Robotter er din nye kollega på produktionsgulvet

Vigtigheden i samarbejdet mellem menneske og robot er kun blevet forstærket under coronakrisen. Et samarbejde mellem de to parter er altafgørende for den fremtidige produktion verden over.

Arkivfoto: Robotterne bliver formodentlig en større del af produktioner verden over..

27.08.2020

SCM.dk

Den optimale produktion kan hverken mennesker eller robotter klare alene. Men et samarbejde mellem de to er den optimale måde at forbedre, sikre og forstærke en stabil og hurtig produktion på verdensplan. Det skriver Patrick Sobalvarro, direktør og medstifter af Veo Robotics, på World Economic Forum.

Coronakrisen har sat sit mærke på producenter over hele verden. Nedlukninger og rejseforbud har sat produktioner og forsyningskæder på hold, og smitteudbrud i virksomheder og på fabrikker har fremhævet behovet for at beskytte arbejdernes sikkerhed og sundhed. En undersøgelse af det amerikanske medie National Association of Manufacturers (NAM) foretaget i marts 2020, viser at 53 procent af producenterne, der deltog i undersøgelsen, oplevede en ændring i driften grundet coronavirus.

Nuværende udfordringer ved robotterne
Behovet for at ændre i strukturen og måden at producere på verden over er ikke pludselig opstået efter coronavirus tog til. Fremstillingsindustrien er under stort pres for at imødekomme et konstant vekslende markedsbehov. Hvis producenter skal have mulighed for at følge med markedet, kræver det, at de helt fundamentalt tilpasser sig og indordner sig efter og i samarbejde med robotter. Den ultimative løsning er nemlig en blanding af de menneskelige evner og kreativitet med robotters styrke og fart.

Læs også: Kunstig intelligens kan sætte skub i forretningsmuligheder

Nutidens industrielle robotter arbejder ifølge Patrick Sobalvarro ofte i tunge og farlige arbejdsemner og i høje hastigheder. Det gør det usikkert for mennesker at arbejde i nærheden af. Det er blandt andet derfor, mange produktioner er adskilt mellem maskiner og mennesker. Men det er en helt forkert måde at udnytte de mange muligheder robotterne kan bidrage med, og det skaber problemer for den fremtidige produktion.

Maskiner er først og fremmest dyre at producere. Og skal de kunne operere ekstra detaljeret, kræver det en særlig teknik, der både kan blive en dyr og langsom proces. Men særligt tungt arbejde kan være nedslidende, stressende og skabe fysiske, langvarige skader for mennesker - skader som nemt undgås ved at lade robotterne tage plads på produktionsgulvet i samarbejde med mennesker.
Derfor er et fælles arbejdsrum for robotter og mennesker vejen frem, hvor man kombinerer de to parters bedste egenskaber, som optimerer produktionen. På den måde kan man eksempelvis bruge mennesket til opgaver, der primært kræver fleksibilitet, mens robotterne kan klare opgaver, der kræver et højt tempo og fysisk styrke.

Meningen ved blandet arbejdskraft
En undersøgelse af Julie Shah fra Massachusetts Institute of Technology påviser, at fremstillingsprocesser er hurtigere, mere effektive og mere omkostningseffektive, når mennesker og robotter arbejder sammen. Undersøgelsen viser, at spildtiden i produktioner formindskes med 85 procent, når mennesker samarbejder med en menneskebevidst robot sammenlignet med samme produktion udført alene af mennesker.

Læs også: Roboteksperter tager på virtuelt besøg hos danske produktionsvirksomheder

Patrick Sobalvarro fremhæver, at et samarbejde mellem mennesker og robotter derudover kan være altafgørende, når virksomheder igen skal åben op for arbejde efter nedlukning. Det kan være med til at skabe afstand mellem personer og hjælpe på manglende arbejdskraft grundet sygemelding eller forskellige restriktioner.

Fremtidens produktioner
Producenter kan med fordel gribe muligheden for at revurdere deres produktionsprocesser. Robotter udvikles konstant og bliver hele tiden mere tilgængelige for virksomheder at implementere. Flere producenter er allerede i gang med at samarbejde med virksomheder som eksempelvis det amerikanske firma Veo Freemove, der arbejder på at gøre standardindustrielle robotter til samarbejdsmaskiner, der fungerer sikkert sammen med mennesker, påpeger Patrick Sobalvarro, direktør og medstifter af Veo Robotics.

- CH

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Mere fra...

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

06.12.2023SCM.dk

Maersk vil investere 500 millioner dollar i logistik i Sydøstasien

05.12.2023SCM.dk

Aarhus-studerende vandt pris for hjælp til lastbilchauffører

05.12.2023SCM.dk

Udvikling inden for IoT gavner teknologivirksomhed

05.12.2023SCM.dk

7 anbefalinger til den moderne logistikterminal

04.12.2023SCM.dk

Netbutikker bliver de store vindere

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia