Fleksible robotter gavner dansk konkurrenceevne

Hos den fremadstormende danske robotproducent Universal Robots ser CEO Enrico Krog Iversen fleksible robotter som et godt bud på, hvordan virksomhederne kan holde produktionen herhjemme.

Universal Robots er ifølge CEO Enrico Krog Iversen i gang med at udvikle nye produkter og teknologier, der løbende vil blive præsenteret. Universal Robots har sit hovedsæde i Odense. Foto: Universal Robots. .

23.04.2014

SCM.dk

Enrico Krog Iversen har siden 2008 været CEO og partner hos Universal Robots. Han startede karrieren hos A.P. Møller/Mærsk i København, hvor han er shippinguddannet. .

Når små og mellemstore virksomheder (SMV) får lettere ved at automatisere med fleksible robotter, både økonomisk og i forhold til programmering og betjening, kan flere få gavn af det og dermed øge konkurrenceevnen.

Det fastslår CEO i Universal Robots, Enrico Krog Iversen, da Erhvervsmagasinet SCM fanger ham på en telefonforbindelse i Tyskland, hvor han er travlt optaget af en ugelang presseindsats.

”Når robotterne er lettere at omprogrammere til nye opgaver og flytte rundt, bliver de også velegnede til firmaer, der kører mindre seriestørrelser, som SMV’erne typisk gør. Desuden sænker det den opstartsbarriere, der kan være med robotter, da investeringen bliver lavere med fleksible robotter end med de traditionelle”, fortæller Enrico Krog Iversen.

Læs også: Automatiseringsprisen gik til Universal Robots

Prisen på robotter ligger ifølge direktøren stabilt, med en svagt faldende tendens.

”Men det er ikke prisen på robotten, der er afgørende, men tilbagebetalingstiden, og den er kortere, typisk seks til ni måneder, med fleksible robotter, fordi de ikke behøver de samme sikkerhedsforanstaltninger som traditionelle robotter, og fordi de er nemmere at tilpasse i det eksisterende produktmiljø”.

Automatisering får flere i job
Enrico Krog Iversen er ikke i tvivl om, at der kan bevares mere produktion i Danmark ved hjælp af flere robotter i virksomhederne.

”Alt viser, at de virksomheder, der automatiserer, bliver mere konkurrencedygtige. Dermed kan vi beholde mere produktion i Danmark og samlet set få flere mennesker i arbejde, fordi en bedre konkurrenceevne betyder, at behovet for arbejdskraft inden for eksempelvis vedligeholdelse, service, salg og administration stiger”, siger han og appellerer samtidig til en bedre forståelse af, hvilke trusler danske produktionsvirksomheder er oppe imod.

Læs også: VW-ansatte får dansk robot som ny kollega

”Hvad betyder det eksempelvis, at Kina politisk har besluttet ikke længere at være en lavpris-leverandør, men derimod en kvalitetsleverandør på det globale marked? Det flytter altså barren for, hvad man skal kunne som dansk virksomhed”, siger Enrico Krog Iversen.

Er der grund til at frygte, at robotter vil udkonkurrere produktionsmedarbejderne?

”Robotterne overtager nogle opgaver, især de gentagende. Men det giver mulighed for opkvalificering af medarbejderne til mere værdiskabende arbejde. Det er for mig at se en helt naturlig udvikling, der både skaber værdi for den enkelte og for virksomhederne. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at alle får en ny stilling i den samme virksomhed. Nogle kan miste deres job midlertidigt, mens de bliver opkvalificeret. Men samlet set løfter automatisering både beskæftigelsen og kvalifikationsniveauet blandt medarbejderne”, siger Enrico Krog Iversen.   

<p>”Hvad betyder det eksempelvis, at Kina politisk har besluttet ikke længere at være en lavpris-leverandør, men derimod en kvalitetsleverandør på det globale marked? Det flytter altså barren for, hvad man skal kunne som dansk virksomhed”. </p>

Enrico Krog Iversen, CEO, Universal Robots

Et dansk eksporteventyr
Ifølge Enrico Krog Iversen har dansk robotteknologi et stort potentiale til at blive et eksporteventyr.

”Vi har nogle dygtige mennesker inden for robotteknologi på universiteter og virksomheder i Danmark, der tænker anderledes end hos de traditionelle robotproducenter. Formår vi at få den rette kommercielle vinkel på det, og løber vi hurtigt nok, kan vi blive blandt autoriterne på det globale marked”, siger han.

Læs også: Robotter får mere albuerum

Det er kun omkring 20 procent af Universal Robots robotinstallationer, der er i direkte konkurrence med traditionelle robotter. Dermed er 80 procent installationer, der af tekniske eller økonomiske grunde ikke kan foretages med andre eksisterende robotter”, fortæller Enrico Krog Iversen. Derfor åbner Universal Robots robotarme nye markeder med sin unikke teknologi. 

”Men det bliver vi ikke nødvendigvis ved med. Der sidder dygtige mennesker mange steder i verden, for eksempel i Kina, der har verdens hurtigst voksende marked for industrirobotter. Kina har en klar politik om mere robotteknologi, så der arbejdes hårdt på at udvikle robotter, og vi begynder da også at se flere kinesiske producenter. Men de er dog indtil videre primært fokuseret på det kinesiske marked”.  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

19.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Honeywell EDA10A entry-level industritablet

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

12.04.2024SCM.dk

Alt for få virksomheder kan håndtere cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle