Rhinens faldende vandstand skaber bekymring

Under sidste sommers lange tørke kunne der i periode ikke sejle skibe på Rhinen, der ellers er en af Europas vigtigste transportfloder. Det kunne - og kan - både shippingvirksomhederne og økonomien mærke.

Vandstanden i Rhinen, som her ved den tyske by Koblenz, faldt voldsomt sidste sommer. Det fik store konsekvenser for flere shippingvirksomheder og den tyske økonomi..

23.01.2019

SCM.dk

Da Europa sidste sommer var ramt af en flere måneder lang tørke, kunne man herhjemme især mærke konsekvenser ved det afbrændingsforbud, der blev indført i mange kommuner.

Tørken betød dog også, at vandstanden i Rhinen, der er en af Europas vigtigste shipping-floder, sank voldsomt, og det fik mærkbare konsekvenser – både for de lande, som floden løber igennem, og de shippingvirksomheder for hvem Rhinen er en vigtig transportvej.

Læs også: Tre løsninger kan være ramme om miljøvenlig shipping

Det skriver Bloomberg og uddyber, at vandstanden faktisk i en længere periode var så lav, at skibe slet ikke kunne sejle på floden og dermed ikke kunne benyttes til varertransport.

“Man kan se, at vandstanden falder hvert eneste år. Det er skræmmende at se klimaet forandre sig”, fortæller Kevin Kilps, der i 15 år har sejlet en bilfærge over Rhinen ved den lille tyske by Kaub, til Bloomberg.

Rhinen er Europas travleste flod. Den får sit vand fra de schweiziske alper, slanger sig derefter 1.300 km gennem Schweiz, Tyskland, og Hollands industriområder, før den tømmes ud i havet ved Rotterdam. Dens geografiske placering gør, at Rhinen tjener som en nøglevej for producenter som Daimler, Robert Bosch GmbH og Bayer AG.

Derfor er det også klart, at den manglende fragt på Rhinen satte en dæmper på den tyske industri og sænkede den økonomiske vækst i tredje og fjerde kvartal.

Og sommerens tørke var bare seneste eksempel på, hvordan effekterne ved klimaforandringerne påvirker selv avancerede industrielle økonomier.

Kostede BASF 250 mio. euro
Som eksempel kostede restriktionerne på Rhinen BASF omkring 250 millioner euro (ca. 1,9 milliarder kroner), da det pressede kemikalieproducenten til at benytte dyrere transportmuligheder.

Det har efterfølgende fået CEO i BASF, Martin Brudermüller, til at gå i medierne og opfordre til at foretage store investeringer i infrastruktur som sluser og dæmninger, der kan frigive vand og på den måde sikre, at de vigtige vandveje kan forblive åbne.

”Vi har allerede set påvirkninger på landes økonomiske vækst. Problemet hænger sammen med den globale opvarmning, og det kan ske igen”, siger den tyske økonom hos Oxford Economics Oliver Rakau til Bloomberg.

Selvom der nu igen sejler skibe på Rhinen, så plager vandstanden ved Kaub, der i næsten hele anden halvdel af 2018 var den laveste i 12 år, stadig.

Helt frem til slutning af december blev skibe, der typisk transporterer mere end 18.000 tønder diesel, forhindret i at laste med fuld kapacitet, og de svingende vandstande fortsatte ifølge den Rotterdam-baserede mægler Riverlake Barging med at påvirke aktiviteterne ind i januar.

Læs også: Bæredygtig shipping er ikke kun mindre CO2

Selvom Tyskland er kendt for sin omfattende infrastruktur med veje og jernbaner, så er Rhinen en transportvej, der er svær at undvære. Pramme kan nemlig bære mere end fem gang sin egen vægt, hvilket gør dem billige at drive. Shipping fra Rotterdam til Basel koster således omkring 40 procent mindre end transport med jernbane.

Sommerens problemer har da også sat tankerne i gang hos Angela Merkels tyske regering, der undersøger flere muligheder for at forhindre fremtidige transportrelaterede forstyrrelser af økonomien. Blandt mulige løsninger er at lette begrænsningerne på lastbilkørsel i delstaterne omkring Rhinen om søndagen, sænke godsmængderne på prammene og forbedre godstogsforbindelserne.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

19.06.2024SCM.dk

DI Transport får ny bestyrelsesleder

14.06.2024SCM.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

13.06.2024SCM.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup