Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

Danske forsyningskæder gør kun i begrænset omfang brug af kunstig intelligens. Det viser en undersøgelse fra SCM Panelet. Undersøgelsen viser for eksempel, at der er langt mellem både strategier og konkret praksis.

Tallene viser med al tydelighed, at der ikke sker det store strategiske arbejde med kunstig intelligens, hvilket kan være med til at forklare den nuværende lave anvendelse af kunstig intelligens. Foto: 123rf.com.

21.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs den fulde undersøgelse her.

1,97. Det er den samlede gennemsnitlige score for i hvilken grad, respondenterne opfatter, at virksomhederne har en klar strategi for at bruge kunstig intelligens. 

Scoren er taget fra en såkaldt Likert-skala, der går fra 0 til 5, hvor 5 er den højeste score. Resultatet er altså noget lavere end halvdelen. 

Det kan man så diskutere om, det er lavt, højt eller forventeligt ud fra den betragtning, at der siden Open AI’s lancering af ChatGPT i efteråret 2022 er foregået utrolig meget snak og skriveri om kunstig intelligens (KI) i alle samfunds- og erhvervsfelter. Det gælder også for forsyningskæden, hvor særligt forecasting og lagerstyring har været udpeget som oplagte områder at anvende KI.

Der synes dog at være stor forskel på, hvor meget opmærksomhed KI i forsyningskæden får i medieartikler, rapporter og analyser og så den reelle status for brug af KI i de praktiske forsyningskæder.

Behov for strategisk afklaring
Samlet set er undersøgelsens gennemsnitsværdi for hvilken grad, respondenterne opfatter, at virksomhederne har en klar strategi for at bruge kunstig intelligens, på 1,97. Det dækker over et snit for de store på 2,20 og for SMV’erne på 1,73, se figur 1.

Figur 1: I hvilken grad er der en klar strategi for brug af kunstig intelligens?. Foto: SCM Panelet / Jan Stentoft

”Disse lave værdier indikerer et behov for at agendasætte brugen af kunstig intelligens med henblik på at afklare de strategiske implikationer af at tage sådanne teknologer i brug”, lyder det fra professor Jan Stentoft, der er hovedkraft bag undersøgelsen.

Tallene viser med al tydelighed, at der ikke sker det store strategiske arbejde med kunstig intelligens, hvilket kan være med til at forklare den nuværende lave anvendelse af kunstig intelligens. Figur 2 viser, at cirka en ud af fem ikke har påbegyndt noget arbejde med kunstig intelligens. Det er særligt SMV’erne, der ikke har taget hul på arbejdet. 

80 procent af de store virksomheder og 69 procent af SMV’erne har enten igangsat analyser af muligheder for brug af kunstig intelligens eller bruger det konkret i få og afgrænsede områder af virksomheden, se figur 2.

Figur 2: Konkret praksis med brug af kunstig intelligens.. Foto: SCM Panelet / Jan Stentoft

Behov for viden om applikationer
Kunstig intelligens er i rivende udvikling, og der dukker i disse måneder et hav af nye applikationer baseret på kunstig intelligens op på markedet, som er relevante for logistik og supply chain management. Undersøgelsen spørger ind til respondenternes kendskab til supply chain applikationer baseret på kunstig intelligens, og resultatet viser overraskende lave kendskabsgrader, se figur 3.

Figur 3: Kendskab til logistik og SCM applikationer baseret på kunstig intelligens.. Foto: SCM Panelet / Jan Stentoft

Figur 3 viser gennemsnitsværdier for 14 teknologier, og det generelle billede går fra ’i nogen grad’ til ’i meget lav grad’, altså et stykke under middelværdier.

”Lagerstyring/WMS opnår det højeste gennemsnit på 3,03 blandt de store virksomheder. Det er overraskende, at demand planning kun opnår et gennemsnit på 2,94 blandt de store virksomheder, idet det netop er inden for dette område, man er længst fremme med brugen af kunstig intelligens sammen med lagerstyring. Dette resultat indikerer, at der er behov for mere systematisk og struktureret viden om de forskellige applikationer, der findes inden for logistik og SCM”, fortæller Jan Stentoft.

Læs den fulde undersøgelse her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

05.07.2024SCM.dk

Ny supercomputer skal hjælpe Danmark med klima- og sundhedsudfordringer

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup