Lynetten reducerer havarier med 15 procent

Lynettefællesskabet modtog Vedligeholdets Masterpris 2012, fordi de har knækket kurven, så planlagt vedligehold i dag fylder mere end nedbrud og alarmopkald.

Lynettefællesskabet har modtaget Vedligeholdets Masterpris 2012. Foto: Lynettefællesskabet..

13.05.2013

SCM.dk

Det lyder måske kedeligt. Men der er altså både penge, faglig tilfredshed og anerkendelse i at arbejde med systematisk vedligehold. Nordeuropas største spildevandscenter Lynettefællesskabet har modtaget Vedligeholdets Masterpris 2012, fordi de har knækket kurven, så planlagt vedligehold i dag fylder mere end nedbrud og alarmopkald.

Mængden af havarier er siden 2008 reduceret med 15 procent, og tendensen er voksende. De nyeste tal peger mod 25 procent. Det betyder først og fremmest færre udgifter til investeringer i nye anlæg og maskiner samt færre lønudgifter til dyre tilkald af medarbejdere på vagtordning. Andre gevinster omfatter bedre og renere arbejdsmiljø, højere produktivitet og ikke mindst større faglig tilfredshed blandt medarbejderne.

Læs også: Dansk erhvervsliv overser potentiale på 100 milliarder

Lynetten har i samarbejde med konsulentvirksomheden Valcon efter et mere end fire år langt sejt træk knækket kurven, så det planlagte vedligehold i dag fylder mere end nedbrud og alarmudkald. Det er ikke noget, der sker henover en weekend, men kræver en systematisk og langsigtet indsats.

<p>"I dag er helten en smed, der opdager en lille mangel i en pumpe og på stedet selv retter det". </p>

Jesper Thomsen, konsulent i Valcon

”Det har været en mental rejse for os. Indførelse af systematisk vedligehold er faktisk en kulturændring, der har ændret vores adfærd og måde at tænke på. Ansvar og indflydelse er i dag spredt ud på hele organisationen. Det har både løftet jobtilfredsheden og også den faglige kompetence, fordi medarbejderne nu har ansvar for at følge med i den faglige udvikling på deres felt”, fortæller afdelingsleder Torsten Vig.

Daglig indsats forebygger nedbrud
Vedligeholdsarbejdet er forankret i it-systemet Sertica fra Logimatic og en vedligeholdsstrategi, der indeholder et sæt faste processer med planlagte forebyggende vedligehold, systematisk opsamling af mangler, digitalisering af og disciplin omkring stamdata, krav om præcis dokumentation fra leverandører og regelmæssige workshops med mere. I startfasen blev ledere og medarbejdere trænet af konsulenter fra Valcon.

Læs også: Mennesker betyder alt for Carlsbergs vedligeholdelsesstrategi

”I dag er helten en smed, der opdager en lille mangel i en pumpe og på stedet selv retter det. Tidligere var helten et hold medarbejdere, der blev kaldt ind en weekend og arbejdede 36 timer på at rette op på et nedbrud, som skabte en lavine af dyre følgeeffekter på andre dele af anlægget. Ansvaret er forankret hos medarbejderne selv”, fortæller konsulent Jesper Thomsen, Valcon.

Om Lynettefællesskabet

Lynettefællesskabet er Danmarks største spildevandscenter og er ejet af de 8 kommuner Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, København, Lyngby-Taarbæk og Rødovre.

Hvert år renser virksomheden 80-110 mio. m3 vand fra private husholdninger, erhverv og industri samt nedbør, hvilket svarer til forureningen fra 1,1 mio. mennesker. Alt vandet bliver renset på de to renseanlæg Lynetten og Damhusåen, som Lynettefællesskabet ejer og driver.

”Vi havde tidligere to ovne til forbrænding, så vi altid havde en reserveovn, vi kunne slå over på ved større nedbrud. Dem har vi nu udskiftet med én ny ovn, fordi vores forebyggende vedligehold gør os mindre sårbare over for nedbrud. Den nye ovn koster 450 millioner kroner, så der er mange penge sparet her i forhold til at købe to ovne”, fortæller projektleder Jakob Stampe.

Fakta om vedligeholdsarbejdet

  • Lynettefællesskabet omfatter 45 bygværker og 1070 rum.
  • På ét år udfører Lynettefællesskabet 4.227 planlagte forebyggende vedligeholdsjobs.
  • Vedligeholdsstrategien indeholder 443 procedurer.
  • Lynettefællesskabet har siden indførelsen af det systematiske vedligehold udført 25.908 jobs, heraf var 16.908 forebyggende og 8.838 et resultat af en mangelrapport.
  • Mængden af driftsstop er siden 2008 reduceret med 15 procent, og tendensen peger mod 25 procent.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

06.05.2024SCM.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

03.05.2024Global AGV

Sponseret

En førerløs truck fra Global AGV har forbedret flowet i pakkeriet hos Bennett Potatoes

01.05.2024SCM.dk

Ombygning af fabrik sænker CO2 med 80 procent

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

23.04.2024SCM.dk

Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup