Milliarder at hente i automatisering i Danmark

Danske virksomheder har en tocifret milliardgevinst foran sig, hvis de øger automatiseringen i deres produktion. Men flere tøver fortsat, viser analyse fra IDA.

Flere robotter i produktionen vil kunne give store gevinster for en lang række danske virksomheder, viser undersøgelse fra IDA. Foto: Flickr/Khalil Karim.

09.12.2015

SCM.dk

Potentialet i øget automatisering, der kan effektivisere produktion og processer, er kæmpestort for danske virksomheder. En ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, vurderer således at den samlede gevinst kan være op mod 55 mia. kr.

Læs også: Outsourcing skal bremses med billige robotter

I undersøgelsen har IDA spurgt over 800 af sine medlemmer i produktionsindustrien om mulighederne ved øget automation i deres respektive virksomheder, og her vurderer deltagerne at de ville kunne øge produktiviteten med mellem 18 og 24 procent ved i højere grad at anvende eksempelvis robotter i forskellige led produktionen, hvor tilbagebetalingstiden vil være forholdsvis kort (op til fem år).

Alligevel er flere virksomheder, specielt SMV’er, tøvende i forhold til at foretage de nødvendige investeringer. Forskellige barrierer gør sig ifølge IDA gældende i den forbindelse; mangel på tid, viden (som Teknologisk Institut også har påpeget) og til en hvis grad også kapital er således med til at bremse udviklingen.

Det er et billede, der ikke har ændret siden IDA gennemførte en lignende undersøgelse sidste år, og det ærgrer foreningen, der har flere end 100.000 ingeniører og cand.scienter som medlemmer.

”Vi kan se et stort og vedholdende potentiale ved at styrke virksomhedernes konkurrencekraft gennem automatisering, [og det] gør blot endnu vigtigere, at vi får bragt den viden i spil blandt virksomhederne,” siger formand for IDAs erhvervs- og vækstudvalg, Cornelius Olesen, til foreningens hjemmeside, og peger straks på en del af løsningen:

”Hovedgrebet for mig at se, er at øge den aktive og opsøgende rådgivning af SMV’erne. Det kan fx ske ved, at der afsættes en ambitiøs og øremærket pulje, hvorfra produktionsvirksomhederne kan få faglig rådgivning af relevant GTS-institut (Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, red.) eller privat rådgiver”, siger Cornelius Olesen.

Læs også: Robotter kan skaffe danske arbejdspladser

Som eksempel på en konkret forbedringsmulighed i en SMV, nævner Cornelius Olesen et øget fokus på oppetiden i produktionen, der i mange tilfælde vil kunne løftes med selv mindre investeringer og teknologiske tiltag.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup