Fleksibel plastemballage skal være genanvendeligt

Plastemballage fra fødevarer ender ofte med at blive brændt, da emballagen er sammensat af flere materialer, som ikke kan adskilles og genanvendes. Med støtte fra Innovationsfonden har en række aktører gennem de seneste tre-et-halvt år samarbejdet om at udvikle teknologi, der kan gøre fleksibel plastemballage genanvendeligt. Resultaterne er opløftende.

Gennem de seneste tre-et-halvt år har projektet, der er støttet af Innovationsfonden, arbejdet på at udvikle en emballageløsning, som i stedet benytter såkaldt monofilm, der kun består af én plasttype og dermed er lettere at genanvende – og der har været stor opbakning fra fødevareindustrien, som gerne ser en løsning på udfordringen. Foto: Teknologisk Institut

09.01.2024

SCM.dk

Plastaffald udgør er et stort miljømæssigt problem globalt set, og i fremtiden vil alle producenter, der bringer et produkt på markedet, derfor skulle sikre, at emballagen genanvendes. Det udgør et særligt problem for fødevareproducenter, der af hensyn til fødevarens holdbarhed, emballerer fødevaren med en multilaminatfilm.

”Cirka 50 procent af plasten i vores husholdningsaffald er fleksible film fra for eksempel fødevareemballage. Heraf er halvdelen multilaminatfilm, altså plast der er sammensat af forskellige typer af plast, og det er meget vanskeligt at genanvende denne plast til samme formål. Derfor er der behov for nytænkning, og det var baggrunden for projektet Circular Mono Plastic Packaging, hvor repræsentanter for hele værdikæden inden for fødevareemballage har været repræsenteret”, fortæller Søren Rahbek Østergaard, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Gennem de seneste tre-et-halvt år har projektet, der er støttet af Innovationsfonden, arbejdet på at udvikle en emballageløsning, som i stedet benytter såkaldt monofilm, der kun består af én plasttype og dermed er lettere at genanvende – og der har været stor opbakning fra fødevareindustrien, som gerne ser en løsning på udfordringen.

”Som et led i Arlas bæredygtighedsstrategi vil vi gerne udvikle mere genanvendelig emballage, men det er ikke bare lige til. På den ene side skal emballagen beskytte mod madspild, der har en negativ påvirkning på klimaet. På den anden side ser vi gerne, at vores emballager er genanvendelige”, lyder det fra Lise Berg Kildemark, direktør for bæredygtig emballage hos Arla Foods og projektleder i projektet.

I projektet har man udviklet en ny monoplast-løsning til emballering af for eksempel ost, brød og pulver. Løsningen er tænkt til at kunne implementeres på de almindelige trykkelinjer, hvor emballagefilmen alligevel skal dekoreres, og undervejs i projektet er den blevet testet på en række fødevareprodukter. Her har man kunnet påvise en prisbesparelse på helt op til halvdelen af de nuværende omkostninger og en CO2-besparelse på endnu mere, hvis man sammenligner med den eksisterende emballage.

Derudover vil monoplast-løsningen, hvis den implementeres, kunne mindske den danske afbrænding af plast. Det vil samtidig være en konkurrencemæssig fordel for danske virksomheder, som dermed kan levere en løsning på de krav om genanvendelse, som fødevareproducenter til det europæiske marked snart bliver mødt med.

I udviklingen af en ny monoplast-løsning har projektet skullet adressere en række udfordringer, såsom fødevaresikkerhed, svejsning og barriereegenskaber – og selvfølgelig at sikre, at løsningen er cirkulær.

Disse udfordringer har man søgt at løse med ny teknologi. For eksempel har man udviklet en indsats til trykkelinjen, som kan plasmacoate emballagefilmen – en såkaldt PET-film (polyethylenterephthalat) - så den opnår den nødvendige tæthed, til at beskytte fødevarerne. Dette sker ved almindeligt atmosfærisk tryk og med udstyr som i forvejen anvendes på trykkerier.

Læs også: Ny støtteordning skal sætte fart på grøn industri

Desuden har man demonstreret, at PET-filmen kan gøres svejsbar på almindelige pakkelinjer ved at man påfører et tyndt svejselag lige netop på de steder, filmen skal svejses, så det ikke går over cirkulariteten. Endelig har man demonstreret, at det kan lade sig gøre at rense den brugte emballagefilm og blæse ny tynd film - såkaldt rPET - af genbrugt PET-film. Teknologierne hertil er endnu på forskningsstadiet, men potentialet er uomtvisteligt, og der er gode resultater at bygge videre på. Projektet ’Circular Mono Plastic Packaging’ sluttede officielt ved udgangen af 2023.

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck giver enestående driftsøkonomi

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

18.03.2025SCM.dk

Digital produktkonfigurator optimerer Ebbes Kleinsmedies produktion

17.03.2025SCM.dk

99 procent af pantflasker returneres med låget på

13.03.2025SCANLOX ApS

Sponseret

AGILOX OFL live på LogiMat

07.03.2025SCM.dk

Nyt projekt fremmer cirkulære forretningsmodeller for plast i SMV’er

07.03.2025SCM.dk

Nyt initiativ skal styrke bæredygtighed og cirkulær økonomi i danske SMV’er

28.02.2025SCM.dk

EU’s Clean Industrial Deal skal styrke grøn industri og sænke energipriser

27.02.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Produktnyhed fra Brother: TD-2D linerless labelprintere

25.02.2025SCM.dk

Kampagne skal oplyse om ny lov om emballageaffald

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup