Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

Teknologisk Institut har investeret i to nye højteknologiske analyseudstyr, der skal hjælpe med at udvikle bedre overfladebelægninger til danske og udenlandske virksomheder. Det nye udstyr giver mulighed for at måle egenskaberne på både overflader og tynde belægninger meget præcist, hvilket er afgørende for udvikling af for eksempel slidstærke belægninger til værktøjer, maskindele og lignende.

"Vi kan nu tilbyde langt mere detaljerede analyser af tynde belægninger, som ellers er meget vanskelige at måle på. Det giver virksomhederne mulighed for at optimere deres produkter hurtigere og mere præcist”, forklarer Christian Moeslund Zeuthen, sektionsleder på Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut

04.02.2025

SCM.dk

Det nye udstyr består af en nanoindenter og et specialiseret røntgendiffraktometer. Nanoindenteren er en meget avanceret hårdhedsmåler, som kan bestemme hårdhed og elasticitet på overflader af materialer og på tynde, funktionelle belægninger med tykkelser på ned til cirka 100 nanometer. Røntgendiffraktometeret kan bruges til at analysere materialers krystalstruktur.

"Med det nye udstyr kan vi nu karakterisere og måle på tynde overfladebelægninger, som ellers er ekstremt vanskelige at analysere”, forklarer sektionsleder Christian Moeslund Zeuthen fra Teknologisk Institut.

Det nye udstyr bruges til avanceret materialekarakterisering og omfatter:

  • En nanoindenter til måling af blandt andet hårdhed og elasticitet. Den er egnet til at måle på mange forskellige materialer som for eksempel metaller, plast med videre, hvor man er interesseret i at vide noget om de mekaniske egenskaber af overfladen eller en påført overfladebelægning.
  • Et specialiseret røntgendiffraktometer til analyse af de strukturelle egenskaber af materialer og overflader på et atomart niveau

Det nye analyseudstyr skal blandt andet bruges til nyudviklig og optimering af PVD-belægninger, som er en stor aktivitet hos Teknologisk Instituts Tribologicenter. Ud over denne aktivitet tilbydes disse analyser også til kunder, som har behov for denne type målinger.

"Vi kan nu tilbyde langt mere detaljerede analyser af tynde belægninger, som ellers er meget vanskelige at måle på. Det giver virksomhederne mulighed for at optimere deres produkter hurtigere og mere præcist”, forklarer Christian Moeslund Zeuthen, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Udstyret er blandt andet særligt relevant til:

  • Udvikling af mere slidstærke produktionsværktøjer
  • Optimering af overfladebelægninger
  • Kvalitetskontrol og analyse af belægninger
  • Udvikling af nye overfladebelægninger til en bred vifte af anvendelser

"Vi kan nu meget præcist analysere helt ned til få 100 nanometer tynde belægninger. Det giver os mulighed for at optimere materialer og belægninger til for eksempel forøgelse af værktøjers funktion og holdbarhed eller til at udvikle nye overfladeløsninger til eksempelvis den grønne omstilling”, udtaler seniorspecialist Klaus Pagh Amtoft.

Fakta om det nye udstyr:

  • Nanoindenteren måler med kræfter fra 100 mikronewton til 1 newton
  • Røntgendiffraktometeret kan analysere belægninger fra få nanometer til 50 mikrometers tykkelse
  • Alle analyser udføres in-house hos Teknologisk Institut i Århus

Investeringen skal hjælpe danske og udenlandske virksomheder med at få større indsigt i overfladeegenskaber samt udvikle næste generation af overfladebelægninger og dermed styrke deres konkurrenceevne på det internationale marked.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

04.07.2025SCM.dk

Sådan kan virksomheder styrke deres it-sikkerhed i en ny risikovirkelighed

02.07.2025SCM.dk

Lad forsyningskæden agere som et teknologisk symfoniorkester

01.07.2025SCM.dk

Digital omstilling giver små virksomheder vækst og flere ansatte

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia