Fem bud på succes for dansk produktion
Forsvinder produktionen fra Danmark, så forsvinder en stor del af vores innovation også. Projektet Produktion2025 giver fem bud på, hvordan vi kan fastholde fremstillingssektorens viden og innovationsevne her i landet.
Danfoss er en af mange danske industrivirksomheder, der tvivler på fabrikker på dansk grund om ti år. Foto: Danfoss..
Globaliseringen presser dansk industri, der de sidste ti år har tabt cirka 100.000 arbejdspladser. Fem danske virksomheder, tre universiteter og to arbejdsmarkedsorganisationer giver i rapporten Produktion2025 svar på, hvad der skal til for, at Danmark fortsat har en stærk konkurrencedygtig fremstillingssektor i 2025.
Martin Professional trækker produktionen hjem
Martin Professional har flyttet produktionen hjem fra Kina til selskabets fabrik i Frederikshavn. Forklaringen er, at producenten af professionelt lysudstyr har redesignet produkterne ved hjælp af ny teknologi. Det betyder, at virksomheden kan forenkle produktionen og trække lønomkostninger ud i et omfang, så det bliver rentabelt at producere i Danmark.
Danske fordele
Rapporten fremhæver, at det danske samfund har særlige fordele, virksomhederne kan drage nytte af:
- I forhold til mange andre nationer er Danmarks økonomi åben og vores holdning til globalt samarbejde meget positiv.
- Den danske virksomhedskultur giver også grobund for effektive organisationsformer blandt andet karakteriseret ved dialog og inddragelse af medarbejdere, ligesom danske medarbejdere gerne bidrager til nye innovative løsninger.
Samtidig giver vores erhvervsstruktur nogle særlige udfordringer, fordi den primært består af mindre virksomheder med begrænsede ressourcer.
Fem fremtidsbilleder
Rapportens forfattere har på den baggrund designet fem fremtidsbilleder for, hvordan virksomheder kan fastholde produktion i Danmark, så det giver mening i 2025. Forfatterne slår fast, at det gælder for alle fem billeder eller modeller, at forsvinder produktionen, så forsvinder en stor del af innovationen også. De fem fremtidsbilleder af dansk produktion har fået betegnelserne:
Danfoss tvivler på dansk produktion
Danfoss’ industriproduktion kan være flyttet væk fra Danmark, inden der er gået ti år. Det siger administrerende direktør Niels B. Christiansen til Mandag Morgen. Den triste forudsigelse bygger på en fortsat forringet konkurrenceevne for Danmark som helhed og politiske reformer, der er for langsomme.
Dansk fremstillingsindustri bidrog i 2000 med 16 procent af BNP, mens tallet i dag er 11 procent.
- Den højkompetente virksomhed.
- Det industrielle kraftcenter.
- Innovationsfabrikken.
- Den fleksible værdikædeintegrator.
- Den virtuelle virksomhed.
De fem billeder adresserer på hver deres måde de opstillede udfordringer og ambitioner – og stiller på forskellig måde skarpt på behovene for udvikling af produktion, produktivitet og de danske rammer, der omgiver fremstillingssektoren. Læs uddybende beskrivelser af billederne på www.manufuture.dk.