Nyt kvantespring for 3D-print

DILAPRO er navnet på et nyt projekt, der har til formål at udvikle software, der skal ændre måden, som vi planlægger, fremstiller og certificerer krævende 3D-printede produkter på.

Med sin kombination af kvalitetskontrol, effektivitet og bæredygtighed bliver DILAPRO et stort skridt fremad for 3D-print. Foto: Teknologisk Institut

21.02.2024

SCM.dk

Teknologisk Institut er koordinator på det treårige udviklingsprojekt, som skal udføres i samarbejde med 11 danske og europæiske partnere. Software-projektet har særligt fokus på fremstilling af krævende komponenter, som skal produceres og bruges on location, hvor man fysisk ikke kan sende dele til test eller afvente en ekstern certificering. 

”Med sin kombination af kvalitetskontrol, effektivitet og bæredygtighed bliver DILAPRO et stort skridt fremad for 3D-print, som også gør det muligt at skabe pålidelige produkter hurtigere og med mindre klimaaftryk”, siger Christina Moeslund Zeuthen, projektleder på Teknologisk Institut.

Det nye system vil bestå af to dele: DILAFACT og DILACERT. Sammen skal de kvalitetssikre og optimere laserbaseret 3D-print, samt sikre hurtigere implementering.
DILAFACT skaber en digital tvilling af det fremstillede produkt. Det betyder, at man vil kunne overvåge, hvad der sker med materialet under fremstillingen. Det fungerer som en løbende kvalitetskontrol. Sker der for eksempel en fejl tidligt i processen, er det fordelagtigt at kunne spotte den med det samme, stoppe produktionen og dermed minimere ressourcespild.

”Desuden skal DILAFACT hjælpe med planlægningsprocessen”, fortæller Christina Moeslund Zeuthen, og tilføjer:

”Softwaren vil tillade brugeren at justere parametre eller ændre fremstillingsmetode og på det grundlag forudsige, hvordan ændringerne vil påvirke det færdige produkt. Det vil også hjælpe med at bestemme den ideelle balance mellem kvalitet, klimaaftryk og pris”.

Læs også: NIS2-hammeren rammer snart, men myndigheder og danske virksomheder halter efter

DILACERT-softwaren kan certificere det printede produkt – mens det fremstilles. Det betyder, at man i realiteten vil reducere tiden, før produktet kan komme i brug eller på markedet med uger eller måneder. Man vil kunne certificere on location, hvilket er særligt nyttigt, hvis man har akut behov for en pålidelig løsning og langt til en ekstern certificering. Det kunne for eksempel være en beskadiget maskinpart på en boreplatform eller på en militær operation.    

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

08.04.2024SCM.dk

Forskere efterlyser bæredygtig og ansvarlig AI-udvikling

02.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om elektronisk fakturering i Belgien

26.03.2024SCM.dk

Cybersikkerhed fylder arbejdslivet for mange

26.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Elektronisk fakturering i Tyskland

25.03.2024SCM.dk

Pallerobot revolutionerer pallehåndtering med kunstig intelligens

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

‘Hackerene kender systemet bedre end dem, der har lavet dem’

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle