Ny rapport afslører barrierer for en cirkulær tekstilindustri

En ny rapport identificerer fire markante teknologiske barrierer, der skal overvindes, for at tekstilindustrien kan gå en fremtid i møde med lavere miljøpåvirkning og øget genanvendelse i stor skala.

Teknologisk Institut har offentliggjort en rapport med titlen "Teknologiske barrierer og muligheder mod en cirkulær tekstilindustri”. Foto: Teknologisk Institut

04.04.2024

SCM.dk

Teknologisk Institut har offentliggjort en rapport med titlen "Teknologiske barrierer og muligheder mod en cirkulær tekstilindustri". Rapporten giver indblik i den seneste teknologiudvikling på tværs af tekstilers livscyklus og belyser de væsentligste teknologiske udfordringer og muligheder ved at transformere den danske tekstilindustri til en mere bæredygtig og cirkulær model.

”Omstillingen til en cirkulær tekstilindustri er en kompleks udfordring, som kræver en holistisk tilgang og bredt samarbejde. Danmark har unikke styrkepositioner inden for tekstiler, innovation og miljøteknologi, som gør os særligt egnede til at tage føringen i denne omstilling. Ved at fokusere vores indsatser på at overvinde de fire primære teknologiske barrierer, der er identificeret i rapporten, kan vi udvikle banebrydende løsninger, der kan eksporteres globalt”, fortæller medforfatter og projektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.

Rapporten fremhæver følgende fire teknologiske barrierer, som vurderes at være mulige at nedbryde gennem udvikling af miljøteknologier:

• Tekstilmaterialer er ressourcekrævende at producere: De mest udbredte tekstilmaterialer i dag som for eksempel polyester og bomuld kræver mange ressourcer i form af for eksempel råolie eller vand at producere, hvilket på sigt vil resultere i ressourcemangel.

• Tekstilaffald er komplekst og forskelligartet: Kompleksiteten af tekstilprodukter og forskelligartetheden i tekstilaffaldsstrømmen er en udfordring for både sorterings- og genanvendelsesteknologier, hvilket reducerer mængden af tekstilaffald, der kan genanvendes.

• Mangel på nye og videreudvikling af eksisterende genanvendelsesteknologier: Der er i øjeblikket ikke genanvendelsesteknologier til rådighed, der kan imødekomme behovet for genanvendelse af de mængder eller typer af tekstilaffald, der kasseres. Derudover er nuværende teknologiske løsninger begrænsede og for dyre at anvende.

• Risiko for overførsel af uønsket kemi: Risikoen for overførsel af uønsket kemi fra en tidligere livscyklus til nye produkter er i dag en af de primære barrierer for udbredelsen af genanvendelse til fibre (mekanisk genanvendelse), som er den genanvendelsesteknologi, der er længst i udviklingen.

Rapporten fremhæver Danmarks potentiale til at spille en førende rolle i den globale omstilling til en cirkulær tekstiløkonomi. Med en stærk tradition for innovation og teknologiudvikling, har Danmark mulighed for at udvikle og implementere banebrydende løsninger, der kan adressere de identificerede barrierer. Dette omfatter udvikling af nye og mindre miljøbelastende materialer, forbedring af sorteringsteknologier, skabelse af effektive genanvendelsesteknologier og sikring af sporbarhed og fravær af skadelig kemi i genanvendte tekstilprodukter.

Læs også: Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

Rapporten ”Teknologiske barrierer og muligheder mod en cirkulær tekstilindustri” er udarbejdet af Teknologisk Institut med input fra et særligt nedsat advisory board, CirkTek. Fokus er på teknologi, men CirkTek understreger, at teknologi alene er ikke nok.

”Overproduktion, fast-fashion og sociale arbejdsforhold skal også adresseres, men det løses bedst gennem ikke-teknologiske løsninger, for eksempel ændring i forbrugeradfærd og nye forretningsmodeller. Her kan teknologiske løsninger være med til at understøtte ændringer, men vil ikke kunne skabe de nødvendige forandringer alene”, fortæller Jette Lindgaard, miljø- og bæredygtighedschef for brancheorganisationen Dansk Mode & Tekstil”.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle