Fleksibel produktion handler mest af alt om tankesæt

Agil produktion er ikke en hyldevare, og det er ikke gjort med indkøb af en robot og en 3D-printer. Tre virksomheder har valgt tre forskellige veje til fleksibilitet. Den mest afgørende komponent er tankesættet i organisationen.

”Den fælles erfaring fra de tre virksomheder er, at det er en løbende proces at gøre sin produktion agil. Det kræver ledelsesmæssig beslutsomhed og opfølgning for hele tiden at finde de små forbedringer, som kan gøre en produktion mere adræt”, fortæller Stig Yding Sørensen. Foto: Teknologisk Institut..

12.05.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Fremtidens vindere inden for produktion bliver de virksomheder, der med lave priser og høj kvalitet hurtigt kan tilpasse sine produkter til kundernes behov. Ny teknologi betyder, at små serier og individuelle varianter kan leveres med kort varsel. Teknologi hjælper, men det er helt afgørende, at alle i virksomheden samarbejder og forstår deres opgave. Det viser analysen ”Agil produktion - nye muligheder for danske virksomheder” fra Teknologisk Institut. Teknologisk Institut har her undersøgt teknologiudviklingen for nøgleteknologier for en agil produktion, og talt med tre virksomheder om vejen til en mere agil produktion.

”Agil betyder hurtig og let i sine bevægelser, bevægelig, rask eller adræt. Det gælder også fremtidens produktion. Den fælles erfaring fra de tre virksomheder er, at det er en løbende proces at gøre sin produktion agil. Det kræver ledelsesmæssig beslutsomhed og opfølgning for hele tiden at finde de små forbedringer, som kan gøre en produktion mere adræt. På bundlinjen handler det om mindset og vedholdenhed”, siger forretningsleder Stig Yding Sørensen, som har ledet undersøgelsen for Teknologisk Institut.

Ikke en hyldevare
Undersøgelsen er lavet som led i resultatkontrakten Agil Produktion, som er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. I rapporten om agil produktion analyseres den teknologiske udvikling og arbejdet med agilitet i tre virksomheder, Vola, Danchell og Elektro Gruppen præsenteres som cases.

De tre virksomheder har fundet hver sin vej. Deres produktioner er forskellige, og det er teknologierne også. Fleksible produktionssystemer kan kræve avanceret teknologi, og hos Vola er avancerede robotter og et automatiseret lagerhotel fx en stærk komponent.

Læs også: Robotter fra Sønderborg holder kostbare maskiner i gang 24/7

”Agil produktion er ikke en hyldevare, og det er ikke gjort med indkøb af en robot og en 3D-printer. De tre virksomheder har været i gang i flere år og er løbede blevet dygtigere til agil produktion. Det betyder også, at det skal forankres i ledelsen og være en strategisk beslutning, om hvordan eksempelvis robotter og kunstig intelligens kan være med til at transformere ens virksomhed gennem øget agilitet. Samtidig er inddragelse af medarbejdere afgørende, da samspillet mellem teknologierne og mennesker er afgørende for at opnå agilitet”, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

”Inddragelse af medarbejdere er central, da samspillet mellem teknologierne og mennesker er afgørende for at opnå agilitet”, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut..

Undersøgelsen viser blandt andet følgende fem konklusioner:

1. At det teknologiske grundlag for agil produktion er til stede i mange danske SMV-industrivirksomheder, hvor Industri 4.0-teknologi bliver implementeret. Foreløbige tal fra undersøgelsen viser, at næsten halvdelen af virksomhederne har en høj grad af mekanisering, især i produktionsprocesserne, at hver fjerde virksomhed har digitaliseret produktionsprocessen, og mere end hver femte har automatiseret styringen af mekaniserede processer.

2. At omstillingen til agil produktion er en kontinuert proces, som tager flere år. Omstillingen kræver vedholdenhed i ledelsen og klare ambitioner. Der skal tænkes i hele værdikæden med fokus på optimering. Virksomheder, hvor medarbejderne er organiseret i teams, er muligvis bedre stillet. Det gælder i halvdelen af Danmarks SMV-industrivirksomheder, jf. undersøgelsen.

3. At den agile produktion fortsat vil være afhængig af både mennesker og systemer, der fleksibelt kan tilpasse markedets ønsker – om det så er en-stk produktion eller større serier – og understøttet af teknologi, hvor det er muligt.

4. At den teknologiske udvikling på teknologier, der kan understøtte agil produktion, er hastig og omfattende. Det kunne fx være robotter, additiv manufacturing (3D-print), mobile robotter, kunstig intelligens og meget andet som avancerede sensorer, databaser, digital kommunikation eller software. Antallet af patenter på FMS-systemer- Flexible Manufacturing Systems - er i 2021 hele 27 gange så stort som i år 2000.

5. At interessen for teknologiudvikling i totale Flexible Manufacturing Systems er i vækst, og især finder sted uden for Europa. I sammenligning med de understøttende teknologier er teknologiudviklingen stadig behersket. Desuden ser det ud til, at de FMS-systemer, der patenteres, er meget specialiserede og generelt ikke-overførbare til andre produktioner.

Der er stor forskel på, hvilke avancerede teknologier der understøtter den agile produktion i den enkelte virksomhed. Teknologien er blandt andet afhængig af virksomhedens niche i markedet. Agil produktion skal derfor først og fremmest betragtes som en særlig tankegang hos ledelse og medarbejdere.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om produktion 2022

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

06.05.2024SCM.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

03.05.2024Global AGV

Sponseret

En førerløs truck fra Global AGV har forbedret flowet i pakkeriet hos Bennett Potatoes

01.05.2024SCM.dk

Ombygning af fabrik sænker CO2 med 80 procent

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

23.04.2024SCM.dk

Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup