Fleksible robotter gavner dansk konkurrenceevne

Hos den fremadstormende danske robotproducent Universal Robots ser CEO Enrico Krog Iversen fleksible robotter som et godt bud på, hvordan virksomhederne kan holde produktionen herhjemme.

Universal Robots er ifølge CEO Enrico Krog Iversen i gang med at udvikle nye produkter og teknologier, der løbende vil blive præsenteret. Universal Robots har sit hovedsæde i Odense. Foto: Universal Robots. .

23.04.2014

SCM.dk

Enrico Krog Iversen har siden 2008 været CEO og partner hos Universal Robots. Han startede karrieren hos A.P. Møller/Mærsk i København, hvor han er shippinguddannet. .

Når små og mellemstore virksomheder (SMV) får lettere ved at automatisere med fleksible robotter, både økonomisk og i forhold til programmering og betjening, kan flere få gavn af det og dermed øge konkurrenceevnen.

Det fastslår CEO i Universal Robots, Enrico Krog Iversen, da Erhvervsmagasinet SCM fanger ham på en telefonforbindelse i Tyskland, hvor han er travlt optaget af en ugelang presseindsats.

”Når robotterne er lettere at omprogrammere til nye opgaver og flytte rundt, bliver de også velegnede til firmaer, der kører mindre seriestørrelser, som SMV’erne typisk gør. Desuden sænker det den opstartsbarriere, der kan være med robotter, da investeringen bliver lavere med fleksible robotter end med de traditionelle”, fortæller Enrico Krog Iversen.

Læs også: Automatiseringsprisen gik til Universal Robots

Prisen på robotter ligger ifølge direktøren stabilt, med en svagt faldende tendens.

”Men det er ikke prisen på robotten, der er afgørende, men tilbagebetalingstiden, og den er kortere, typisk seks til ni måneder, med fleksible robotter, fordi de ikke behøver de samme sikkerhedsforanstaltninger som traditionelle robotter, og fordi de er nemmere at tilpasse i det eksisterende produktmiljø”.

Automatisering får flere i job
Enrico Krog Iversen er ikke i tvivl om, at der kan bevares mere produktion i Danmark ved hjælp af flere robotter i virksomhederne.

”Alt viser, at de virksomheder, der automatiserer, bliver mere konkurrencedygtige. Dermed kan vi beholde mere produktion i Danmark og samlet set få flere mennesker i arbejde, fordi en bedre konkurrenceevne betyder, at behovet for arbejdskraft inden for eksempelvis vedligeholdelse, service, salg og administration stiger”, siger han og appellerer samtidig til en bedre forståelse af, hvilke trusler danske produktionsvirksomheder er oppe imod.

Læs også: VW-ansatte får dansk robot som ny kollega

”Hvad betyder det eksempelvis, at Kina politisk har besluttet ikke længere at være en lavpris-leverandør, men derimod en kvalitetsleverandør på det globale marked? Det flytter altså barren for, hvad man skal kunne som dansk virksomhed”, siger Enrico Krog Iversen.

Er der grund til at frygte, at robotter vil udkonkurrere produktionsmedarbejderne?

”Robotterne overtager nogle opgaver, især de gentagende. Men det giver mulighed for opkvalificering af medarbejderne til mere værdiskabende arbejde. Det er for mig at se en helt naturlig udvikling, der både skaber værdi for den enkelte og for virksomhederne. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at alle får en ny stilling i den samme virksomhed. Nogle kan miste deres job midlertidigt, mens de bliver opkvalificeret. Men samlet set løfter automatisering både beskæftigelsen og kvalifikationsniveauet blandt medarbejderne”, siger Enrico Krog Iversen.   

<p>”Hvad betyder det eksempelvis, at Kina politisk har besluttet ikke længere at være en lavpris-leverandør, men derimod en kvalitetsleverandør på det globale marked? Det flytter altså barren for, hvad man skal kunne som dansk virksomhed”. </p>

Enrico Krog Iversen, CEO, Universal Robots

Et dansk eksporteventyr
Ifølge Enrico Krog Iversen har dansk robotteknologi et stort potentiale til at blive et eksporteventyr.

”Vi har nogle dygtige mennesker inden for robotteknologi på universiteter og virksomheder i Danmark, der tænker anderledes end hos de traditionelle robotproducenter. Formår vi at få den rette kommercielle vinkel på det, og løber vi hurtigt nok, kan vi blive blandt autoriterne på det globale marked”, siger han.

Læs også: Robotter får mere albuerum

Det er kun omkring 20 procent af Universal Robots robotinstallationer, der er i direkte konkurrence med traditionelle robotter. Dermed er 80 procent installationer, der af tekniske eller økonomiske grunde ikke kan foretages med andre eksisterende robotter”, fortæller Enrico Krog Iversen. Derfor åbner Universal Robots robotarme nye markeder med sin unikke teknologi. 

”Men det bliver vi ikke nødvendigvis ved med. Der sidder dygtige mennesker mange steder i verden, for eksempel i Kina, der har verdens hurtigst voksende marked for industrirobotter. Kina har en klar politik om mere robotteknologi, så der arbejdes hårdt på at udvikle robotter, og vi begynder da også at se flere kinesiske producenter. Men de er dog indtil videre primært fokuseret på det kinesiske marked”.  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Thomas brænder for at skabe forandringer der kan mærkes på fabriksgulvet

17.06.2024SCM.dk

BMW indfører ny digital platform for den kundevendte forsyningskæde

13.06.2024SCM.dk

Autoværksteder får hjælp til at optimere logistikdriften

12.06.2024SCM.dk

København skal være global innovationskraft for life science og kvanteteknologi

12.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan AI også finde ørevoks?

10.06.2024SCM.dk

Kvanteknologien kan skabe danske erhvervseventyr

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup