Glem ikke kineserne – de er i færd med at overhale Vesten

Alibaba er større end Amazon og eBay lagt sammen, og kineserne er længere fremme på for eksempel kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse end Europa og Nordamerika. Kina-ekspert advarer mod at undervurdere kinesiske virksomheder.

16.10.2018

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”I dag leverer kinesiske virksomheder samme eller bedre kvalitet end vestlige virksomheder – prisen er blot 30 procent lavere”, fortalte Kina-eksperten Christina Boutrupkonferencen MOVE18 i Fredericia og tilføjer: ”Det er værd at huske på, fordi europæiske virksomheder har en tendens til at overse eller undervurdere den kinesiske konkurrence”.

Hun står bag en stribe bøger om Kina, er en efterspurgt foredragsholder om den kinesiske hightech-udvikling og har boet og rejst i Kina i mange år, blandt andet som korrespondent for Berlingske Tidende og som tv-vært for flere tv-programmer.

Made by China
Der var en gang, hvor det hed ”Made in China”, og hvor den mærkat var behæftet med begrænset tillid og en forventning om lav kvalitet. Det var dengang. Nu hedder det ifølge Christina Boutrup ”Made by China”. Den kinesiske stat, kinesiske virksomheder og den kinesiske selvforståelse har bevæget sig med stormskridt de sidste årtier, og Kina går i dag proaktivt til værks med egne initiativer og en stærk innovativ tilgang.

”Kineserne sætter selv dagsordenen i dag. Tiden hvor de blot kopierede og fungerede som verdens fabrik er for længst ovre. Kinesiske virksomheder er – stærkt støttet og motiveret af den kinesiske stat – i dag mindst lige så stærke til selv at drive innovation som vestlige virksomheder”, fortalte hun og supplerede: ”Kina er i fuld gang med at etablere nye handelsruter. Det sker med Silkeruter via både land og vand, der binder Kina sammen med Afrika, Mellemøsten og Europa. Der bliver satset på alle transportformer som fly, tog, skib og lastbiler. Det sker for at styrke relationer og logistikmuligheder med andre markeder”.

Volvo producerer for eksempel biler i Chengdu i det sydlige Kina og transporterer dem via tog til Europa på to uger.

Bøger om Kina

Christina Boutrup er forfatter til følgende bøger om kinesiske samfunds- og erhvervsforhold:
• Kina – sweet & sour.
• Ørnen, Bjørnen og Dragen (sammen med Flemming Splidsboel og Anders Agner Pedersen).
• Den røde løber – Kinas fremmarch i Europa.
• Den store tech-revolution – Sådan former Kina vores fremtid (udkommer medio september 2018).

Verdensførende på apps og e-handel
Et godt eksempel på det kinesiske samfunds fremdrift er udviklingen og udbredelsen af apps. Kinesiske forbruger-apps overgår ifølge Christina Boutrup langt vestlige apps både, hvad angår volumen og sofistikation.

”Den kinesiske befolkning er i dag på cirka 1,4 milliarder, hvor 772 millioner er på internettet. 95 procent af dem har det via en smartphone, og cirka 629 millioner kinesere er aktive på forskellige sociale medier”, fortalte hun.

De kinesiske apps er både mere anvendte og langt mere avancerede end vestlige apps. Det driver blandt andet et voldsomt boom i e-handel, hvor aktører som Alibaba og Tencent oplever stejle omsætnings- og aktivitetskurver. Alibaba omsatte for eksempel for 25 milliarder US dollars (cirka 160 milliarder danske kroner) på Singles Day i 2017, som er én årlig udsalgsdag. Til sammenligning omsatte amerikanske e-handelsvirksomheder for 2,36 milliarder US dollars på Black Friday i 2017.

Et kendetegn ved kinesiske apps er, at de er langt mere integrerede, og at stort set alle indkøb, reservationer, pengeoverførsler, informationssøgninger o.s.v. foregår via den lille skærm, som hundred millioner af kinesere bærer rundt på sig som en essentiel del af hverdagen.

”Mange kinesiske apps er såkaldte super-apps, der kombinerer en hel masse funktioner. WeChat giver sine 600 millioner brugere mulighed for at bestille taxier, chatte med venner, kommunikere med sundhedsinstitutioner, betale og en hel masse andet. Didi er en platform for persontransport for 400 millioner brugere, der af mange bliver betragtet som en Uber-dræber, når den bliver eksporteret til andre lande; den er allerede på ind i Mexico”, fortalte hun.

Der er ifølge Christina Boutrup god grund til at have stor respekt for den kinesiske teknologiske udvikling. Kina kan med rette betragtes som verdens førende tech super power.

Robotter og kunstig intelligens
Når europæere betaler 5.500 kroner for en smartphone, der i de fleste tilfælde er produceret i Kina, går kun cirka 8 procent af betalingen videre til kinesiske underleverandører. Den procentdel vil kineserne ændre på i fremtiden ved at satse på innovation, så de får andel i en større del af kagen.

”Det skal blandt andet ske gennem robotbaseret produktion. Den kinesiske stat investerer massivt i udvikling af robotteknologi og har i den statslige 2025-strategi formuleret en målsætning om, at store dele af den kinesiske industriproduktion i 2025 skal være automatiseret med robotter. Det vil vende op og ned på kinesiske fabrikkers konkurrencedygtighed og formåen”, fortalte Christina Boutrup.

Kina kan i dag betragtes som verdensførende inden for:
• Sociale medier
• E-handel
• Droner
• Fintech
• El-biler
• Solceller
• Højhastighedstog

”Kina satser også stort på kunstig intelligens, førerløse biler og ansigtsgenkendelse, ligesom den kinesiske stat for længst er begyndt tage miljøhensyn meget seriøst med udvikling af miljøvenlige løsninger og miljølovgivning”, fortalte Christina Boutrup.

Kina har en erklæret målsætning om at være nummer i verden inden for kunstig intelligens i 2030, og de er allerede langt med både at udvikle og anvende intelligente overvågningskameraer, der gør brug af ansigtsgenkendelse.

Christina Boutrup berettede om en konkret oplevelse med smart ansigtsgenkendelse i den pudsige ende af skalaen. Hun besøgte et offentligt toilet, hvor hun skulle hente toiletpapir i en automat. Her fik hun tildelt præcis 60 centimeter papir, og et kamera med ansigtsgenkendelse sikrede, at det ikke var muligt for hende at få to gange 60 centimeter, med mindre hun ventede 10 minutter. Der var tilsyneladende et behov for at begrænse brugen af toiletpapir på det toilet, og det behov blev så effektivt dækket af et intelligent overvågningskamera. Et godt eksempel på hvordan den kinesiske stat gør brug af ny teknologi og samtidig høster masser af praksisrelaterede erfaringer til innovation.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om IT i forsyningskæden

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

25.06.2024SCM.dk

Verdion fortsætter ekspansion med opkøb af byggegrund

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB Kundecase: 4000 FLEKSIBLE M² TIL MEDICOBRANCHEN

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup