Roskilde: Mindre trængsel, mindre CO2 og højere trafiksikkerhed

Roskilde Kommune har indgået aftale med en startuppen CityLogistik, der modtager alle vareleveringer til rådhuset uden for bykernen, samler dem og leverer dem i én transport. Leveringen foregår uden for rådhusets åbningstid og med elektrificeret lastbil eller cykel. Mange varebilstransporter bliver altså til én. Der ikke forurener.

Roskilde Rådhus modtager i dag pakker – fra elle typer afsendere - én gang om dagen. Pakkerne bliver samlet af CityLogistik på en adresse uden for bykernen og leveret per el-køretøj. Foto: Roskilde Kommune.

04.03.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Når fru Andersen eller hr. Sørensen, som er borgere i Roskilde Kommune, møder op på rådhuset på Rådhusbuen 1-3 i Roskilde med et ærinde, skal de ikke manøvrere uden om en farvestrålende varebil med pakker.

De kommer ind i en forhal, hvor der ikke er bunker med pakker, som netop er leveret. Og de bliver mødt af personale, der har fokus på borgerbetjening og ikke er optaget af at underskrive følgesedler for modtagelse af forsendelser.

Varebilerne leverer nemlig ikke længere til adressen Rådhusbuen 1-3, men derimod til adressen Byleddet 3b, som er placeret lidt uden for selve bykernen. Her har opstartsvirksomheden CityLogistik et lager, hvor de på vegne af kommunen modtager non-food forsendelser.

CityLogistik samler forsendelserne og leverer dem i én transport til rådhuset. Transporten foregår i en elektrificeret varebil, og på dage, hvor volumenen er tilstrækkelig lav, sker transporten med en eldrevet ladcykel.

På dage, hvor pakkemængden er mindre, sker leveringen per el-cykel. Foto: Roskilde Kommune.

Bytrafikken vokser voldsomt
Der opstår køer, og trængslen på vejene bliver en belastning for alle, både i form af dårligere miljø og længere transporttid. Trængslen i danske bymidter er et kraftigt voksende problem.

I 2030 risikerer bilister og andre firehjulede trafikanter i storbyernes centrum og på indfaldsvejen ind og ud af byerne at spilde dobbelt så lang tid på trængsel, end det var tilfældet i 2015. Det er konklusionen i en rapport om fremtidens mobilitet, som en ekspertgruppe nedsat af regeringen præsenterede i foråret 2018.

Det er en del af baggrunden for, at Roskilde Kommune indgik aftale med opstartsvirksomheden CityLogistik om at teste CityLogistiks koncept i hele 2018.

”Vi har som alle andre større danske byer problemer med en stigende trafikmængde i vores bymidte, som både belaster trængslen, forureningen og trafiksikkerheden. Jeg kendte til CityLogistik-konceptet fra et tidligt pilotstudie i Københavns Kommune og foreslog derfor ordningen for byrådet i Roskilde”, forklarer Jens Toudal Jessen, der er trafikplanlægger i afdelingen Plan & Udvikling.

Han tilføjer: ”CityLogistiks chauffører kender byen, og det er en stor fordel, når vi kommunikerer ændringer på grund af vej- og anlægsarbejder. Chaufførerne har nøglekort til rådhusets indgang, så de kan levere pakker før klokken 8 eller efter klokken 17. På den måde får vi flyttet trafik til tidspunkter, hvor der er mindre trængsel”.

Ordningen har åbenlyse fordele, men den har også et par udfordringer for kommunen, som i dag betaler til CityLogistik for en leveringsservice, der tidligere var en del af prisen for vareindkøbet.

”Vi betaler lidt ekstra for varelevering. Men intet i denne verden er gratis, og den gratis levering er naturligvis altid indregnet i varens pris. Kommunen opnår andre fordele i form af mindre trængsel på vejene og i forhallen, mindre CO2 og højere trafiksikkerhed; og på sigt, når volumen stiger, vil der forhåbentlig også være mulighed for at påvirke varens indkøbspris”, siger Jens Toudal Jessen.

Vi skaber en ny tilgang til varetransport i byer, hvor fokus er på trafiksikkerhed, arbejdsmiljø og reduktion af varebiler, der flytter luft

Karim Friis Arfaoui, formand for Klima- og Miljøudvalget

Han fortæller også, at det sker, at en medarbejder i kommunen ved varebestilling hos en leverandør glemmer at oplyse, at leveringen skal ske til adressen Byleddet 3b og ikke til rådhuset. Men det sker mindre og mindre efterhånden, som ordningen bliver kendt blandt medarbejderne.

En tredje udfordring ved ordningen er, at det er en lidt kompliceret manøvre for kommunen at koordinere ordningen. Der skal nemlig kommunikeres på tværs af den kommunale forvaltning, idet ordningen involverer både en indkøbschef, en vejchef, en planchef, en erhvervschef og også en ansvarlig for en klimapulje.

”Men det kan lade sig gøre, og det bliver naturligvis nemmere med tiden”, fortæller Jens Toudal Jessen.

Varer til skoler og daginstitutioner
Roskilde by har på samme måde som mange andre danske byer også en voksende udfordring med nye ladcykler, der leverer i bymidten.

”Det er fantastisk med cykler i stedet for køretøjer drevet af fossile brændstoffer, men ladcyklerne fylder det samme som en stationcar, og det er et problem i gågademiljøet. Det er derfor vigtigt at tænke i ordninger, der kan reducere mængden af leveringer”, siger Jens Toudal Jessen.

Byrådspolitikerne i Roskilde Kommune er glade for ordningen, og budgettet for 2019 indeholder også midler til at fortsætte ordningen.

Jens Toudal Jessen ser store perspektiver i en fremtidig udvidelse af ordningen, så den også omfatter kommunens 18 folkeskoler og mere end 50 daginstitutioner.

”Hvis vi samlede leveringerne til skoler og institutioner og måske også plejecentre, så kunne vi styre, hvornår leveringerne skal foregå, så trængslen og trafiksikkerheden kunne blive forbedret. I stedet for 5 eller 20 små leveringer fordelt på hele dagen, kunne en skole eller institution modtage alle forsendelser med ét køretøj én gang om dagen for eksempel mellem klokken 10 og 11.30. Det vil være en stor forbedring”, siger han.

Kommunen bryder isen
Vareleveringer til rådhuset og kommunale institutioner repræsenterer kun en beskeden mængde af den samlede varetransport i Roskilde by. Der foregår store mængder vareleveringer til butikker, virksomheder og private.

Men Roskilde Kommunes aftale med CityLogistik er med til at bryde isen for den slags samleverings-ordninger, og større leverandører samt kæder som Abena og Matas er allerede kunder hos CityLogistik, fordi de kan se både en økonomisk, logistisk og CSR-mæssig fordel i at samle leveringer til en byzone i én eller få daglige transporter.

”Politikerne i Roskilde vil gerne gå foran og vise vejen, det spiller bestemt ind for viljen til at fortsætte og måske udvide ordningen med samlevering af varer i vores bykerne”, fortæller Jens Toudal Jessen.

Det bekræfter udvalgsformand Karim Friis Arfaoui (A) for Klima- og Miljøudvalget:

”Transportområdet er den kilde til CO2-udledning, som vi har haft sværest ved at tage fat på i forhold til en grøn omstilling. Ved at indgå en aftale med Citylogistik skifter vi ikke bare dieselbiler ud med el; vi skaber en ny tilgang til varetransport i byer, hvor fokus er på trafiksikkerhed, arbejdsmiljø og reduktion af varebiler, der flytter luft”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om distribution i 2019

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup