Grøn omstilling skal være en konkurrencefordel for produktionsvirksomheder

Nye teknologier, cirkulært design og datadrevne løsninger skal hjælpe produktionsvirksomheder med at skifte fra lineær til cirkulær økonomi – og samtidig styrke deres position på et globalt marked

Lykke Margot Ricard, lektor i Bæredygtig Innovation og Teknologi ved Syddansk Universitet. Foto: MADE

28.05.2025

SCM.dk

“Det vælter frem med politiske krav. Vi skal vende opgaven med grønne løsninger fra at være tungt revisorarbejde med afrapportering og hen mod indsatser der kan styrke produktionsvirksomhedernes konkurrenceevne”, påpeger Lykke Margot Ricard, sektionsleder for SDU Innovation og Design Engineering og lektor i Bæredygtig Innovation og Teknologi ved Syddansk Universitet.

Her henviser hun blandt andet til EU’s ‘Circular Economy Act 2026’, der har til formål at tage fat på centrale udfordringer som ressourcemangel, affaldsproblemer og global konkurrence. Et vigtigt fokusområde er at skabe lige vilkår, hvor både startups og etablerede virksomheder kan vokse og trives. The ’Act’ vil også fremskynde investeringer i cirkulær infrastruktur, såsom genanvendelsesanlæg og systemer til materialegenindvinding. Det skal ‘skabe en konkurrencedygtig cirkulær økonomi og et robust EU marked’, skriver EU-kommisionen.

Hvis produktionsvirksomhederne skal gøre op med lineær produktion til fordel for cirkulær produktion kræver det blandt andet dokumentation og sporbarhed, så det er gennemsigtigt for ’kunder’, hvor råvarerne kommer fra. Det vil blive en del af et digitalt produktpas, hvor man ser på hele produktets livscyklus

Dokumentation og sporbarhed kræver indsigt og overblik i tal. Derfor er data nøglen. Det er verdens største legetøjsproducent godt klar over. Derfor fik The LEGO Group udviklet et CO2-værktøj i et MADE forskningsprojekt:

“I MADE FAST fik vi hjælp af Syddansk Universitet til at se på, hvordan vi kan genbruge formdele fra vores udtjente sprøjtestøbeforme ved hjælp af data”, forklarer Thomas Møller Lauridsen, Design Manager i The LEGO Group.

Eksperter fra Syddansk Universitet var med på et internt pilotprojekt hos The LEGO Group for at undersøge, hvordan støbeformene i stål fra deres interne standardiserede platform, der hver består af over 700 dele, kan brydes ned i dens delkomponenter og dermed højne genbrug og genanvendelse.

“Projektet gav The LEGO Group mulighed for at arbejde med et CO2-prioriteringsværktøj i den tidlige beslutningsfase, sådan at de kan forestille sig forskellige scenarier og optimerer deres beslutningsgrundlag. Det håber jeg vil føre til, at The LEGO Group kan arbejde mere dynamisk med bæredygtighedsdata – og så tidligt i beslutningsfasen som muligt”, siger Emilie Folkmann, Phd- studerende i SDU Innovation & Design Engineering.

Og det er nyt, at vi taler om produktdesign, lyder det fra hendes ph.d.-vejleder:
“Der har været meget fokus på LCA (Livs Cyklus Analyse) som en efterrationalitetshandling men det er nyt, at vi taler om genbrug af form-dele ud fra forskellige cirkulære produktdesign scenarier i den strategiske beslutningsfase – det vil sige inden miljøaftrykket ligger fast. Det er der brug for, hvis vi vil være first-movers i Europa på en konkurrencedygtig cirkulær økonomi”, vurderer Lykke Margot Ricard.

Kan det så betale sig for The LEGO Group?
“Vi har en volumen, der er stor nok til en business case. Formene består af højkvalitets stål, så de er dyre. Vi fik hjælp til at overskue data, ISO-standarder, og sikre at kvaliteten af data er i orden. Projektet gav os værdifuld indsigt i, hvor vi kan spare mest CO2, når vi designer og producerer vores sprøjtestøbe-forme”, forklarer Thomas Møller Lauridsen.

Hvordan skal produktionsvirksomheder – store som små – så lykkes med cirkulær frem for lineær produktion?
“Det skal ikke være manuelt beskidt arbejde at sikre cirkulær produktion. Det kræver teknologi, der gør os smartere end de andre”, fastslår Lykke Margot Ricard.

Nye teknologier skal altså bane vejen for nye grønne løsninger. Men det går ikke hurtigt nok, hvis man spørger professor Henrik Gordon Petersen:
“Der er alt for meget snak og alt for lidt handling i forhold til at udvikle og anvende robotteknologier til grønne løsninger. Produkter med stor varians er en udfordring. Nogle af de produkter, som tages tilbage har skrammer, buler, misfarvninger eller rust, og så er det svært for robotterne at skille og plukke og sortere. Derfor skal vi skabe løsninger før vi smider ud, hvor robotterne er i stand til at adskille produkterne”, siger Henrik Gordon Petersen, Syddansk Universitet.

Læs også: Dansk batterivirksomhed driver grøn omstilling med lokal produktion

Og samme budskab går igen i Draghi-rapporten: Vi skal udvikle langt flere teknologier selv i Europa, der kan hjælpe os med at bane vejen for grønne løsninger.
“Robotter er nødvendige for at adskille komponenter rentabelt i fremtiden, for eksempel elektronik. Hvis det skal være muligt, så skal robotterne tænkes ind i processen allerede når produktet designes. Dette vil facilitere brugen af AI-modeller til robotprogrammeringen”, siger Lars Carøe Sørensen, Robotingeniør på SDU.

Hvis en robot har data om for eksempel antallet og placeringen af skruer i elektronikkomponenterne, så er det relativt let at programmere robotten til at kunne adskille produktet efterfølgende, lyder det fra Lars Carøe Sørensen.

Og teknologien kan også bruges i alle mulige andre brancher: Et MADE-projekt viste, at en robot med computer vision kan hjælpe med at genbruge mursten.

Kilde: MADE

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

20.06.2025SCM.dk

300 millioner skal styrke tusindvis af SMV’ers resiliens

19.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Unlocking efficiency with S/4HANA PP/DS Scheduling Optimizer

18.06.2025SCM.dk

Dansk teknologi hæver barren for råmælksost i Europa

17.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Når automatisering kræver mere end standard

16.06.2025SCM.dk

Danmark gør klar til nye produktionseventyr

11.06.2025SCM.dk

Festool fejrer 100 år med blikket rettet mod fremtiden

10.06.2025SCM.dk

Dana Tank forbedrer både økonomi og arbejdsmiljø med automatisering

10.06.2025Global AGV

Sponseret

Hjælp fra førerløs truck sikrer 30 % vækst hos Fasterholt Maskinfabrik

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (English)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

23.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

24.06.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft 365 Update

Få overblikket over de vigtigste nyheder i Microsoft 365 og Copilot hver måned.

Dato

25.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft Fabric Update

Unleash the boundless potential of Microsoft Fabric: Your monthly source for cutting-edge news and limitless opportunities.

Dato

25.06.2025

Tid

15:00

Sted

Online

Implement Consulting Group
Webinar
Enhancing production planning in SAP

Unlocking the power of PP/DS for future efficiency

Dato

26.06.2025

Tid

09:30

Sted

Online