Opgør med hypen: Det her er blockchain

Blockchain er et lovende begreb til stærkere dataudveksling og sporbarhed i forsyningskæder. Men der er desværre også meget begrebsforvirring omkring blockchain. Få hoved og hale på begrebet i denne artikel.

"Blockchain er en teknologi, der lægger et ekstra lag oven på sporbarheden: Datasikkerhed", skriver Signe Poulsen og Mads Kibsgaard fra GS1 Denmark.

29.08.2019

Signe Poulsen og Mads Kibsgaard, GS1 Denmark, SCM.dk

Blockchain-begrebet har en del år på bagen, men måtte vente til dette årtusinde var godt i gang, før det blev en decideret hype. For det må man da nok sige, at det er blevet.

I GS1, hvor vi i mange år har leveret standarder til brug for sporbarhed og udveksling af data i forsyningskæden, er vi ret begejstrede for de perspektiver, som blockchain åbner for – men lige dele triste over den begrebsforvirring, der desværre er blevet udbredt om, hvad blockchain egentlig er og bidrager med for virksomheder. Derfor denne artikel.

Signe Poulsen..

Mads Kibsgaard..

Pointe 1: Blockchain er en teknologi, ikke et sporbarhedssystem
En hel del af den udbredte begejstring for blockchain er faktisk ikke andet end begejstring i forhold til udsigten til at kunne dele data mellem virksomheder – blandt andet til brug for sporbarhed.

Hvis du arbejder i fx fødevarebranchen lyder dette måske underligt, for datadeling er jo helt naturligt her. Men i mange industrier er datadeling et næsten ukendt begreb. Og derfor er begejstringen helt forståelig, for sporbarhed skaber værdi. Ingen tvivl om det.

Men.

Blockchain er ikke i sig selv sporbarhed. Blockchain er en teknologi, der lægger et ekstra lag oven på sporbarheden: Datasikkerhed.

I en blockchain kan ingen ”pille” ved data, når de først er i blockchainen. I hvert fald ikke uden at det kan ses af de andre deltagere i den konkrete blockchain. På den måde kan vi undgå, at forfalskede produkter kommer ind i forsyningskæden. Det er gode nyheder for alle brands – og det er især gode nyheder for patienter, der kan undgå at få forfalsket medicin.

Endnu et eksempel, hvor blockchain kan være yderst anvendelig, er i de såkaldte ”kølekæder” – altså forsyningskæder, hvor det er essentielt, at produkterne ikke overskrider en bestemt temperatur. Det kunne være fisk, der som bekendt helst ikke skal opbevares alt for lunt.

Hvis man i en kølekæde automatisk indmelder temperaturmålinger via en blockchain, vil det være så godt som umuligt at forfalske disse sensordata. Derved kan det dokumenteres, at kølekæden er ubrudt, fra fiskenettet til forbrugerens indkøbsvogn – eller i det mindste hvor bruddet er opstået, så ansvaret kan placeres korrekt. 

Pointe 2: Delbarhed er ikke det samme som forståelighed
Ok. Så i en blockchain kan man dele verificerbar data med de andre deltagere. Men én ting er at dele informationer, noget andet er, om man kan forstå de informationer, man får adgang til.

Og det er her, standarder kommer ind i billedet. Når handelspartnere bruger standarder til at kommunikere, har de nemlig et fælles sprog, som alle kan forstå. Med et langt, fint og teknisk ord hedder dette ”interoperabilitet”.

Du kan forestille dig dette scenarie: Der er fire deltagere i en blockchain. Den ene lægger data ind på japansk, den anden på tysk, og de andre på russisk og dansk. Blockchainen sikrer, at deltagerne har adgang til data, og at data er uberørte – men ingen af deltagerne får nogen gavn af data, fordi de ikke kan forstå dem.

Der er derfor behov for, at deltagerne i en blockchain aftaler, hvilket dataformat, sprog e.l. informationerne skal have. Og vælger man et standardiseret format, kan deltagerne nemt hente data ud i egne systemer og analysere eller behandle dem efter behov.

Om skribenterne

Mads Skibsted er Business Development Consultant med ansvar for blandt andet forretningsudvikling på Retail & Food Service. Signe Poulsen er Communications Manager i GS1 Denmark.

Pointe 3: Hvis du vil bruge blockchain, kræver det tilpasninger af dine interne processer
Som med så mange andre implementeringer af nye og spændende tiltag, vil succesfuld datadeling via blockchain-teknologi kræve, at dine basale forretningsprocesser skal kigges efter og sandsynligvis ryddes op i. Det er dog ikke lutter surt arbejde; faktisk viser det sig generelt, at selve oprydningen og fokusset på disse processer i sig selv skaber værdi for organisationen.

Se på det som den oprydning, der typisk forudsætter at du skal have gæster på besøg derhjemme. Selve besøget er jo reelt set målet og er forhåbentligt også vældig hyggeligt, men oprydningen alene er i grunden heller ikke helt dum (når den er overstået).

Så er blockchain-hypen en fis i en hornlygte?

Kort sagt: nej, selvfølgeligt er det ikke dét.

Blockchain er, som beskrevet ovenfor, et værktøj med helt enormt potentiale – alene inden for finanssektoren kan teknologien lede til paradigmeskift. Med sine verificerbare data kan blockchain revolutionere måden hvorpå, vi skaber integritet i forsyningskæden. Dog skal man huske, at blockchainen ikke sikrer, at det er korrekte data, der findes i blockchainen – kun at data er dem, der oprindeligt blev lagt derind.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at ordet ”blockchain” hurtigt kan blive til en slags trylleformular, som på magisk vis skaber komplet gennemsigtighed. Men gennemsigtigheden – altså forståelsen af data – afhænger forsat af, at alle deltagere taler samme sprog. For eksempel et global standardiseret sprog for datadeling, som anvendes på tværs af verdens industrier.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

27.02.2024SCM.dk

Stor international aktør udvider sit lager på Aalborg havn

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup