023 kommer først i starten af det nye år. Ser man på de senest tilgængelige tal for 2. kvartal 2023, var der 107.331 fuldtidsansatte i it-branchen.

Læs også: Netbutikker bliver de store vindere

Dermed har beskæftigelsen holdt sig på et stabilt og rekordhøjt niveau de seneste 3 kvartaler. Det seneste år er beskæftigelsen steget med cirka 2.000 fuldtidspersoner, hvilket er en betydelig mere afdæmpet stigning end i foregående år.

“Vi ser stadig en vækst i antallet af medarbejdere i it-branchen, og der er stadig et enormt stort behov for flere. Men vi kan også se, at når omsætnings- og eksportvæksten løjer af, så holder man også lidt igen med nyansættelserne”, fortæller Natasha Friis Saxberg, og fortsætter:

”Når den globale usikkerhed fortager sig, tror jeg, at vi vil se en fornyet vækstfase for branchen, da rigtigt mange virksomheder vil investere i både AI, cybersikkerhed og den grønne omstilling”.

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup