Selvkørende lastbiler ruller nu på offentlig vej

Tyske Daimler har som den første lastbilproducent i verden fået selvkørende lastbiler godkendt til trafik på offentlig vej i Nevada, USA.

Det blå lys i kølergitteret viser, at lastbilen er i selvkørende tilstand. Foto: Daimler. .

11.05.2015

SCM.dk

Selvkørende biler forudsiges af mange til at blive fremtiden for vejtransport – både til mennesker og gods. Og et markant skridt på vejen er nu taget af tyske Daimler, der netop har fået de første selvkørende lastbiler godkendt til brug på offentlig vej i staten Nevada i USA.

De selvkørende lastbiler giver mange fordele, mener Lars van het Erve, PR- og kommunikationschef hos Mercedes-Benz Danmark.

”Sikkerheden øges, og miljøbelastningen reduceres, mens arbejdsforholdene samtidig bliver betydeligt bedre for chaufførerne. Forsøg har vist, at søvnigheden reduceres med 25 procent, hvis bilen selv kører, og chaufføren imens udfører andre interessante arbejdsopgaver”, siger han.

Ifølge analysefirmaet Frost & Sullivan kan den selvkørende langdistancelastbil spare op til syv procent brændstof og desuden nedsætte udgiften til vedligeholdelse, eftersom mere jævn kørsel giver mindre slitage.

Radar og stereokameraer overvåger vejen  
De to lastbiler, der nu er i drift i Nevada, er modellen Freightliner Inspiration Truck. Det er i princippet en serieproduceret Freightliner trækker, som er udstyret med den nye Highway Pilot teknologi.

Systemet fungerer på den måde, at et stereokamera og to radarsystemer med op til 250 meters rækkevidde kombineres med en intelligent fartpilot. Systemerne er hver for sig blevet testet i mange år, men kombineres nu fuldt ud og administrerer både speeder, styretøj og bremser.

Før Nevada kunne godkende lastbilerne, var de blevet testet over cirka 16.000 km på testbaner. Samme teknologi bruges også på de selvkørende Mercedes-lastbiler, som i øjeblikket testes i Europa. 

Lastbilen kører som en almindelig lastbil i byer og på småveje, men når den kommer ud på motorveje, kan systemet aktiveres. Lastbilen går derefter over i selvkørende modus og kan tilpasse sig trafikken og gældende hastighedsgrænser. Samtidig tændes et blåt lys i kølergitteret for at vise, at lastbilen er i selvkørende tilstand.

Manuel overhaling
Ved overhaling, vognbaneskift eller ved afkørsler skal føreren selv overtage styringen af lastbilen. Det samme gælder i dårligt vejr og ved vejarbejde eller lignende. 

Læs også: Stort potentiale for selvkørende køretøjer i logistikbranchen

Hvis flere lastbiler med det samme system kører efter hinanden, er de forbundet digitalt. Det gør det muligt for dem at holde en kort afstand for at reducere vindmodstanden, uden at sikkerheden sættes over styr. De bagvedkørende lastbiler får på en brøkdel af et sekund et signal, hvis lastbilen foran for eksempel bremser eller svinger.

”Den store forskel for chaufføren er, at han ikke behøver konstant at på vagt i løbet af lange, monotone arbejdspas, som det er nødvendigt i dag. I stedet kan chaufføren løse nogle mere varierede opgaver, så grænsen mellem kørselsleder og chauffør kan blive visket ud. Desuden kan små virksomhedsejere i branchen håndtere papirarbejde og andre ting, mens bilen tager sig af den kedelige del af kørslen”, siger Lars van het Erve.

- JKK 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Swisslog

Sponseret

Inbjudan Webinar: Strategisk lagerautomation - 25 april

05.04.2024Zetes

Sponseret

Prévoté transforms inventory management with the ZetesMedea Full Pallet Inventory solution

05.04.2024SCM.dk

Materialehåndtering og robotautomatisering løftes til nyt niveau

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Er dit lager klar til en omnichannel strategi?

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Lagerteknologi: Top 5 systemer til at øge effektiviteten

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle