PostNord forbedrer resultat trods faldende omsætning

Nettoomsætningen faldt i 4. kvartal 2023 med 5 procent, men det justerede driftsresultat blev på 328 millioner SEK, hvilket er 81 millioner SEK højere end 3. kvartal. Det er første gang siden pandemien, at driftsresultatet stiger.

”Det er første gang, siden pandemien sluttede i 2. kvartal 2021, at koncernens driftsresultat er steget. På trods af dette oplever vi fortsat en udfordrende omverdenssituation", fortæller Annemarie Gardshol. Foto: Fond&Fond/PostNord

06.02.2024

SCM.dk

Den sidste del af året med Black Week og julehandel er vores mest intense periode. Samlet set er vi tilfredse med håndteringen af spidsbelastningsperioden, selv om de udfordrende vejrforhold påvirkede fremkommeligheden, lyder det fra koncernchef Annemarie Gardshol i en pressemeddelelse.

PostNords arbejde har i årets løb været præget af løbende og effektive tiltag til at imødegå de lavere pakke- og brevmængder og de store omkostninger, der skyldes den høje inflation. Flere af vores segmenter og koncernen som helhed opnåede i kvartalet forbedrede resultater. 

”Det er første gang, siden pandemien sluttede i 2. kvartal 2021, at koncernens driftsresultat er steget. På trods af dette oplever vi fortsat en udfordrende omverdenssituation. Derfor fortsætter vi med at tilpasse priser og kapacitet samt fastholde et højt tempo i vores forbedringsprogrammer. Vi arbejder også videre på at øge fleksibiliteten i vores forretningsmodel”, fortæller Annemarie Gardshol.

Konkurrencedygtig nordisk pakkeforretning
PostNord stræber efter at være markeds- og omkostningsleder på pakkeområdet i Norden. Pakkebokse er en populær mulighed, og koncernen udvider sit netværk af pakkebokse i højt tempo. Ved kvartalets udgang havde PostNord cirka 17.000 pakkebokse og posthuse, som supplerer deres tilbud om levering til hjemmet. 

”Vi lancerede i årets løb et omfattende Cost Leadership-program, der bl.a. omfatter en fælles produktportefølje til det nordiske pakkemarked, og som med tiden vil give en strukturelt forbedret lønsomhed”, fortæller Annemarie Gardshol. Hun tilføjer:

”Det er vigtigt, at vi løbende udvikler teknologiske løsninger, der kan hjælpe os med at arbejde smartere og mere effektivt, så vi fortsat kan forbedre vores produkter og tjenester. I Sverige har vi udviklet en digital kopi af produktionsdata, der er koblet til vores terminal i Örebro. Det giver os mulighed for at teste nye flow og lade AI finde forbedringsmuligheder. Vi modtog for dette projekt en pris på Parcel+PostExpo i kategorien Sorting & Fulfillment Technology of the Year. I Danmark er vi i forbindelse med pakkelevering ved at udvikle en helt ny produktionsmodel, som i langt højere grad opfylder de krav om fleksibilitet og produktivitet, der stilles til ’the last mile’".

Økonomisk bæredygtig brevforretning
PostNord er ’stolte’ af at varetage befordringspligten i Sverige. 

”Vi fortsatte i kvartalet med at implementere kvalitetsforbedrende tiltag, der skal sikre en høj brevkvalitet i fremtiden. Postfinansieringsudredningens hovedbetænkning om omfanget og finansieringen af den fremtidige befordringspligt blev for at år siden forelagt regeringen. Det fremgår af betænkningen, at befordringspligten medfører en nettoomkostning for PostNord. Vi ser gerne, at der så hurtigt som muligt træffes beslutninger om lempelser af reglerne i form af reviderede kvalitetskrav. Det ville medføre en udskydelse af det tidspunkt, hvor brevforretningen ikke længere kan drives uden statsstøtte”.

Siden 1. januar 2024 skal markedet varetage befordringspligten i Danmark. Post til mindre ø-samfund, blindepost og udlandspost er dog fortsat omfattet af en udpegning af den danske stat, indtil der er gennemført udbud. Disse tre opgaver har Transportministeriet i Danmark besluttet, at PostNord Danmark fortsat skal varetage. Der gives kompensation for varetagelsen af opgaver i overensstemmelse med postlovens bestemmelser. 

”Vi er i Danmark i fuld gang med at tilpasse vores organisation, tilbud og priser til den nye virkelighed”.

/Pbh

4. kvartal 2023

  • Nettoomsætningen udgjorde 10.441 mio. (10.947 mio.) SEK, et fald på -5 (-2)% i fast valuta for sammenlignelige enheder.
  • Pakkemængderne faldt samlet med -4 (-5)%.
  • Brevmængderne faldt med -12 (-13)%.
  • Driftsresultatet (EBIT) udgjorde 124 mio. (-20 mio.) SEK.
  • Det justerede driftsresultat (justeret EBIT) udgjorde 328 mio. (247 mio.) SEK.
  • Bestyrelsen indstiller, at der ikke udloddes udbytte for regnskabsåret 2023.
  • Års- og bæredygtighedsrapporten 2023 vil blive offentliggjort 8. marts.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

21.02.2024SCM.dk

EU sender krigsskibe til Det Røde Hav

21.02.2024SCM.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup