SCM Agendaen – Cybersecurity Awareness

Cybersikkerhed drejer sig om at beskytte computere, servere, mobile enheder, elektroniske systemer, netværk og data mod ondsindede angreb. Denne podcast er på engelsk og handler om, hvad virksomheder kan gøre for at opnå et højere niveau af bevidsthed om cybersikkerhed.

"En af de mest værdifulde ting, virksomheder kan gøre, er at forsøge at fremme en sikkerhedskultur. Det vil sige, at alle medarbejdere forstår, at sikkerhed er en vigtig del af at holde virksomheden kørende, og at alle gør deres bedste for at holde virksomheden sikker", siger Peter Mayer (nummer to fra venstre). Foto: Horisont Gruppen

11.01.2024

SCM.dk

Podcastværterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har taget deres podcastudstyr med til Syddansk Universitet i Odense og produceret en podcast sammen med lektor Marco Peressotti og adjunkt Peter Mayer om emnet cybersikkerheds-bevidsthed. Podcasten er produceret som en del af et projekt finansieret af Industriens Fond og er engelsksproget.

De mest almindelige cyberangreb
Ifølge Marco Peressotti, lektor ved Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet, er det mest almindelige cyberangreb i dag phishing, herunder kompromittering af forretnings-e-mails. Phishing betragtes ofte som den mest udbredte cybertrussel i verden, da den let og billigt kan skaleres. Barrieren for cyberkriminelle til at gå ind i phishing-arenaen er meget lav på grund af eksistensen af 'phishing-as-a-service'-operationer, hvor hackere kan få phishing-kits, der i bund og grund fungerer som enhver anden service, man kan få på internettet. Andre cyberangreb tager form af malware, ransomware og distribueret denial of service (DDoS).

Bevidsthed og adfærdsændring
Med det øgede niveau af cyberangreb i danske virksomheder er det afgørende, at medarbejdere øger deres bevidsthed om cybersikkerhed. En sådan proces kan også føre til et behov for at ændre adfærd. "En af de mest værdifulde ting, virksomheder kan gøre, er at forsøge at fremme en sikkerhedskultur. Det vil sige, at alle medarbejdere forstår, at sikkerhed er en vigtig del af at holde virksomheden kørende, og at alle gør deres bedste for at holde virksomheden sikker", siger Peter Mayer, adjunkt ved Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet. En del af dette er også, at der ikke er et ’blame game’, hvis noget sker. Det vil sige at undgå fokus på, hvis skyld det er, men snarere en skyldfri evaluering af, hvad der gik galt, og hvordan det kan ændres, så det ikke går galt igen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Vil du også sponsere en podcast på SCM.dk?

Podcasts gennemføres mod sponsorbetaling, hvor du spiller en central rolle. Invitér en kunde, en relevant kilde eller kollega til at deltage. Du kan deltage med 1-2 personer.

Jan Stentoft og Tina Højrup Kjær sørger for alt omkring produktionen: Hjælper med valg af tema, udarbejder drejebog, optager podcast med deltagerne på aftalt lokation, redigerer optagelsen og sørger for udgivelse gennem SCM.dk.

Alt afstemmes med dig som kunde, og den redigerede podcast kommer til godkendelse hos deltagerne inden udgivelse.

Alle podcasts udgives på SCM.dk og distribueres og markedsføres via ugentlige nyhedsbreve, magasinet og gennem Spotify, Apples Podcast App og Google Podcast mv.

Sikkerhed og antagelser
Det er vigtigt at bemærke, at begrebet sikkerhed kun eksisterer med udgangspunkt i antagelser. Hvis man antager, at ingen af e-mail-kontiene bliver kompromitteret, kan selv fortrolige oplysninger opbevares i indbakken. Man kunne også antage, at ingen af maskinerne i netværket bliver kompromitteret, og så kan en ressource bare være tilgængelig på det interne netværk. 

”Derfor, kunne det være et interessant første skridt at gøre folk opmærksomme på, at de har gjort disse antagelser - måske ikke eksplicit, men implicit - og måske at nedskrive, hvad de antager ikke vil ske for dem", siger Peter Mayer.

Modenhed inden for cybersikkerhed
’The Cybersecurity Framework’ udviklet af det amerikanske National Institute for Standards and Technology (NIST) er et eksempel på et modenhedsrammeværk. Det fastsætter retningslinjer for afbødning af organisatoriske cybersikkerhedsrisici og er baseret på eksisterende standarder og bedste praksis. Rammen identificerer fire modenhedsniveauer:

  1. Partiel: Sikkerhedspraksis er ofte ad-hoc og spredt; virksomheder opererer hovedsageligt på reaktiv basis. Virksomheder på dette niveau har brug for at udvikle en struktureret risikostyringsproces for cybersikkerhed. De kan have brug for at øge deres evne til at identificere, vurdere og afbøde risici.
  2. Risikoinformeret: Virksomheder på dette niveau har vedtaget en risikoinformeret tilgang, hvilket betyder, at de har politikker, procedurer og praksisser på plads.
  3. Gentagelig: Virksomheder har etableret en standardiseret risikostyringsmetode. Cybersikkerhedsprocesserne er gentagelige, og der er et program inden for virksomheden til at holde dem opdaterede og kørende. Dette betyder også ’at være i stand til mere effektivt at opdage og reagere på cybersikkerhedshændelser’.
  4. Tilpasningsdygtig: Virksomheder har en proaktiv tilgang til cybersikkerhed. For at være på dette niveau skal virksomheden have et IT-team, der som en del af sine kernefunktioner løbende overvåger og forbedrer cybersikkerhedspraksisserne og tilpasser dem til nye risici.

"I 2020 gennemførte vi en undersøgelse af status for cybersikkerhed i danske små og mellemstore virksomheder, og et af resultaterne var, at de fleste virksomheder befandt sig på de første to niveauer," siger Marco Peressotti.

Deltagere i podcasten

  • Lektor Marco Peressotti, Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet
  • Adjunkt Peter Mayer, Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet
  • Podcastværter: Professor Jan Stentoft, Institut for Erhverv og Bæredygtighed, Syddansk Universitet, og 
  • Freelancekommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær.

Podcasten er frit tilgængelig for alle med en smartphone gennem podcast-apps som Apple Podcasts, Google Podcasts og Pocket Casts.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersikkerhed i forsyningskæden

Forsyningskæden er i dag den primære indgang for cyberkriminelle. Forsyningskæden er samtidig en så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at det måske ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Måske er det mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’. Læs forskellige vinkler på og anbefalinger til arbejdet med at forbedre cybersikkerheden i kæden.

Relateret indhold

04.07.2025SCM.dk

Sådan kan virksomheder styrke deres it-sikkerhed i en ny risikovirkelighed

02.07.2025SCM.dk

Lad forsyningskæden agere som et teknologisk symfoniorkester

01.07.2025SCM.dk

Digital omstilling giver små virksomheder vækst og flere ansatte

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia