Robotskeletter giver ansatte ekstra kræfter

Arbejderne hos Ford laver hver dag 4.600 løft med, hvad der svarer til en tung vandmelon. Men nu får de ansatte et exoskelet, som skal give dem styrke og udholdenhed i overkrop og arme.

De ansatte hos Ford har mange løft og gentagelser i løbet af dagen, men nu kan de iføre sig en mekanisk vest, som hjælper dem med at klare opgaverne. Foto: Ford.

14.08.2018

SCM.dk

Der er ofte hårde, fysiske arbejdsopgaver forbundet med et fabriksarbejde, men med hjælp fra et såkaldt exoskelet kan arbejderne få mere styrke og udholdenhed i hverdagen.

Exoskelettet fungerer som et slags mekanisk skelet, som du monterer på kroppen, så du får mere power i eksempelvis overkrop arme, skriver dr.dk.

Læs også: Robotter i logistikken - løsning, udfordring eller trussel? 

Sådan kan de ansatte få hjælp til at gennemføre et fysisk arbejde, hvor de skal løfte tungt eller stå ved et samlebånd.

Ford giver ansatte robotskelet 
En af de virksomheder, hvor de ansatte dagligt laver de samme løft og gentagelser, er hos den amerikanske bilgigant Ford.

Her laver nogle af de ansatte hver dag 4.600 løft med, hvad der svarer til en tung vandmelon eller en sæk mel, oplyser Ford. 

Derfor er bilfabrikanten netop begyndt at give arbejderne exoskeletter på, som skal give dem 'gorillakræfter' til de tunge arbejdsopgaver, sådan som Volkswagen også pønser på.

Exoskelettet hos Ford indeholder mekanik, som hjælper og støtter overkrop og arme, når der bliver udført løft i hovedhøjde. Foto: Ford. .

Vestene bliver i første omgang uddelt på 15 fabrikker over hele verden, hvor de kan bruges af 75 fabriksarbejdere.

Ford har pt. omkring 200.000 ansatte og har planer om at rulle flere exoveste og andre typer exoskeletter ud, oplyser firmaet.

”Vi er begyndt med at fokusere på en enkelt type exoskelet, og så udvider vi det derfra”, siger Marty Smets, der er Fords tekniske ekspert på menneskelige systemer og virtuel produktion, til tech-mediet Engagdet.

De mekaniske veste er ikke de mest avancerede exoskeletter, og der er hverken batterier eller motorer i. 

Men ifølge Ph.d. og civilingeniør i robotteknologi på Syddansk Universitet, Jørgen Christian Larsen, er det ingen dum idé at starte i det små.

”Det bliver meget mere komplekst, når der er batterier og motorer, og der er nok en grund til, at Ford ikke går den vej endnu. For der bliver lavet tests, men de virker kun i laboratorier, og er ikke færdigudviklede til at komme ud i virkeligheden”, siger han til dr.dk.

Lige nu er der mange universiteter, virksomheder og institutioner verden over, der arbejder på at udvikle langt mere avancerede exoskeletter til arbejdere.

Læs også: DHL tester postrobot i Tyskland

Og japanske Panasonic forudser, at robotskeletterne vil blive almindelige inden for eksempelvis landbrug, fragt og byggearbejde i løbet af de næste 15 år, skriver dr.dk.

- JJK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup