Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

Danske forsyningskæder gør kun i begrænset omfang brug af kunstig intelligens. Det viser en undersøgelse fra SCM Panelet. Undersøgelsen viser for eksempel, at der er langt mellem både strategier og konkret praksis.

Tallene viser med al tydelighed, at der ikke sker det store strategiske arbejde med kunstig intelligens, hvilket kan være med til at forklare den nuværende lave anvendelse af kunstig intelligens. Foto: 123rf.com.

21.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs den fulde undersøgelse her.

1,97. Det er den samlede gennemsnitlige score for i hvilken grad, respondenterne opfatter, at virksomhederne har en klar strategi for at bruge kunstig intelligens. 

Scoren er taget fra en såkaldt Likert-skala, der går fra 0 til 5, hvor 5 er den højeste score. Resultatet er altså noget lavere end halvdelen. 

Det kan man så diskutere om, det er lavt, højt eller forventeligt ud fra den betragtning, at der siden Open AI’s lancering af ChatGPT i efteråret 2022 er foregået utrolig meget snak og skriveri om kunstig intelligens (KI) i alle samfunds- og erhvervsfelter. Det gælder også for forsyningskæden, hvor særligt forecasting og lagerstyring har været udpeget som oplagte områder at anvende KI.

Der synes dog at være stor forskel på, hvor meget opmærksomhed KI i forsyningskæden får i medieartikler, rapporter og analyser og så den reelle status for brug af KI i de praktiske forsyningskæder.

Behov for strategisk afklaring
Samlet set er undersøgelsens gennemsnitsværdi for hvilken grad, respondenterne opfatter, at virksomhederne har en klar strategi for at bruge kunstig intelligens, på 1,97. Det dækker over et snit for de store på 2,20 og for SMV’erne på 1,73, se figur 1.

Figur 1: I hvilken grad er der en klar strategi for brug af kunstig intelligens?. Foto: SCM Panelet / Jan Stentoft

”Disse lave værdier indikerer et behov for at agendasætte brugen af kunstig intelligens med henblik på at afklare de strategiske implikationer af at tage sådanne teknologer i brug”, lyder det fra professor Jan Stentoft, der er hovedkraft bag undersøgelsen.

Tallene viser med al tydelighed, at der ikke sker det store strategiske arbejde med kunstig intelligens, hvilket kan være med til at forklare den nuværende lave anvendelse af kunstig intelligens. Figur 2 viser, at cirka en ud af fem ikke har påbegyndt noget arbejde med kunstig intelligens. Det er særligt SMV’erne, der ikke har taget hul på arbejdet. 

80 procent af de store virksomheder og 69 procent af SMV’erne har enten igangsat analyser af muligheder for brug af kunstig intelligens eller bruger det konkret i få og afgrænsede områder af virksomheden, se figur 2.

Figur 2: Konkret praksis med brug af kunstig intelligens.. Foto: SCM Panelet / Jan Stentoft

Behov for viden om applikationer
Kunstig intelligens er i rivende udvikling, og der dukker i disse måneder et hav af nye applikationer baseret på kunstig intelligens op på markedet, som er relevante for logistik og supply chain management. Undersøgelsen spørger ind til respondenternes kendskab til supply chain applikationer baseret på kunstig intelligens, og resultatet viser overraskende lave kendskabsgrader, se figur 3.

Figur 3: Kendskab til logistik og SCM applikationer baseret på kunstig intelligens.. Foto: SCM Panelet / Jan Stentoft

Figur 3 viser gennemsnitsværdier for 14 teknologier, og det generelle billede går fra ’i nogen grad’ til ’i meget lav grad’, altså et stykke under middelværdier.

”Lagerstyring/WMS opnår det højeste gennemsnit på 3,03 blandt de store virksomheder. Det er overraskende, at demand planning kun opnår et gennemsnit på 2,94 blandt de store virksomheder, idet det netop er inden for dette område, man er længst fremme med brugen af kunstig intelligens sammen med lagerstyring. Dette resultat indikerer, at der er behov for mere systematisk og struktureret viden om de forskellige applikationer, der findes inden for logistik og SCM”, fortæller Jan Stentoft.

Læs den fulde undersøgelse her.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den digitale forsyningskæde

Digitaliseringen og brug af både kendt og ny teknologi er afgørende for at være på forkant med konkurrenterne. Kunstig intelligens, robotter, RPA, 3D-print, cloud computing, IoT, digitale tvillinger med meget mere er aspekter, som alle virksomheder skal være vågne overfor. Samtidig skal der være styr på de grundlæggende it-systemer, data, sikkerhed og processer. Og ikke mindst oplæring og træning af medarbejderholdet. Udviklingen går hurtigt, og der er masser af nye og modne teknologier at vælge mellem. Men hvilke skaber værdi for din virksomhed, hvordan vælger du dem, og hvordan får du dem bedst implementeret? Det kan du blive klogere på i dette tema.

Relateret indhold

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

23.10.2024SCM.dk

Markant omsætningsvækst for DSV i 3. kvartal

22.10.2024AGR

Sponseret

AGR bliver modulopbygget for at imødekomme B2B-virksomheders behov

22.10.2024SCM.dk

Danske virksomheder kæmper mod mange cyberangreb

17.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte gør prisstyring og produktopdateringer til en leg

15.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

YouSee: Digitale prisskilte gør det nemmere for kunderne at vælge i butikkerne

15.10.2024SCM.dk

Industriaktør bidrager til velfærdsteknologi inden for sundhedspleje

14.10.2024Mover Systems ApS

Sponseret

Last mile first: Fra udfordring til konkurrencefordel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Brother Nordic A/S
Messe
Scanpack 2024, Göteborg

I Göteborg deltager vores svenske kolleager i Skandinaviens førende fagmesse inden for emballage.

Dato

22.10.2024

Tid

10:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Leanværktøjer

Dette kursus, som også er et diplommodul, er målrettet dig, der har brug for en værktøjskasse i arbejdet med implementering af Lean i både private og offentlige virksomheder.

Dato

24.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - online - aften

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

24.10.2024

Tid

17:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse og facilitering

Vil du være god til at facilitere møder, workshops, projekter og lignende? Og vil du kunne understøtte relationelle processer, der skaber værdi, mening og ønsket effekt?

Dato

25.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Få overblik over alt på et sted med Production Floor Execution

Webinaret for jer, der udfordres af for meget spildtid, mangelfuld registrering af tids- og materialeforbrug og/eller upræcise kostpriser

Dato

30.10.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

30.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aalborg Øst, Hadsundvej 200, 9220, Aalborg Ø