ERP-systemer er ikke bare it – det er forretningsudvikling

Det er let for en virksomhed at gå i løsnings-mode, når beslutningen om et nyt ERP-system til planlægning af virksomhedens ressourcer er taget. Men måske er opmærksomheden på selve teknikken det forkerte sted at lade sig fortabe.

Bredana Axcite specialiserer sig i ERP-løsninger til handels- og produktionsvirksomheder fra 100 medarbejdere og op..

”Man kan optimere virksomhederne til at køre med hvilket som helst ERP-system – også de gamle, som mange kører med i dag. Men skal man effektivisere, handler det om andet end it-systemer. Det handler om procesoptimering af arbejdsgange,” siger Carsten Slot, der er Vice President for ERP i konsulenthuset Bredana Axcite.

It-virksomheden har rødder helt tilbage til 1982, og har specialiseret sig i at optimere virksomheders forsyningskæder. Og selvom it-systemet er en vigtig brik, hæmmer det resultatet i sidste ende, hvis man for tidligt låser sig fast på den endelige løsning. I stedet handler det om at gå et spadestik dybere med en grundigere analyse, der udfordrer det bagvedliggende behov i forretningen.

”Tit er virksomheder kørt fast i gamle vaner og måder, de plejer at gøre det på. Der kan implementeringen af et nyt ERP-system være anledning til at få kastet alle bolde op i luften, og få dem landet rigtigt igen. Det er nemlig ikke teknikken, der skal drive det, eller tjene systemet hjem – det er det, at man får optimeret hele forretningen samtidig,” siger han.

Mere end it-leverandør

Fordi Bredana Axcite mener, at succesen af et nyt ERP-system afhænger af mere end selve teknikken, ser de også sig selv som mere end en it-leverandør.

”Tit er dialogen mellem it-leverandører og potentielle kunder primært centreret omkring teknik eller it. Virksomheden definerer nogle behov: Skærmbilledet skal vise det og det, og vi har brug for den her rapport. De har truffet beslutningerne, og så skal it-leverandøren bygge det. Men den rolle ønsker vi ikke. Vi ønsker en dialog om det forretningsmæssige – vi vil også være med til at snakke interne processer og forretning,” siger Carsten Slot.

Derfor begynder implementeringen af det nye system også allerede inden beslutningen er taget om, hvordan it-systemet skal se ud. Og det kræver mere af konsulenterne, som ikke bare skal kende til IT, men også har en baggrund fra industrien og erfaring med logistik, produktion og økonomi.

”De har erfaring og ikke mindst en holdning til det. De skal kunne sparre med logistik-direktøren i en virksomhed, have en holdning og turde tale kunden lidt imod, så de får noget modspil. For det er i det spændingsfelt, hvor kunden får modspil, at de rigtige ideer opstår, man får snakket de reelle udfordringer og får skabt de mest optimale løsninger,” siger han.

Samtidig flytter den model en del af ansvaret over på it-leverandøren, som ikke bare leverer det system, kunden har defineret, men leverer en løsning, der er baseret på det bagvedliggende behov.

Løbende forretningsudvikling er afgørende

Gamle ERP-systemer, der ikke løbende bliver opdateret, begrænser den løbende forretningsudvikling. Men det ændrer sig med en ny generation af ERP-systemer, der ikke kræver én stor opgradering hvert ottende år, men i stedet opdateres løbende.

”Når man tager skridtet til et nyt system i dag, fjerner man den pain, at man sidder fast i tidligere versioner, som er dyre og tunge at opdatere. Fremover vil man nemlig have månedlige opdateringer i stedet for tunge opgraderinger af hele systemet,” siger Carsten Slot.

Det betyder også, at den store forretningsudvikling, der kan følge med et stort system, fremover skal foregå ­løbende. Og det giver virksomhederne en ny smidighed, hvor forretningsudviklingen bliver hverdag og ikke begrænses af it-systemet.

”Vi kan i dag se, at det hæmmer mange virksomheder, at de kører på nogle gamle systemer. Når de først kommer på et nyt system, og kan have fokus på forretningsudvikling hver måned, hvor man kan kaste boldene en lille smule op i luften, kan der løbende komme nye tiltag, så man ikke sætter sig fast i gammel vanetænkning,” siger han.

Artiklen er udarbejdet til magasinet Digitale Danmark, som er udkommet i Børsen. Indlægget er også publiceret her.

Mere fra...

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

29.01.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

"Vigtigt at medarbejderne føler sig trygge i en forandringsproces"

20.12.2023Bredana Axcite A/S

Sponseret

Konsulent efter 17 år i Koldings største virksomhed

23.11.2023Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

15.11.2023Bredana Axcite A/S

Sponseret

Lars kommer med stor erfaring inden for rådgivning og salg

13.11.2023Bredana Axcite A/S

Sponseret

IT geares til fornyet vækst i cirkulær succesforretning