Den ansvarlige forsyningskæde: Sådan skaber ansvarlig leverandørstyring finansiel værdi for virksomheden

Kan indkøbere og supply chain managers dokumentere sammenhæng mellem ansvarlige indkøb og finansiel værdiskabelse for virksomheden? Ja, det kan de ifølge en ny undersøgelse. Ansvarlig leverandørstyring kan reducere omkostninger, nedbringe risici og øge omsætning, og Chief Procurement Officer kan dokumentere det sort på hvidt.

30.08.2011

SCM.dk

Ansvarlig leverandørstyring er den nye dimension for indkøbschefer, der indtil fornylig primært baserede sine beslutninger på pris, kvalitet og leveringstid. Ansvarlighed eller bæredygtighed blev hovedsageligt taget med i betragtning ud fra en risikovurderingsvinkel, efterhånden som virksomheder har lagt flere og flere indkøb i lavomkostningslande, hvor risikoen for at få en sag om menneskerettigheder, miljøforurening eller dårlige arbejdsmiljøforhold på halsen blev betragtet som større. Men er det muligt at kvantificere denne risikobeskyttelse? Og hvordan påvirker det omkostningsreduktioner samt udviklingen af nye produkter og ydelser? Er ansvarlig leverandørstyring et reelt værdiskabende initiativ, som er interessant for både virksomheder, kunder, aktionærer og finansielle markeder?

Tre tunge aktører satte sig for i fællesskab at undersøge disse spørgsmål og resultatet er undersøgelsen med det lange navn ”A quantitative analysis of value drivers associated with Sustainable Procurement Practices” udarbejdet af revisionsfirmaet PwC, MBA-skolen Insead og konsulentvirksomheden EcoVadis. Undersøgelsen er baseret på analyser af cirka 30 virksomhedscases og interviews med en stribe indkøbschefer.

Stærke business casesKonklusionen på undersøgelsen er, at der er stærkt grundlag for at påpege en sammenhæng mellem ansvarlig leverandørstyring og reel værdiskabelse, og at det derved er muligt at udarbejde en klassisk forretningsplan eller business case for ansvarlig leverandørstyring. Værdiskaberne omfatter tre faktorer, nemlig: reduktion af omkostninger, minimering af risici samt omsætningsvækst.

Analyser af de tre værdiskabere og deres respektive indflydelse på virksomhedens årlige indkøbsforbrug, markedsandelsudvikling og omsætning resulterede i en kvantitativ model. Indflydelsen blev dernæst sammenlignet med implementeringsomkostningerne ved et ansvarligt leverandørstyringsprogram.

Omkostningsgevinster finansierer hele balletModellen viste, at omkostningsgevinsten ved ansvarlig leverandørstyring overstiger implementeringsomkostningerne i stort set alle de undersøgte virksomhedscases. Modellen viste også, at risikominimering repræsenterer en seriøs gevinst, idet ansvarlig leverandørstyring minimerer risiciene for, at der opstår forstyrrende og fordyrende afvigelser i forsyningskædeflowene.

Omsætningsvækst kan være sværere at opnå end de to ovennævnte gevinster. Det forudsætter, at indkøbsafdelingen arbejder upstream i tæt samarbejde med leverandører og andre afdelinger som produktudvikling og marketing for at bidrage til udvikling af nye produkter eller ydelser.

Undersøgelsen viser, at gevinsten i form af omkostningsreduktioner alene kan finansiere hele tiltaget med ansvarlig leverandørstyring, og at virksomheder derudover kan se frem til med stor sandsynlighed også at høste gevinster på risiko- og omsætningskontiene. Besparelser på kontoen for energiforbrug på en virksomheds hovedkvarter i for eksempel Europa kan med andre ord hurtigt finansiere et systematisk CSR-engagement i strategiske leverandører.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.05.2024SCM.dk

Cybersikkerhed er en klar konkurrencefordel

03.05.2024SCM.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge vejgodstransport

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle