Kunstig intelligens ryster organisationen

Indførelse af kunstig intelligens i en supply chain udfordrer organisationen. Et nyt svensk forskningsprojekt fokuserer på at skabe rammer for brug af nye teknologier.

05.11.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Han lægger ud med at kaste en tegneserie på storskærmen, der viser en flok direktører eller bestyrelsesmedlemmer i et pænt mødelokale. Formanden for bordenden udtaler: ”Lad os løse problemet ved at anvende de big data, som ingen af os har den fjerneste idé om, hvad vi skal bruge til”.

Professor Joakim Wikner fra Linköping Universitet står på scenen på Optilon Supply Chain Conference 2019 i Stockholm, hvor han blandt andet introducerer begreberne:

  • FATE: Fairness, Accountability, Transparency og Ethics i AI (kunstig intelligens).
  • XAI: Explainable AI – forklaringer og begrundelser for beslutninger.

Professor Joakim Wikner fra Linköbing Universitet fortalte på Optilon Supply Chain Conference 2019, at brug af kunstig intelligens i supply chain-organisationer indebærer både store muligheder og store udfordringer..

Han taler om Flow Thinking, kunden har altid ret, kundeværdi og dekoblingspunktet mellem prognose (forecast) og reel kundeordre i varens leveringsflow. Og han taler om hvordan forsyningsnetværk (forsyningskæder) på forskellig måde kan skabe merværdi for kunden og fungere som en differentiator i forretningsmodellen.

”Supply chain management bliver hurtigt en kompleks affære, hvor der er mange usikkerheder og ubekendte faktorer”, fortæller Joakim Wikner.

Kunstig intelligens og kompleksitet
Han peger på, at kunstig intelligens og machine learning kan være glimrende teknologier til at knække mange kompleksitetskoder i forsyningskæden; men at der også er store udfordringer med at indføre kunstig intelligens i supply chain organisationer.

Han og forskerkollega Annika Engström taler om den organisatoriske ”ambidextarity”, som betegner samspillet eller balancen mellem drift og udvikling i en organisation. De mener, det er helt nødvendigt nøje at granske, hvordan en organisation kan håndtere og bedst udnytte en radikal ny teknologi som kunstig intelligens.

Kunstig intelligens og beslutningstagen
Forskerne forventer på linje med alle andre eksperter, at kunstig intelligens (AI) kan overtage menneskelig intelligens (HI) på mange – men ikke alle - fronter, når det gælder at tage beslutninger om drift og processer i fremtidens forsyningskæde.

De deler i figur 1 beslutningstyper op i fire kategorier, og de forventer, som det fremgår af figuren, at AI vil spille en større rolle i fremtiden i to af de fire kategorier end det forekommer i dag.

AI og HI skal spille sammen
Men beslutningstagning er blot én ud af mange organisatoriske udfordringer forbundet med kunstig intelligens. Forskerne peger også på behovet for nye ansvarsplaceringer, rolle- og magtfordelinger, læringsforløb og ikke mindst motivation, præstationer samt jobtilfredshed.

”AI-teknologien har fart på, og der synes at være uanede muligheder for med fordel at anvende kunstig intelligens i forsyningskædens komplekse verden. Det er der helt sikkert også. Men hvis vi ikke giver mulighed for, at organisationer og mennesker kan følge med og spille sammen med AI på en balanceret måde, så vil gevinsterne udeblive”, forklarer de to forskere.

De har derfor taget hul på et storstilet forskningsprojekt, hvor et større forskerhold de næste år skal kortlægge, hvordan AI (artificial intelligence) og HI (human intelligence) kan supplere hinanden bedst mulig.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup