Har vi nået toppen af inflationen? Færre virksomheder forventer prisstigninger

Der er stadig udbredt forventning om stigende salgspriser og servicetakster, men for industrien og serviceerhvervene er der ikke længere vækst i andelen af virksomheder, der forventer stigende priser.

Kun i serviceerhvervene har virksomheder endnu ikke oplevet prisstigninger, men forventer det. Foto: 123RF.

09.06.2022

SCM.dk

Der er nu færre virksomheder der forventer stigende priser de kommende tre måneder, end der har oplevet stigende priser de sidste tre måneder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det gælder både for industrien og detailhandlen samlet set, mens serviceerhvervene har overvægt af virksomheder, der endnu ikke har oplevet prisstigninger, men forventer det. For serviceerhvervene er andelene af virksomheder, der forventer stigende priser, dog noget mindre end for de andre erhverv. For brancherne finansiering og forsikring er der sågar forventninger om prisfald.

Virksomhederne er stadig påvirket af stigende priser og forsyningsproblemer

Med denne måneds konjunkturbarometer er der opdaterede tal på, i hvor høj grad virksomhederne er påvirket af invasionen i Ukraine, stigende priser samt problemer med leverancer af energi og varer.

Læs også: Glem alt om normale forsyningskæder i 2022

Generelt er der færre virksomheder, der melder, at de er meget påvirket af invasionen i Ukraine, og også færre der er meget påvirket af de stigende priser.

Stabil udvikling i produktionsbegrænsninger

Der er ikke den store udvikling i produktionsbegrænsningerne fra april til maj måned, hvor de høje niveauer for andelen af virksomheder, der oplever mangel på materialer og mangel på arbejdskraft fastholdes i bygge og anlæg på henholdsvis 36 og 45 procent. For serviceerhvervene samlet er det også stadig mangel på arbejdskraft, der fylder mest med en andel på 41 procent af virksomhederne. 

Turisme er den branchegruppe, der er mest i øjnefaldende med en stigning i andelen, der mangler arbejdskraft fra 44 til 56 procent her op til højsæsonen. Mangel på efterspørgsel i serviceerhvervene ligger også på et uændret lavt niveau på 24 procent, hvor brancherne finansiering og forsikring dog oplever en stigning fra 27 til 41 procent.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

02.04.2024SCM.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

27.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (April)

27.03.2024SCM.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle