Grøn magt i Danmark er i erhvervslivets hænder

En ny magtkortlægning viser, at erhvervsorganisationer og store udledere sidder tungt på den grønne magt i Danmark, mens grønne civilsamfundsorganisationer næsten ikke er repræsenteret. Det kan påvirke både tempo og retning i den grønne omstilling.

Foto: 123rf.com

06.06.2025

SCM.dk

Det er ikke de grønne organisationer, men derimod repræsentanter for industri, eksport og udledningstunge erhverv, der tegner sig for størstedelen af den grønne magt i Danmark. Det viser en ny undersøgelse af den danske magtelite, som magtforskerne Christoph Ellersgaard og Anton Grau Larsen står bag.

Kortlægningen bygger på netværksanalyser af 400 centrale personer i den danske magtelite og identificerer de aktører, der har størst indflydelse på klimapolitikken. Her fremgår det tydeligt, at interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og store virksomheder som Danish Crown og Aalborg Portland har centrale pladser i magtnetværket. Til gengæld er grønne organisationer som Danmarks Naturfredningsforening og Concito næsten fraværende.

”Personer fra interesseorganisationerne for erhvervsliv og industri er den dominerende part. Og landbrug og fødevareindustrien er langt bedre integreret end eksempelvis de grønne organisationer. Vi ser en massiv overrepræsentation fra erhvervslivets side i de her magtnetværk”, siger Christoph Ellersgaard til Zetland.

Undersøgelsen peger også på, at selvom toppolitikere har stor formel magt, er meget af den reelle indflydelse overladt til erhvervslivet. Det rejser spørgsmål om, hvem der reelt sætter retningen for den grønne omstilling i Danmark.

Civilsamfundets svækkede stemme

Når grønne organisationer er underrepræsenterede i magtens centrum, risikerer det ifølge forskerne at skabe en skæv prioritering i klimapolitikken. Hvis der ikke er stærke civilsamfundsrøster ved bordet, kan de brede samfundsinteresser og klimavidenskabelige perspektiver blive trængt i baggrunden af snævre erhvervsinteresser.

Omvendt peger flere aktører på, at den stærke erhvervsrepræsentation også sikrer, at klimaløsninger får opbakning fra dem, der skal udføre dem. Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær og nu bestyrelsesmedlem i blandt andet Danfoss, siger til Zetland:

”Selvom jeg er meget utålmodig på klimaets vegne, kan jeg godt forstå, at man politisk har tænkt, at hvis vi ender i en politisk aftale, hvor vi gør det rigtige, men hele landbruget går voldsomt ud imod det, så er det at foretrække, at man tager omvejen og finder kompromiser”.

Historisk har civilsamfundsorganisationer som landbruget og fagbevægelsen også skulle kæmpe sig til en plads i magten. Christoph Ellersgaard mener, at grønne organisationer kan gøre det samme, hvis de bliver stærkere og mere organiserede.

Her fremhæver han den grønne trepart som eksempel. Her lykkedes det blandt andet Danmarks Naturfredningsforening at få en plads ved bordet sammen med erhvervsorganisationer og myndigheder. 

Selvom deltagelsen stadig sker på yderste mandat, viser det ifølge magtforskerne, at det grønne civilsamfund er begyndt at få fodfæste i centrale forhandlinger. Det kan blive første skridt i en udvikling, hvor grønne organisationer går samme vej som tidligere sociale bevægelser og vinder reel indflydelse.

- lhs

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

23.07.2025SCM.dk

Fremtidens Europa får flere midler til teknologi og grøn omstilling

21.07.2025SCM.dk

Dansk professor hædres som æresdoktor for arbejde med digital innovation

18.07.2025SCM.dk

EU foreslår 90 procents reduktion i udledninger inden 2040

16.07.2025SCM.dk

Konsulenthus: Der kan hentes flere hundrede milliarder ved at samle ind og sortere

15.07.2025SCM.dk

Flere unge vælger tekniske uddannelser og grønne job

14.07.2025SCM.dk

Flere unge vil være ingeniører, men optaget halter bagefter

11.07.2025SCM.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

08.07.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Sommer, sol og stabil drift

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia