Den ultimative rejse fra manuel drift til automatisering

Vi har spurgt 20 virksomhedsejere om, hvad automatisering af deres lager betyder. Alle svarene drejede sig om, hvordan et automatiseret lager havde et større fremtidsperspektiv, men først krævede en rigtig lang og dyr installation med flere reorganiseringer. Men skal det nødvendigvis altid være sådan, eller har de blot kigget på de forkerte løsninger?

Automatisering i den interne logistik behøver ikke gå fra 0 % til 100 % på én gang. Ikke alle virksomheder har brug for fuldautomatiserede løsninger, eller den enkelte virksomhed er måske ikke klar til at tage hele springet på én gang. Alt efter volumen, vækstmuligheder and branchens udviklingstrends kan forskellige virksomheder kan starte i det små og investere gradvist, f.eks “grow as you go”.  Din specialist i intern logistik hos SSI Schäfer rådgiver dig naturligvis gerne om den rigtige vej for din virksomhed.

Lad os begynde med hvornår og hvorfor

Hør, hvad nogle af de ledere, der allerede er gået i gang med deres rejse mod det automatiserede distributionscenter, siger, og få en uddybning af, hvad der fik dem til at tage dette skridt.

”På kort tid og i tæt samarbejde med SSI Schäfer har vi fundet en løsning, der skaber forudsætningerne for at vi kan fortsætte vores fantastiske vækstrejse og opnå vores fastsatte rentabilitetsmål. Løsningen giver også vores logistikmedarbejdere i Sverige det bedste arbejdsmiljø,” siger Henrik Peitz, COO hos Mathem.

“Vi har set mange skift til automatisering i vores branche. Den produktivitet, der opnås med automatisering, er umulig at nå med manuel varehåndtering,” siger Mats Tornard, projektleder i Strategic Supply Chain hos Coop.

Knut-Andreas Kran, administrerende direktør i ASKO OSLOFJORD AS: “Vi ville ganske enkelt ikke være i stand til at holde trit med den forventede vækst i det eksisterende center. Vi ænskede heller ikke bare at bygge et større manuelt lager, da vi betragter automatisering som en investering i fremtiden".

Alle virksomheder har en forskellig tilgang til at gå i gang med automatisering. Læs mere om projekterne til førende virksomheder i medicinal- og kosmetikindustrien, modebranchen, dagligvarehandlen, e-handlen og mange andre brancher. Tag ikke forhastede beslutninger uden grundige forundersøgelser.

Hvor meget skal der automatiseres?

Der er forskellige grader af automatisering, der skal overvejes, alt efter størrelsen på din virksomhed, vækstraten og den kurs, den har udstukket.

Det første, eller mindre, skridt kan være at indføre en enkel teknologi for at reducere behovet for manuelt arbejde eller for at gøre håndteringsprocessen kortere. Med det mål i baghovedet kan logistikcheferne overveje installation af et eller flere stykker udstyr.  Det kunne eksempelvis være et conveyorsystem for at forbinde arbejdsstationerne på en nemmere måde. Et andet alternativ kunne være en SSI LOGIMAT® lagerautomat, der fungerer perfekt til lagring af smådele og mindre genstande. Lagerautomaten er pladsbesparende og minimerer plukkefejl.

Automatisering behøver dog ikke starte med udstyret. Et lagerstyringssystem eller et Warehouse Management System (WMS), som det også kaldes, kan være endnu et alternativ. Et WMS kan lette lageroptællingen, ordrekonsolideringen, klare hurtigere og mere effektiv udlagring af varer, med andre ord optimerer systemet hele processen fra modtagelse af ordre til forsendelse.

Udstyr kan også integreres for at bygge et bedre procesdesign, eksempelvis kan et conveyorsystem arbejde sammen med lagerautomater. På den måde spilder en medarbejder, der arbejder med en lagerautomat, ikke tid på at levere det udlagrede produkt til den næste station. Det klarer conveyoren.

Dog kan et conveyorsystem være pladskrævende, og derfor ikke en mulighed for nogle af områderne. I den henseende er førerløse trucks (AGV’er) mere fleksible og skal kun bruge et optisk kørespor i gulvet. Med den intelligente bevægelsestracker er de desuden sikre i manuelle distributionscentre med meget medarbejdertrafik.

Det “store” skridt til fuldautomatisering er noget, som de ovennævnte førende industrifolk i branchen har valgt til deres logistikcentre – fuldautomatisering med minimal inddragelse af manuelle processer.

En sådan løsning kan omfatte shuttler til zoner med stuetemperatur, køle- eller dybfrostzoner, robotter til kasse- og stykplukning samt forskellige sensorer.

Når det er sagt, kan du ikke komme videre, før processen og funktionsområderne i dit logistikcenter er blevet evalueret. Det kan din specialist i intern logistik hos SSI Schäfer hjælpe dig med.

Hvad skal automatiseres?
Det er én ting at kende det endelige slutmål for automatiseringen af dine forretninger, men det er vigtigt at nedbryde processen i trin.  Analysér den rejse, et produkt er på, gennem hele logistikcentret, fra modtagelse til forsendelse, og afdæk, hvordan hvert enkelt trin kan føre til en betydelig forøgelse af hastighed, præcision og kapacitet på lagre og i distributionscentre. 

Varemodtagelseszone
Der dukker et nemt spørgsmål op, når det handler om lageret: “Bliver varens beskrivelse og trackingoplysninger straks overført til systemet? Er der scannere til palle- eller kasselabels?” Det er noget, der skal overvejes med hensyn til et tydeligt og velorganiseret lager, nemmere plukning og genopfyldning.

Endnu et punkt, der skal overvejes, er, hvordan modtagelseszonen skal udstyres. Bliver varerne leveret til depalletering eller mellemlagring manuelt eller ved hjælp af et conveyorsystem?

Håndtering af returvarer
Det er meget vigtigt at have den rette tilgang til returvarer, navnlig i e-handelssektoren.  Tusindvis af mindre ordrer eller varer i et B2C-miljø kan blive returneret af kunderne, efter de har prøvet dem derhjemme. Det giver et af mange svage punkter hos de e-handlende. Der er temmelig mange produkter, der afsendes fra lageret og kommer tilbage på nogle få dage, og de skal håndteres og indlagres igen på en korrekt måde.

Er det en særlig procedure til returordrer? Hvordan bliver de tjekket og registreret før indlagring og mellemlagring? Et automatiseret sorteringssystem eller en separat conveyorlinje kan være løsningen på at sætte tempoet op på disse processer og gøre dem lettere.

Plukning af ordrer
Manuel plukning af varer er en af de mest omkostningstunge og arbejdskrævende processer i både lagre og distributionscentre. Med perfekt lagerorganisering og suveræne lokationsredskaber kan ordrehåndtering stadig kræve mange skridt og lang plukketid. Et andet problem er, at en medarbejder griber ud efter varen på samme hylde flere gange.

Denne arbejdsgang bliver gentaget i løbet af hele arbejdsdagen. En plukker skal gå til en lokation, hente de bestilte varer, lægge dem i en kasse eller begynde stablingen af en palle... og så gøre det igen og igen. Hvordan kan det virke hurtigt? Og det vigtigste af det hele, hvad kan vi gøre for at forbedre det?

Ved at have medarbejdere, der kun udfører én opgave, med fokus på en rolle, er en stor fordel. Det kan være en fordel for nye medarbejdere at adskille emballeringen eller konsolideringen af ordrer på forskellige stationer. Når områderne er adskilt, kan leveringen håndteres af et conveyorsystem, en AGV eller endda en shuttle-lignende funktion.

Det kan også være en mulighed at overveje robotteknologi til enten plukning af varer eller konsolidering af ordrer eller begge dele

Forsendelseszonen
Nu befinder vi os så i slutfasen i et logistikcenter, hvor varerne afsendes fra lageret og videre ud til kunden, uanset om kunden er en virksomhed eller en privatperson. Alle roller kan håndteres manuelt, men med lidt hjælp fra automatisering, kan de udføres på et helt andet niveau.

Ruter og ordredetaljer kan eksempelvis printes automatisk og sættes på emballagen. Etiketten bliver scannet og oplysninger bliver tilføjet automatisk, og det betyder, at der er færre fejl eller sammenblandinger.  Det speeder hele processen op.

De vigtigste konklusioner
Logistikcentre spiller nu en kæmpestor rolle i alle virksomheders forsyningskæde. De kan hjælpe din virksomhed med at blomstre eller mindske højsæsonens salgsresultater. Bestemt ikke noget, man må overse. Et distributionscenter med moderne udstyr tilfører væsentlig værdi til kundens oplevelse og rejse.

Der skal tages utallige beslutninger, når automatisering lurer i horisonten. Denne artikel har fremhævet nogle få vigtige punkter, der skal overvejes:

  • Hvorfor trænger dit distributionscenter til modernisering, og hvilken produktivitetsstigning ønsker du?
  • Hvor omfattende skal moderniseringen være, og er du klar til avanceret teknologi?
  • Hvordan ser de aktuelle processer ud, og hvilke zoner skaber flaskehalse?

Endelig skal du altid overveje fremtidig vækst ved at investere i skalérbare systemer. En løsning, der dækker flere områder, flere arbejdsstationer, ekstra maskiner, øget salg og ordrer og flere medarbejdere, der følger virksomhedens positive kurs, er den rette til din virksomhed. Logistikspecialisterne hos SSI Schäfer kan tilbyde dig en bred vifte af moderniseringsløsninger, som er tilpasset din virksomhed. Du er velkommen til at kontakte os.

Mere fra...

05.10.2023SSI Schäfer

Sponseret

SSI Schäfer indgår samarbejde med STL Lagerteknik A/S for at udbygge tilstedeværelsen i Danmark

15.12.2022SSI Schäfer

Sponseret

Sådan løses de tre største udfordringer ved fryselagring

24.10.2022SSI Schäfer

Sponseret

Automatisering som konkurrencefordel

17.10.2022SSI Schäfer

Sponseret

SSI Schäfer Group udnævner Michael Hillström til ny administrerende direktør for SSI Schäfer Nordics

19.09.2022SSI Schäfer

Sponseret

Den ultimative rejse fra manuel drift til automatisering

06.09.2022SSI Schäfer

Sponseret

Den ultimative rejse fra manuel drift til automatisering