Kunstig intelligens kan beskytte globale forsyningskæder mod det næste store chok

Klimaforandringer, geopolitiske spændinger og industrielle udviklinger lægger løbende et tungt pres på globale forsyningskæder. Men avancerede teknologier som kunstig intelligens (AI) kan ifølge ekspertartikel fra WEF hjælpe med at forfine og optimere forsyningskæder i 2025.

I rapporten 'Top 10 Strategiske Teknologitendenser for 2025' fremhæver Gartner, at kunstig intelligens ændrer måden, hvorpå teknologi anskaffes, implementeres og bruges i nutidens organisationer. Foto: 123rf.com.

27.02.2025

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningskæderne befinder sig i et minefelt af transformationer, hvor sammensmeltningen af bæredygtigheds- og innovationskrav ændrer værdiskabelsen. Det er måske hovedlæringen fra årets World Economic Forums (WEF) topmøde i Davos. To topobservationer inden for produktion og supply chain management fra topmødet lyder:

  • Digital innovation i produktion styrker, snarere end erstatter, menneskelige kapabiliteter.
  • Forretningsresultater og økologiske fordele er ofte naturligt afstemt i det nye paradigme. 

Observationen om digital innovation handler her og nu ikke mindst om den omsiggribende kunstige intelligens. Digital innovation omfatter også en lang række andre teknologier og områder, men kunstig intelligens (AI) overskygger det meste i øjeblikket. En af grundene til det er, at AI måske kan hjælpe ledere i forsyningskæden med bedre at håndtere den galopperende usikkerhed, der præger verdenshandlen og forsyningskæder.

Uforudsigelighed som det nye vilkår

Vi er nemlig ved at vænne os til det, er vi ikke? Usikkerhed er blevet den nye normal. I årevis har en række forstyrrelser skabt en vedvarende tilstand af usikkerhed og ustabilitet i globale forsyningskæder. Nogle stiller stadig spørgsmålstegn ved, om pandemien er den egentlige årsag, da logistiske flaskehalse var et tema også tidligere end covid-19. Måske er det blot en effekt af, at globale forsyningskæder over tid er blevet så lean, at de er mere sårbare over for globale chok, der påvirker flere sektorer samtidigt.

Vi må konstatere, at mængden og hyppigheden af forstyrrelser langt fra er noget, der er overstået. Strejker blandt havnearbejdere i USA på østkysten og i Golfen samt igangværende landmandsstrejker i flere regioner verden over har skabt forstyrrelser og bidraget til kapacitetsproblemer. Geopolitiske konflikter udgør ifølge ekspertartikel fra World Economic Forum en vedvarende risiko for forsyningskæder - særligt i kritiske korridorer og flaskehalse. Desuden er forstyrrelser og skader fra vejrudløste katastrofer uophørlige og vil fortsætte som følge af tørke, brand, oversvømmelser og La Niña. Handelsspændinger kvæler bevægelsen af halvlederprodukter, fremstillingsudstyr og andre kritiske materialer.

”Ledere i forsyningskæden verden over er opfindsomme, robuste og fleksible; og de vil fortsætte med at blive sat på prøve. Men vi kan lære af fortiden. Ud over at øge levedygtigheden af de nuværende forsyningskædenetværk må logistikledere skabe mere robuste og bæredygtige versioner for fremtiden”, lyder det fra Pervinder Johar, der er Chief Executive Officer for Avathon. Han har mange års erfaring med teknologi til forsyningskæden fra virksomheder som Blume Global (WiseTech Global), Hewlett Packard, EdgeVerve, Steelwedge Software, CCC Information Services og Manhattan Associates. 

Usikkerhed og teknologi

Han vurderer, at år 2025 vil byde på: 

  • betydelige ændringer i den globale forsyningskædeinfrastruktur – hvilket også er en nødvendighed for robustheden i de nationer og alliancer, der er afhængige af den. AI kan være nøglen.
  • Udbredt anvendelse af avancerede teknologier vil katalysere digitaliseringen af forsyningskædestyring, ændre måden, hvorpå produkter og tjenester fremstilles og leveres, og muliggøre deling af forsyningskædeinformation på nye måder. Virksomheder, der pilottester og anvender nye teknologiske platforme til traditionel styring, vil opnå den form for optimering, som branchen længe har haft brug for.

På indkøbsniveau vil øget automatisering og avanceret fremstilling fortsætte med at omforme arbejdsstyrken. De samlede indkøbsomkostninger, især i brancher der er egnede til automatisering, og i lande, der traditionelt har været motoren bag globale forsyningskæder, vil også blive påvirket. Disse ændringer forventes at have flere implikationer for indkøbsledere:

  • Ændringer i leverandørbasen, idet nogle leverandører indfører nye teknologier, mens andre bliver efterladt.
  • Ændring af landskabet for almindelige arbejdsrelaterede udfordringer i forsyningskæder.
  • Muliggørelse af adgang til en enorm mængde realtidsinformation om forsyningskæden, produceret og valideret af mange aktører i kæden.

Klima og geopolitik

Klimaforandringer vil ifølge Pervinder Johar også fortsætte med at påvirke forsyningskæder og logistik. En 2024-undersøgelse offentliggjort i ’Nature Sustainability’ forudsiger, at forsyningskæder vil opleve flere vejrrelaterede forstyrrelser over de næste 15 år. Selvom de nøjagtige effekter ikke kan forudsiges præcist, skaber hyppigere ekstreme varmeperioder og ændrede nedbørsmønstre et konstant skiftende miljø, som påvirker produktionen af råmaterialer i mange lande.

Geopolitiske ændringer har også potentialet til at transformere det globale erhvervsliv ved at skabe et mere komplekst og politisk ladet miljø. Toldsatser og handelsaftaler, politiske relationer, subsidier og eksportrestriktioner, der påvirker handelsruter og ressourceadgang, kan have en betydelig indvirkning på forsyningskæder. Der kan opstå kortsigtede skader, hvis massive forstyrrelser skaber kaos for virksomheder, der er afhængige af import.

Ser man ud over 2025, vil direkte udfordringer for global logistik og lagerdrift - samt usikkerhed om robustheden af globale handelsaftaler og normer - svække de forretningsmodeller, der har givet anledning til den traditionelle globale forsyningskædeinfrastruktur. Grundlæggende ændringer er allerede i gang i forsyningskædesektoren. På grund af blandede signaler i det globale handelssystem og planlagte skift i økonomiske modeller, begynder nogle virksomheder allerede at

  • reshore,
  • engagere sig i vertikal integration og i stigende grad
  • hente ressourcer fra nye geografiske områder.

Resiliens og digital

Mange satser på øget synlighed i forhold til den fremtidige levedygtighed af global forsyningskædeinfrastruktur. I 2023, da verden befandt sig i et afgørende vendepunkt, undersøgte World Economic Forum i samarbejde med Accenture og andre nøglepartnere Global Supply Resilience Initiative (GSRI) – et fælles initiativ, der havde til formål at fremme robusthed gennem øget synlighed i forsyningskædeoperationer. Den resulterende rapport skitserer et pilotprojekt foretaget af UNICEF, hvor de brugte realtidsdata til at styrke systemets ydeevne og redde liv i Vestafrika.

Ved hjælp af avanceret teknologi var UNICEF i stand til at forudsige, reagere og opretholde robuste forsyningsnetværk ved at udnytte fælles dataindsigt. GSRI-casestudiet illustrerede, hvordan åben, ikke-konkurrerende dataudveksling kan styrke forsyningskædernes robusthed. Det pegede på udfordringer med organisationsmæssig tøven over for datadeling og skitserede, hvordan teknologisk innovation og stærk styring kan opmuntre til kollektiv handling for det fælles bedste.

I 2024 rapporterede KPMG, at det var året for "den digitale omvæltning i forsyningskæden". Avancerede teknologier har skabt et nyt paradigme, hvor organisationer kan reagere hurtigere, proaktivt adressere problemer og reducere fejl og ineffektivitet med større synlighed, gennemsigtighed og sporbarhed – hvilket alt sammen gør den globale forsyningskædeinfrastruktur mere robust over for fremtidige chok og potentielle forstyrrelser.

For at understrege vigtigheden af teknologisk udvikling udgav Gartner for nylig sine Top 10 Strategiske Teknologitendenser for 2025 i form af et ’stjernekort’ for virksomheder, der ønsker at gå sikkert ind i de næste år, "især efterhånden som kunstig intelligens ændrer måden, hvorpå teknologi anskaffes, implementeres og bruges i nutidens organisationer", som Gartner formulerer det.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Handelsbarrierer & risikostyring

Globale forsyningskæder står – endnu en gang - over for store udfordringer med nye toldrealiteter, kapacitetsændringer og svag efterspørgsel. Det er ikke længere nok at reducere risici, det er tid til proaktiv risikostyring.

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

Digital omstilling giver små virksomheder vækst og flere ansatte

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

16.06.2025SCM.dk

Additive manufacturing skal være en del af fremtidens industri

13.06.2025SCM.dk

Nordic Hydrogen bringer grøn brint tættere på kilden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen