Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde

Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.

”Det giver god mening at kigge på for eksempel pallen som et værktøj til at skabe en effektiv logistisk opsætning til sin forsyningskæde”, fortæller Niels Jensen. Arkivfoto fra 124rf.com..

09.06.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Når EU's producentansvarsdirektiv træder i kraft, betyder det, at flere danske producenter og fremstillingsvirksomheder får et udvidet ansvar for emballagens bæredygtighed i værdikæden. Det kan give konkrete økonomiske, leverancemæssige og grønne udfordringer, hvis man som virksomhed ikke adresserer dem. Heldigvis kan man hjælpe sig selv på vej ved at implementere internationale flows, som effektivt kan sikre driften, forsyningskæden og den grønne omstilling – helt i tråd med direktivet. Det mener ekspert fra MLDK.

I Danmark træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft 1. januar 2025, men i langt de fleste EU-lande med eksisterende producentansvar for emballage trådte de fælles EU-regler i kraft 1. januar i år. 

Læs også: Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler

Derfor vil mange virksomheder på tværs af værdikæden fra producenter til detailhandlen allerede her i 2023 mærke, at emballagens betydning bliver større end nogensinde før i forsyningskæden – og det er positivt.

”Det kan virke som en potentiel hæmsko for danske virksomheder med et udvidet ansvar for emballage. Det er dog i virkeligheden lidt af en gave, at vi med direktivet får flere fælles standarder og transparens i forsyningskæden på tværs af lande”, fortæller Niels Jensen, der er direktør i Mærkevareleverandørerne MLDK. Han tilføjer:

”På den måde bliver det enklere at leve op til kravene for eksempelvis grøn omstilling, og det vil tillige hjælpe virksomheder til at tænke et internationalt flow ind i deres lokale forsyningskæde. Det vil kun sikre en mere effektiv forsyningskæden”.

Pallen er et effektivt værktøj
Han forventer, at EU-direktivet også vil bidrage til den grønne omstilling for såvel producenter som detailvirksomheder. Og især de virksomheder, som er godt i gang med at omstille sin forsyningskæde, er også klar til at påtage sig et udvidet emballageansvar.

Læs også: Din forsyningskæde skal være cirkulær. Hvis du vil have en toplinje i 2030

”Det giver god mening at kigge på for eksempel pallen som et værktøj til at skabe en effektiv logistisk opsætning til sin forsyningskæde. Nogle import- eller eksportvirksomheder kan nok godt bibeholde sin nuværende lokale opsætning, hvis de har god fleksibilitet i deres nuværende processer. Men langt de fleste virksomheder søger givetvis efter en måde at ressourceoptimere på og sikre fortsat høj kvalitet – og samtidig finde en genvej til mere bæredygtighed. Og her kommer løsninger typisk kendt fra internationale flows til sin ret”, fortæller Niels Jensen.

… et skridt mod mere bæredygtigt
De danske forsyningskædeledere er heldigvis opmærksomme på, at internationale flows kan skabe mere effektivitet, og mange virksomheder er derfor godt i gang med en omstillingsproces. Men et internationalt flow kan også være et skridt på vejen til noget meget mere bæredygtigt – som senest set med CHEPs Q+ kvartpalle.

”Som alle CHEP-paller er ’Q+’ baseret på et internationalt flow og en cirkulær forretningsmodel. Og set i lyset af EU-direktivet med udvidet producentansvar bliver disse kombinerede egenskaber mere og mere relevante for danske virksomheder i forsyningskæden. De, som allerede er en del af denne opsætning, kan dog med ro i maven konstatere, at de faktisk er på forkant med udviklingen. Det er det signal, vi får fra virksomhederne, som samtidig glæder sig over, at de kan spore emballagen, og at fortidens praktiske udfordringer ikke længere er et tema”, fortæller projektchef hos CHEP, Vicki Blom Semelin.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bæredygtighed & data 2023

’Bæredygtighed’ og ’data’ spiller en vigtig rolle i forsyningskæden, og de to komponenter hænger uløseligt sammen. Data kan bruges til at overvåge, analysere og optimere forskellige aspekter af forsyningskæden, hvilket kan bidrage til øget bæredygtighed, ligesom det kan bidrage til nødvendig og måske lovbestemt dokumentation/rapportering. 

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

25.06.2024SCM.dk

Verdion fortsætter ekspansion med opkøb af byggegrund

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB Kundecase: 4000 FLEKSIBLE M² TIL MEDICOBRANCHEN

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup