Massiv støtte til grønne fødevarevirksomheder
Projektet Turbo Plant skal sætte tempo på den grønne omstilling i fødevaresektoren. Målet er at gøre fødevarevirksomheder, der udvikler plantebaserede produkter mere konkurrencedygtige og bidrage til udviklingen af en dansk styrkeposition på området.
Turbo Plant inviterer produktudviklere fra fødevareindustrien i udviklingskøkkenet, hvor de eksperimenterer med nye planteingredienser, her præcisionsfermenteret korn, der blandt andet bruges til plantebøffer. Foto: Industriens Fond
En fødevareproduktion der i fremtiden i langt højere grad er baseret på eller indeholder flere planter er en væsentlig brik i fødevaresektorens grønne omstilling. Den udvikling sætter Industriens Fond og Food Innovation House nu yderligere turbo på med en ny massiv indsats, som skal hjælpe danske virksomheder med at indtage det hastigt voksende marked for plantebaserede fødevarer.
”Produktion af plantebaserede fødevarer er et område, der er fokus på over hele verden, så hvis ikke danske fødevarevirksomheder følger med, så risikerer vi at miste både omsætning og positionen som en af verdens førende fødevarenationer”, siger Gyda Bay, COO i Food Innovation House og lead partner i Turbo Plant projektet.
Det nye initiativ bygger videre på et indledende pilotprojekt og lanceres i naturlig forlængelse af, at regeringen for nylig lancerede ”Handlingsplan for plantebaserede fødevarer” og tidligere på året etablerede Fonden for plantebaserede fødevarer (Plantefonden). To initiativer der støtter og sætter en retning, som fremmer udviklingen af plantebaserede fødevarer
”Det er positivt at den grønne omstilling af fødevaresektoren også har stort politisk fokus, og den store interesse for at søge Plantefonden viser, at der er masser af initiativ og idérigdom i hele fødevareværdikæden. Vi glæder os over, at vi med støtten fra Industriens Fond får mulighed for at supplere med specialiserede kommercielle aktiviteter og tilbud på området”, siger Gyda Bay.
Projektet besår af 4 forskellige forløb, hvor i alt 140 virksomheder får styrket deres salg og vækst alt efter deres behov.
Det kan for eksempel være hjælp til at finde nye aftagere til deres produkter gennem matchmaking mellem fødevareproducenter og professionelle aftagere, som for eksempel detailkæder, foodservicegrossister og andre fødevarevirksomheder. Målet er at skabe i alt 140 match mellem producenter og aftagere, som ender i et kommercielt samarbejde.
”Vi er på en mission for at gøre Danmark til et foregangsland inden for plantebaserede kvalitetsfødevarer, og med projektet sætter vi yderligere fart på en udvikling som allerede er i gang. Den stigende efterspørgsel efter plantebaserede fødevarer vil kun tiltage, og det skal dansk erhvervsliv udnytte ved at virksomhederne kommer hurtigere ud på markedet med deres innovative produkter. Det hjælper vi dem med gennem det nye projekt- både dem der kun lige har taget de første skridt, og de virksomheder som allerede er godt i gang”, siger administrerende direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond.
Erfaringerne fra et indledende pilotprojekt viser, at der blandt mange SMV’er er interesse for at arbejde med større plantefokus. Men der er nogle særlige udfordringer inden for det plantebaserede, som også får en del af dem til at tøve og gå i stå undervejs, fortæller Gyda Bay.
”Fødevarebranchen er stor og kompleks. Der er mange veje til markedet, men desværre også mange vildveje og blindgyder, hvor en virksomhed kan spilde kræfterne. Det betyder, at innovative fødevarevirksomheder risikerer at løbe tør for energi og kapital, inden de får et solidt fodfæste på markedet. Her er det vores opgave at hjælpe med at stille skarpt på, hvad der står i vejen for et gennembrud på markedet – og så få det løst”, siger hun.
Læs også: Danmark skal være bedre til at mindske overforbrug
Projektets mål er at skabe 140 match mellem virksomheder og aftagere, der resulterer i et kommercielt samarbejde. Det er derudover forventningen, at projektet har hjulpet mindst 100 virksomheder ind på nye markeder senest to år efter afslutningen i 2027, og at der som følge heraf er skabt mindst 300 job
/ PiB