Om 10 eller 15 år har Danmark brugt alt sit CO2

Greenpeace har regnet og klimaforskere bakker op om resultatet: Det er alt for sent at blive CO2-neutral i 2050. Klimarådet peger på negative udledninger som en del af løsningen.

At fange og lagre CO2 er nødt til at blive en vigtig del af klimastrategier. Arkivfoto..

01.09.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Det kan være udfordrende at forholde sig til de mange tal og forudsigelser i klimadebatten. En vej til at gøre det helt konkret er at arbejde med et CO2-budget, med udgangspunkt i hvilken andel de fremtidige globale CO2-udledninger, man som land – eller virksomhed – har at gøre godt med. På den måde kan man få det, som kaldes et CO2-budget.

Ifølge FN’s klimapanel er der globalt enten 500 og 400 milliarder ton CO2 tilbage at udlede, afhængigt af om man går efter 50 eller 66 procents chance for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, som er Paris-aftalens mål.

Baseret på data fra den seneste rapport fra klimapanelet (IPCC), har Greenpeace regnet sig frem til, hvad det helt konkret betyder for Danmark. Konklusionen er, at selv hvis vi lever op til de vedtagne klimamål, opbruger vi den danske del af udledningsbudgettet i enten 2031 – hvis ikke opnår flere reduktioner end dem, der allerede i dag er vedtaget politisk – eller 2036, hvis vi lever op til de etablerede klimamål. De er som bekendt at reducere CO2-udledningerne med 50-54 procent i 2025 og 70 procent i 2030.

Det er problematisk, fordi målsætningen for, hvor længe CO2-budgettet skal holde, hvilket svarer til at være klimaneutral, rækker helt til 2050.

”Det viser, at vi har allerhelvedes travlt,” siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace og manden bag beregningerne, til Information.

Samme avis har bedt klimaforsker Sebastian Mernild om at efterse Greenpeace’s beregninger, og professoren fra Syddansk Universitet konstaterede, at de så fornuftige ud.

Negative udledninger bliver essentielle
Det tætteste, Information har været på at få den danske regering til at forholde sig til beregningerne, er formanden for det af regeringen nedsatte uafhængige rådgivningsorgan Klimarådet, Professor Peter Møllgaard.

Han vil dog ikke kommentere direkte på beregningerne, men han konstaterer, at også i FN’s Klimapanels scenarier for den fremtidige udledning af CO2 er der en klar tendens: overforbrug på den korte bane og et heraf afledt behov for negative udledninger.

Det begreb dækker over, at man i stedet for at udlede CO2 fastholder den på Jorden, og ifølge Peter Møllgaard er det vigtigt at få lavet en strategi for negative udledninger, da man endnu ikke har de store erfaringer med netop dette.

To veje til at holde på CO2’en
Der er overordnet set to måder at skabe negative udledninger: Enten kan det ske med biologiske processer som for eksempel plantning og drift af nye skove, eller gennem teknologiske løsninger som CO2-fangst og lagring.

Den biologiske vej er baggrunden for aktiviteter hos en række danske virksomheder. For eksempel vil COOP i samarbejde med Hedeselskabet plante og åbne ti nye ”folkeskove” i løbet af 2020’erne. Det giver ny skov svarende til et areal på 1.400 fodboldbaner. Også møbel- og designvirksomheden Skagerak og Gubra, som laver kliniske test af ny medicin, anlægger eller kuraterer i disse år skov, som skal hjælpe med at holde på CO2.

Den teknologiske vej kræver noget større investeringer og anlæg, men flere projekter er under udvikling, f.eks. deltager Aalborg Portland i et partnerskabsprojekt, som tester netop fangst og lagring af CO2 med udgangspunkt i en hel værdikæde.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup