RFID sikrer varer på butikshylderne

Brug af den fremstormende RFID-teknologi kan forbedre varetilgængeligheden på butikshylderne markant. RFID kan give gevinster mange steder som fx logistik, sundhedssystemet og i produktionsprocesser.

Detailhandlens anvendelse af RFID er i rivende udvikling. Detailsektoren står for en stor del af de mere end 10 milliarder RFID-mærker, der hidtil er solgt. Foto: Flickr/Judit Klein.

24.09.2015

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”RFID-teknologien tilbyder massive forbedringspotentialer inden for mange områder. Teknologien har et utal af anvendelsesmuligheder, og vi ser en tydelig tendens til, at brug af RFID er i vækst i mange forskellige sektorer. Tre af de mest oplagte sektorer, der i øjeblikket høster store gevinster med RFID er detailhandlen, sundhedsvæsen og produktion”, fortæller Pankaj Shukla, der er Director, RFID Global Market Development for Zebra Technologies.

Zebra Technologies opkøbte i 2014 Motorola Solutions’ enterprise business-del og er en af verdens førende leverandører af datafangst-, virksomhedsmobil- og printløsninger med mere end 7.100 medarbejdere.

Krævende forbrugere
”Slutkunder kræver, at der altid er varer på hylderne, og har en butik tomme hylder, når kunden ønsker at købe en vare i en specifik variant og mængde, går handlen lynhurtigt til den konkurrerende butik på den anden side af gaden. Den tendens bliver kun forstærket af e-handel, hvor mange e-handelsvirksomheder tilbyder brede varesortimenter og levering, der bliver hurtigere og hurtigere”, fortæller Pankaj Shukla.

Varetilgængelighed har altid været et vigtigt konkurrencevåben for detailhandelsvirksomheder, men det er med e-handel og omnichannel blevet endnu vigtigere. Ifølge Pankaj Shukla taber detailvirksomheder typisk cirka otte procent af omsætningen på grund af manglende varetilgængelighed. Gentagende mangel på evne til at service kunder skaber også tab af kundeloyalitet.

”Detailhandelsvirksomheder, der aktivt anvender RFID-mærkning af produkterne, kan forbedre transparensen i forsyningskæden og reducere manglende varetilgængelighed markant”, fortæller Pankaj Shukla.

Fordele i hele forsyningskæden
Han kan konstatere en rivende udvikling i detailhandlens anvendelse af RFID. Detailsektoren står for en stor del af de mere end 10 milliarder RFID-mærker, der hidtil er solgt.

”Gevinsten for detailhandlen handler ikke kun om at forbedre præstationerne på lager- og butiksgulvet, men også om forbedringer af transparensen af vareflowet i hele værdikæden, proceseffektivitet og kvalitet i leverings- og ordreinformation. Den forbedrede transparens i hele værdikæden giver alle parter i kæden store gevinster i form af mere præcise ordre-, leverings- og verifikationsprocesser, der resulterer i lavere omkostninger til medarbejdertid og korrigerende handlinger”, fortæller Pankaj Shukla.

Hans danske kollega Jacob Vuust fortæller, at Zebra Technologies i øjeblikket oplever stor interesse for brug af RFID fra danske hospitaler: ”De danske hospitaler har fået øjnene op for, at der er store fordele ved at have en tættere styring af de forskellige aktiver som senge, udstyr, medicin og endda personale, så det bliver hurtigere og nemmere at spore. Det resulterer i både bedre patientbehandling, højere sikkerhed og lavere omkostninger”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

08.04.2024SCM.dk

Forskere efterlyser bæredygtig og ansvarlig AI-udvikling

02.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om elektronisk fakturering i Belgien

26.03.2024SCM.dk

Cybersikkerhed fylder arbejdslivet for mange

26.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Elektronisk fakturering i Tyskland

25.03.2024SCM.dk

Pallerobot revolutionerer pallehåndtering med kunstig intelligens

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

‘Hackerene kender systemet bedre end dem, der har lavet dem’

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle