Først i Europa: Projekt tester værdikæden for CO2-fangst og -lagring

Et bredt samarbejde vil teste CO2-lagring og fangst hele vejen fra udledningen hos Aalborg Portland til udtømt oliefelt i Nordsøen.

18.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Project Greensand er nu klar til at sætte skub i et pilotprojekt til at fange og lagre CO2 i undergrunden under Nordsøen. Ansøgningen om de nødvendige midler er sendt afsted.

Pilotprojektet har til formål i praksis at demonstrere, at det er muligt at fange og lagre CO2 i udtømte oliefelter i Nordsøen. Det ansøgte projekt indebærer, at CO2 indfanges fra blandt andet Aalborg Portlands skorstene og lagres i gamle oliefelter i den danske del af Nordsøen.

Aalborg Portland vil have økonomi i CCS
Cementfabrikken. Aalborg Portland kan med sin deltagelse i Project Greensand blive den første cementproducent i verden, der – på forsøgsbasis – fanger, transporterer og lagrer CO2 i undergrunden. Cementproduktion hører til i den del af industrien, hvor CO2-neutral produktion ikke kan opnås med nuværende teknologier. Derfor er CO2-fangst og -lagring en løsning, der skal undersøges.

"CO2-fangst og -lagring er en uomgængelig teknologi, hvis vi skal opnå CO2-neutralitet. Vi har afdækket mulighederne for CO2-fangst over de sidste par år, og nu håber vi, at vi kan komme et stort skridt videre allerede fra næste år ved at teste det i praksis. Samtidig med at vi arbejder målrettet på at reducere vores løbende udledninger," forklarer direktør på Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

De 29 virksomheder i projektet

 • Aalborg Portland
 •     Aker Carbon Capture
 •     Blue Water Shipping
 •     DanUnity
 •     DFM
 •     DHI
 •     DTU
 •     Energy Cluster Denmark
 •     Esvagt
 •     Geelmuyden Kiese
 •     GEUS
 •     Ineos Energy
 •     Ineos Oxide
 •     Maersk Drilling
 •     Magseis Fairfield
 •     Makeen Energy
 •     NLIR
 •     NOC
 •     Rambøll
 •     Resen Waves
 •     SAExploration
 •     Schlumberger
 •     Semco Maritime
 •     Southampton University
 •     SpotLight
 •     Teknologisk Institut
 •     Welltec
 •     WindPowerLab
 •     Wintershall Dea

Aalborg Portland påpeger dog allerede nu, at der skal tænkes i økonomiske incitamenter eller andre former for støtte.

"Der er ingen tvivl om, at CCS rummer et stort potentiale. Det er dog helt afgørende, at CO2-fangst bliver økonomisk bæredygtigt. Det kræver meget store investeringer fra en virksomhed som vores at etablere fangstanlæg, at omdanne CO2 til gas og at transportere den til Nordsøen. Derfor er realiseringen af klimapotentialet helt afhængig af økonomisk støtte," pointerer Michael Lundgaard Thomsen.

Stort partnerskab bag
Pilotprojektet skal teste hele værdikæden fra fangst hos blandt andet Aalborg Portland via transport med skib til lagring i reservoiret i Nordsøen. De fire partnere bag Project Greensand, Ineos Oil & Gas Denmark, Maersk Drilling, Wintershall Dea og Geus har sikret opbakning og deltagelse af yderligere 25 virksomheder i pilotprojektet (se faktaboks).

Håbet er at sætte pilotprojektet i gang i 4. kvartal i år. Hvis denne test får et positivt udkomme er planen at fuld skala CO2-fangst og -lagring kan være i drift fra cirka 2025 med en kapacitet på otte millioner tons i det område i Nordsøen, som deltager i projektet.

Hvis pilotprojektet lykkes, er dette det første CO2-fangst og -lagringsprojekt i Europa, der demonstrerer den samlede værdikæde fra cementproduktion til lagring. Både Danmark, EU og andre dele af verden har ambitiøse målsætninger for CO2-fangst og -lagring, og det er estimeret, at op mod 300 gigaton CO2 kan lagres alene i EU. Den danske del af Nordsøen kan ifølge foreløbige beregninger fra Energiministeriet rumme omkring 16 gigaton CO2.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

19.06.2024SCM.dk

DI Transport får ny bestyrelsesleder

14.06.2024SCM.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

13.06.2024SCM.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup