Materialehåndtering taber flyvehøjde i USA, men vokser i Norden

En amerikansk undersøgelse konkluderer, at det amerikanske marked for materialehåndtering taber hastighed fra 2011 til 2012. Der er ifølge undersøgelsen udsigter til en mindre nedgang i 2012. Tre ud af fire danske eksperter forventer i en uvidenskabelig rundspørge, at det danske og nordiske marked vil vokse i 2012. Læs hvilke teknologier der rykker i 2012.

WMS, fysisk håndtering, vare-til-mand plukkeløsninger som fx miniloads, trucks, reoler og datafangst er eksempler på teknologier, der vil rykke på det nordiske marked for materialehåndtering i 2012. Foto: Knapp-Moving.

30.04.2012

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Sikke en forskel. Modern Materials Handlings undersøgelse i 2011 af det amerikanske marked for udstyr og løsninger til materialehåndtering viste en klar fremgang med budgetstigninger på cirka 14 procent. Udsigterne til investeringslysten i 2012 viser en flad kurve, og at virksomhedernes hovedfokus er ”kontrol med omkostningerne”. Undersøgelsen konkluderer, at amerikanske virksomheder er meget tilbageholdende med at investere i nye materialehåndteringsløsninger.

46 procent sidder på pungen
46 procent af respondenterne svarer, at de i 2012 forventer at anlægge en vi-venter-og-ser-tiden-an tilgang, hvor de kun tager beslutninger om de allermest nødvendige investeringer, mens 40 procent svarer, at de usikre økonomiske udsigter ikke har nogen indflydelse på deres investeringslyst, og at de fortsætter med at investere i materialehåndtering med samme tempo som i 2011. De amerikanske virksomheders gennemsnitlige investering i materialehåndtering beløb sig i 2011 til 451.000 US dollars, og virksomhederne forventer i gennemsnit at investere 451.700 US dollars i 2012. 92 procent svarer, at deres hovedfokus i 2012 drejer sig om ”cost containment”.

”Der er helt sikkert fokus på optimering af eksisterende logistik, men der også fokus på nyinvesteringer, som blandt andet er drevet af nye krav fra Arbejdstilsynet”.

Finn Biller, Dematic

Nordisk marked vokser
Det billede kan tre ud af fire danske eksperter ikke genkende, når de bliver spurgt om tendensen på det nordiske marked. Supply Chain Magasinet har i en hurtig og ganske uvidenskabelig rundspørge spurgt en række danske og nordiske branchefolk om deres oplevelse af tendensen.

”Vi forventer og mærker, at virksomhederne er væsentligt mere interesserede i at investere i 2012 end, de var i 2011. Det sker dels som et alternativ til udflytning til lavtlønsområder og dels som almindelig optimering”, fortæller Lars Bek Jensen fra Langebæk Logistik A/S.

”Vi forventer fortsat god fart på markedet i 2012. De sidste 5-10 år har der været en del fokus på højlagre i form af pallesystemer, hvor mange virksomheder med rigtig stor volumen enten allerede har etableret højlagerløsninger eller i færd med at etablere løsninger. Nu er den samme udvikling i gang i forhold til mindre emnebærere på kolliniveau. Det sker typisk i form af højautomatiserede ekspeditionsløsninger med brug af fx traditionelle miniloadlagre eller den nyere shuttleteknologi, som virkelig er blevet udbredt de sidste fem år”, fortæller Anker Nørlund fra Logio Consulting A/S. Finn Biller fra Dematic fortæller:

”Vi fornemmer ikke, at nordiske virksomheder vil være mere tilbageholdende med investeringer på området end i 2011. Vi oplever nærmere en stigende interesse, og det afspejler sig tydelig i mængden af ordreforespørgsler og i ordrebeholdningen”.

Èn respondent svarer i rundspørgen, at de forventer at nordiske virksomheder rent faktisk vil være mere tilbageholdende med at investere i 2012 end i 2011.

Nye investeringer eller optimeringer?
På spørgsmålet Forventer I, at nordiske virksomheder i højere grad vil rette fokus mod at optimere udnyttelsen af eksisterende løsninger og procesforbedringer end investere i ny teknologi?, lyder svaret fra de danske eksperter, at det er et både-og.

”Der er helt sikkert fokus på optimering af eksisterende logistik, men der også fokus på nyinvesteringer, som blandt andet er drevet af nye krav fra Arbejdstilsynet”, fortæller Finn Biller.

”Vi ser tendenser til begge dele, altså både optimeringer og nye investeringer”, fortæller Lars Bek Jensen. Anker Nørlund supplerer:

”Vi ser begge dele. I eksisterende anlæg søger man konstant at optimere den dynamiske kapacitet, og nogle installationer har nået en alder, hvor styringer og kraner m.m. står over for en udskiftning. Automatisering af de mindre emnebærere vinder frem, og med den stadigt større anvendelse af robotteknologi generelt hos danske fremstillingsvirksomheder er det kun naturligt med en afsmittende effekt på lageroperationerne. Men de automatiske materialehåndteringsløsninger kræver store investeringer, så forretningsplanen skal være overbevisende, og hensynet til ergonomi og et godt arbejdsmiljø vejer også stadigt tungere. Endelig er den kontinuerlige forbedringsproces en selvfølge i alle veldrevne virksomheder. Derfor er det en kombination af teknik, proces og mennesker.”

Èn respondent svarer, at de forventer, at nordiske virksomheder i 2012 vil fokusere mere på optimering end investeringer i ny teknologi.

Hvilke teknologier rykker i 2012?       
Den amerikanske undersøgelse fremhæver mærkning & automatisk datafangst (AIDC), løftetrucks (Lift Trucks) og WMS som de tydeligste vækstområder. På spørgsmålet: Hvilke teknologier/områder forventer I, at nordiske virksomheder vil være mest interesseret i at investere i 2012?, lyder svaret WMS, fysisk håndtering, vare-til-mand plukkeløsninger som fx miniloads, trucks, reoler og datafangst. Anker Nørlund:

”Effektive WMS-løsninger er ikke bare for de store. Mange lager- og logistikchefer i små og mellemstore virksomheder kan også fremvise imponerede effektivitetsforbedringer målt på øget lageromsætningshastighed og plukkeeffektivitet per medarbejder. Alt i alt et øget kvalitetsniveau efter indførelsen af WMS. Udbredelsen af WMS vil fortsætte, for teknologien har mange positive følgevirkninger som meget bedre overblik, forbedrede stamdata (ellers kan systemet ikke præstere optimalt), mindre administration og fjernelse af fast årlig lagerstatus for blot at nævne nogle af fordelene”. Lars Bek Jensen supplerer:

”Vi oplever, at tendensen går mere på den fysiske varehåndtering. Blandt andet ser vi et tydeligt fokus på forbedring af plukkefunktionen gennem fx vare-til-manden principper som fx miniloads”. Adm. direktør Jes Lysdahl Boldsen fra Knapp-Moving kommenterer:

”Vi ser samme tendens som den amerikanske undersøgelse peger på med fokus på mærkning & automatisk datafangst (AIDC), løftetrucks og WMS som de tydeligste vækstområder – men blot senere for high tech. Trucks og reoler vil stadig være stabile som commodities”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

10.05.2024SCM.dk

Containerskibs-flåder vokser med rekordfart

10.05.2024SCM.dk

Mærsk-chef i spidsen for Djøfs uafhængige ESG-panel

08.05.2024Mixmove

Sponseret

3 måder, hvorpå AI-drevet lagerstyring effektiviserer logistikoperationer

08.05.2024AGR

Sponseret

3 måder AI vil revolutionere lagerstyring – og 1 hvor det ikke vil

08.05.2024Columbus

Sponseret

Potentialet i AI er enormt – men det kræver en indsats på flere fronter at indløse det

07.05.2024SCM.dk

Robotter klarer lakeringsprocessen i fin stil

06.05.2024SCM.dk

Alle kan nu få adgang til satellitdata om jordens tilstand

03.05.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Linerless Labelprint - Den miljøvenlige labelløsning

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup