Ingen barrierer for grøn omstilling

Ny rapport konkluderer, at høje energipriser og krig i Europa ikke forsinker den grønne omstilling. Energirådgivnings- og certificeringsvirksomheden DNV har lanceret rapporten Energy Transition Outlook, som giver sit bud på fremtidens energibehov.

”Turbulensen på energimarkedet ændrer ikke vejen til lavere CO2-udledninger i 2050 dramatisk”, forklarer Remi Eriksen, Group President og CEO i DNV og uddyber: ”Den stærkeste motor i den globale energiomstilling er de hurtigt faldende omkostninger på sol og vindenergi, som vil opveje de nuværende rystelser på energiområdet”. Foto: DNV.

18.10.2022

SCM.dk

Den sjette udgave af energivirksomheden DNVs rapport Energy Transition Outlook (ETO) konkluderer blandt andet, at krigen i Ukraine ikke vil bremse den grønne omstilling på langt sigt, og at vi er langt fra Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1.5 grader, men i stedet på vej mod en temperaturstigning på 2.2 grader i 2100.

Der er flere bemærkelsesværdige nyheder i den omfattende rapport, som et større ekspertteam hos energirådgivnings- og certificeringsvirksomheden DNV står bag. Nedslag i rapporten omfatter blandt andet:

- Andelen af atomkraft i den globale elproduktion halveres frem mod 2050
- Vind- og solenergi hhv. ti- og tyvedobles frem mod 2050
- Vedvarende energikilder vil i 2050 vil udgøre 83 procent af det samlede elnet
- Fossile energikilder reduceres fra 59 procent til 12 procent af elmixet i 2050

Rapporten konkluderer også, at Europa som førende på den grønne omstilling, vil fordoble sin vedvarende energi og energieffektivitet for at øge sin uafhængighed på energiområdet. Gasforbruget i Europa vil samtidig falde dramatisk som følge af krigen i Ukraine. Sammenlignet med sidste års prognose forudser DNV også, at Europa i 2050 vil forbruge næsten halvt så meget naturgas som i dag.

Læs også: Månedens udfordring: Fragt, energi og den grønne omstilling

Gas vil samtidig kun dække 10 procent af Europas energibehov i 2050 sammenlignet med 25 procent i dag.
I lavindkomstlande, hvor prisen er den vigtigste faktor i forhold til energipolitik, ser DNV en ny trend. Høje energi- og fødevarepriser vender skiftet fra kul til gas på hovedet og sætter en dæmper på investeringer i at nedbringe CO2-udledningen. For eksempel vil andelen af gas i det indiske subkontinents energimix falde fra 11 procent til 7 procent over de næste fem år, mens andelen af kul vil stige.
Presset fra inflation Disruption inden for inflation og forsyningskæder udgør på kort sigt en udfordring for væksten i vedvarende energi. Ifølge DNV’s rapport vil den globale milepæl inden for e-mobilitet, hvor antallet af elbiler skal udgøre halvdelen af bilsalget, blive forsinket med ét år til 2033. Effekterne af den nuværende krise i den generelle grønne omstilling opvejes dog af de faldende priser inden for vedvarende energi og øgede CO2- omkostninger på længere sigt.

”Turbulensen på energimarkedet ændrer ikke vejen til lavere CO2-udledninger i 2050 dramatisk”, forklarer Remi Eriksen, Group President og CEO i DNV og uddyber:

”Den stærkeste motor i den globale energiomstilling er de hurtigt faldende omkostninger på sol og vindenergi, som vil opveje de nuværende rystelser på energiområdet”.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Nævnt i denne artikel:

Relateret indhold

03.05.2024SCM.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

03.05.2024SCM.dk

SMV’er får nye værktøjer til at fastholde og rekruttere unge medarbejdere

02.05.2024SCM.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

02.05.2024GS1 Denmark

Sponseret

Værktøj til at beregne emballage er nu tilgængeligt på engelsk

01.05.2024Dematic

Sponseret

Dematic Strengthens Presence in Middle East with New Saudi Arabia Office Opening

01.05.2024SCM.dk

Danmark tjener milliarder på udenlandsk arbejdskraft

01.05.2024Langebæk A/S

Sponseret

Langebæk udvider i Sverige: Nyt kontor i centrum af Stockholm

01.05.2024LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE lyser FENIE ENERGÍAS hovedkvarter op med avanceret LED kontorbelysnings-løsning

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle