Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Kyllingeslagteriet Rose Poultry ved Holstebro sparer 350.000 kroner om året på spildevandsrensning. Virksomheden skruer ned for slagteriets udledning af CO2 efter udvikling af en særlig effektiv og skræddersyet løsning i samarbejde med vandrensningseksperten Alumichem.

Driftsleder for spildevandsrensningen hos Rose Poultry i Vinderup Andreas Christensen måler på indholdsstofferne for hele tiden at sikre optimal rensning af slagteriets spildevand. Foto: Rose Poultry

22.10.2024

SCM.dk

Kyllinge-koncernen Rose Poultry med rensningsanlæg i Vinderup gik i slutningen af 2023 i gang med at udvikle en helt ny løsning til rensning af spildevand fra slagteriet. Det sker i samarbejde med den danske vandrensnings-specialist Alumichem med ekspertise i både global rensning af drikkevand og af spildevand fra blandt andet fødevareindustrien, fortæller driftsleder for rensningsanlægget Andreas Christensen:

“Det, vi har gjort, er, at vi har ændret på blandt andet doseringen af vores kemi i tæt samarbejde med Alumichem. Det betyder, at de små partikler i spildevandet fra vores kødproduktion udfældes mere effektivt til slam i rensningsanlægget”.

Rose Poultry har siden 2020 selv varetaget drift og optimering af renseanlægget i Vinderup. Da kyllingeslagteriets forbrug af vand er på cirka 1600 m3 i døgnet, når der slagtes, er rensningen af vandet inden udledning et omfattende arbejde af stadig højere prioritet:

“Vi har på slagteriet kunnet se, at vi har brugt ret meget kemi for at kunne leve op til myndighedernes krav om vandkvalitet, men det viser sig nu, at ved ændring af doseringen og tidspunkter for doseringen af kemien undervejs i vandrensningen”, fortæller Andreas Christensen:

“Resultatet har været, at rensningen af vores vand er blevet markant billigere. Vi vurderer, at vi vil spare omkring 350.000 kroner om året ved at bruge mindre kemi”, forklarer Andreas Christensen, der samtidig glæder sig over, at Rose Poultrys CO2-udledning også er nedsat med den nye renseproces:

“Vores slam, som består af potentielt forurenende partikler er blevet tykkere med den nye proces, så vi skal køre færre vognlæs med slam til biogasanlægget. På den måde aflaster vores nye rensningsproces også miljøet”, konkluderer Andreas Christensen.

Den fysiske og kemiske filtrering og sedimentering er en afgørende del af rensningen af spildevand fra fødevareproduktion. Vandet fra denne type af food tech industri indeholder typisk mikroskopiske partikler som mikroplast og bakterier fra eksempelvis kød, som kun kan fjernes ved kemisk vandbehandling.

Det fortæller Torben Jensen, der arbejder som key account manager i Alumichem, der på virksomhedens fabrik i Kalundborg producerer netop de stoffer, der får partiklerne til at klumpe sig sammen, så de kan adskilles fra vandet.

“Vi kan se, at vi både kan spare kyllingeslagteriet penge og miljøet for forurening, fordi vi kan målrette vores tekniske og kemiske proces til at passe præcis til den type rens, deres produktion kræver”, forklarer Torben Jensen om Alumichems model, hvor vandrensnings-specialisten gerne vil ses som en samarbejdspartner frem for blot en leverandør af kemi og teknik:

“Vi doserer de forskellige produkter på det rette sted og det rette tidspunkt i processen, så det tilpasses netop den type spildevand vi arbejder med. Dermed får vi samlet partikler og urenheder i vandet effekt og sikrer, at det rene vand, der kommer ud i sidste ende, overholder alle krav fra miljølovgivningen”.

Læs også: Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

Food tech industrien har generelt spildevand med et højt såkaldt COD-tal på grund af indholdet af affaldsstoffer fra produktion af eksempelvis kød, fisk, ost og biotek. Det organiske stof i vandet fra eksempelvis slagterierne gør vandet sværere at rense og har fællestræk med andre store fødevareproducenter, som maler korn eller brygger øl. I den del af industrien kæmper man også med meget høje COD-værdier i vandet fra produktionen. De organiske stoffer stoffer kan være svære at fange i rensningen og modvirke den ønskede bundfældning af partikler i vandet, som tilsatte kemi skal skabe. Alt sammen udfordringer, der gør en grundig rens vigtig, inden spildevandet bliver ledt ud i for eksempel Limfjorden, hvor næringsstofferne vil kunne forurene vandet.
De seneste år er det blevet dyrere at få spildevandet håndteret hos renseanlæggene i landets kommuner, hvorfor mange industrivirksomheder arbejder med selv at rense og genbruge deres vand, for at spare penge.

Kilde: Alumichem

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

08.11.2024SCM.dk

3D print baner vejen for vækst i plastvirksomhed

08.11.2024SCM.dk

PostNord og Vinteds samarbejde gør genbrugsmarkedet mere enkelt

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

18.10.2024SCM.dk

Aktør forvandler restprodukter fra havet til fødevarer

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

Forstå PCN-Indberetningskravene og overhold lovgivningen

Dato

12.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Grundkursus i Livscyklusvurderinger (LCA), som alle kan være med på. Kurset kræver ikke forudgående viden om LCA.

Dato

13.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online