Opgør med hypen: Det her er blockchain

Blockchain er et lovende begreb til stærkere dataudveksling og sporbarhed i forsyningskæder. Men der er desværre også meget begrebsforvirring omkring blockchain. Få hoved og hale på begrebet i denne artikel.

"Blockchain er en teknologi, der lægger et ekstra lag oven på sporbarheden: Datasikkerhed", skriver Signe Poulsen og Mads Kibsgaard fra GS1 Denmark.

29.08.2019

Signe Poulsen og Mads Kibsgaard, GS1 Denmark, SCM.dk

Blockchain-begrebet har en del år på bagen, men måtte vente til dette årtusinde var godt i gang, før det blev en decideret hype. For det må man da nok sige, at det er blevet.

I GS1, hvor vi i mange år har leveret standarder til brug for sporbarhed og udveksling af data i forsyningskæden, er vi ret begejstrede for de perspektiver, som blockchain åbner for – men lige dele triste over den begrebsforvirring, der desværre er blevet udbredt om, hvad blockchain egentlig er og bidrager med for virksomheder. Derfor denne artikel.

Signe Poulsen..

Mads Kibsgaard..

Pointe 1: Blockchain er en teknologi, ikke et sporbarhedssystem
En hel del af den udbredte begejstring for blockchain er faktisk ikke andet end begejstring i forhold til udsigten til at kunne dele data mellem virksomheder – blandt andet til brug for sporbarhed.

Hvis du arbejder i fx fødevarebranchen lyder dette måske underligt, for datadeling er jo helt naturligt her. Men i mange industrier er datadeling et næsten ukendt begreb. Og derfor er begejstringen helt forståelig, for sporbarhed skaber værdi. Ingen tvivl om det.

Men.

Blockchain er ikke i sig selv sporbarhed. Blockchain er en teknologi, der lægger et ekstra lag oven på sporbarheden: Datasikkerhed.

I en blockchain kan ingen ”pille” ved data, når de først er i blockchainen. I hvert fald ikke uden at det kan ses af de andre deltagere i den konkrete blockchain. På den måde kan vi undgå, at forfalskede produkter kommer ind i forsyningskæden. Det er gode nyheder for alle brands – og det er især gode nyheder for patienter, der kan undgå at få forfalsket medicin.

Endnu et eksempel, hvor blockchain kan være yderst anvendelig, er i de såkaldte ”kølekæder” – altså forsyningskæder, hvor det er essentielt, at produkterne ikke overskrider en bestemt temperatur. Det kunne være fisk, der som bekendt helst ikke skal opbevares alt for lunt.

Hvis man i en kølekæde automatisk indmelder temperaturmålinger via en blockchain, vil det være så godt som umuligt at forfalske disse sensordata. Derved kan det dokumenteres, at kølekæden er ubrudt, fra fiskenettet til forbrugerens indkøbsvogn – eller i det mindste hvor bruddet er opstået, så ansvaret kan placeres korrekt. 

Pointe 2: Delbarhed er ikke det samme som forståelighed
Ok. Så i en blockchain kan man dele verificerbar data med de andre deltagere. Men én ting er at dele informationer, noget andet er, om man kan forstå de informationer, man får adgang til.

Og det er her, standarder kommer ind i billedet. Når handelspartnere bruger standarder til at kommunikere, har de nemlig et fælles sprog, som alle kan forstå. Med et langt, fint og teknisk ord hedder dette ”interoperabilitet”.

Du kan forestille dig dette scenarie: Der er fire deltagere i en blockchain. Den ene lægger data ind på japansk, den anden på tysk, og de andre på russisk og dansk. Blockchainen sikrer, at deltagerne har adgang til data, og at data er uberørte – men ingen af deltagerne får nogen gavn af data, fordi de ikke kan forstå dem.

Der er derfor behov for, at deltagerne i en blockchain aftaler, hvilket dataformat, sprog e.l. informationerne skal have. Og vælger man et standardiseret format, kan deltagerne nemt hente data ud i egne systemer og analysere eller behandle dem efter behov.

Om skribenterne

Mads Skibsted er Business Development Consultant med ansvar for blandt andet forretningsudvikling på Retail & Food Service. Signe Poulsen er Communications Manager i GS1 Denmark.

Pointe 3: Hvis du vil bruge blockchain, kræver det tilpasninger af dine interne processer
Som med så mange andre implementeringer af nye og spændende tiltag, vil succesfuld datadeling via blockchain-teknologi kræve, at dine basale forretningsprocesser skal kigges efter og sandsynligvis ryddes op i. Det er dog ikke lutter surt arbejde; faktisk viser det sig generelt, at selve oprydningen og fokusset på disse processer i sig selv skaber værdi for organisationen.

Se på det som den oprydning, der typisk forudsætter at du skal have gæster på besøg derhjemme. Selve besøget er jo reelt set målet og er forhåbentligt også vældig hyggeligt, men oprydningen alene er i grunden heller ikke helt dum (når den er overstået).

Så er blockchain-hypen en fis i en hornlygte?

Kort sagt: nej, selvfølgeligt er det ikke dét.

Blockchain er, som beskrevet ovenfor, et værktøj med helt enormt potentiale – alene inden for finanssektoren kan teknologien lede til paradigmeskift. Med sine verificerbare data kan blockchain revolutionere måden hvorpå, vi skaber integritet i forsyningskæden. Dog skal man huske, at blockchainen ikke sikrer, at det er korrekte data, der findes i blockchainen – kun at data er dem, der oprindeligt blev lagt derind.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at ordet ”blockchain” hurtigt kan blive til en slags trylleformular, som på magisk vis skaber komplet gennemsigtighed. Men gennemsigtigheden – altså forståelsen af data – afhænger forsat af, at alle deltagere taler samme sprog. For eksempel et global standardiseret sprog for datadeling, som anvendes på tværs af verdens industrier.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

29.04.2024SCM.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

19.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Honeywell EDA10A entry-level industritablet

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle