Skyen baner vejen for robotterne

Robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Ifølge Amazon Web Services (AWS) har udbredelsen af cloud-teknologi i høj grad revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.

”Kort sagt gør skyen det muligt for robotter at samarbejde problemfrit med hinanden og med menneskelige operatører. Ved at dele data og koordinere handlinger kan robotter udføre opgaver i teams og optimere arbejdsgangene til hidtil uset effektivitet”, siger Peer Jakobsen. Foto: Amazon Web Services..

22.09.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Høj kompleksitet er en betydelig barriere, når virksomheder overvejer at implementere robotter i produktionen. Hver eneste fysiske robot skal kunne udveksle information med IoT-enheder, mennesker, andre robotter og en række forskellige systemer som for eksempel kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML).

En forholdsvis simpel opgave, som for eksempel at transportere materiale i en fabrik, kan involvere en hel flåde af industrirobotter. Flåden skal samarbejde med et arbejdsstyringssystem og flere programmérbare logiske controllere for at sikre, at lagerbeholdningen bevæger sig jævnt fra kilde til destination.

Læs også: 5 årsager til at større virksomheder vender blikket mod cobots

Ifølge verdens største cloud-leverandør, Amazon Web Services (AWS), har kombinationen af cloud- og robotteknologi dog gjort disse barrierer langt mindre. Kundernes behov for mere avancerede løsninger til automatisering har skabt en innovationsbølge, der allerede nu former fremtidens industrielle landskab. Det fortæller Peer Jakobsen, Senior Manager for Solutions Architecture hos AWS, og han uddyber:

”Ved hjælp af cloud-teknologi er det nu muligt at bruge automatisering, der rækker langt ud over traditionelle programmeringsmodeller. Det bruger life sciences-virksomheden Multiply Labs blandt andet til at bygge robotter, der kan håndtere medicinproduktion skræddersyet til individuelle patienter. Og i Amazons egne logistikcentre arbejder mennesker og robotter tæt sammen for at sikre hurtig og effektiv levering af millioner af ordrer”, fortæller Peer Jakobsen.

”Ved hjælp af cloud-teknologi er det nu muligt at bruge automatisering, der rækker langt ud over traditionelle programmeringsmodeller”, fortæller Peer Jakobsen. Arkivfoto fra 123rf.com..

Via AWS’ cloud-teknologi kan robotter lære af deres egne erfaringer for derefter at træffe dynamiske beslutninger baseret på data fra det miljø, de opererer i.

”Robotter er kun så gode som deres evne til at indsamle, opbevare og behandle information. Uden data er det umuligt at bruge maskinlæringsmodeller eller at køre simuleringer for mere effektiv test og funktionel validering”, forklarer Peer Jakobsen.

Skalering, services og sikkerhed
Peer Jakobsen peger på tre årsager til, at cloud er i færd med at revolutionere brugen af robotteknologi: Skalerbarhed, nem adgang til specialiserede services og sikkerhed.  

”For det første er cloud et kraftfuldt værktøj til at udvikle, drive og optimere robotapplikationer på en omkostningseffektiv og skalerbar måde. En virksomhed kan nemt op- og nedskalere de tilgængelige computerressourcer alt efter behov, hvilket er særligt vigtigt for industrier, hvor aktivitetsniveau og behov for computerkraft kan variere fra dag til dag eller time til time”.

”En anden fordel er at skyen giver adgang til en lang række tjenester og værktøjer såsom ML, AI og IoT, der nemt kan tilpasses specifikke behov. Samtidig betaler du stadig kun for de ressourcer, du rent faktisk bruger. Det gør skyen til et meget omkostningseffektivt alternativ”.

Læs også: Sådan kan intelligente fabrikker forebygge identitetstyveri

Det tredje og måske vigtigste aspekt er sikkerhed. Robotterne bliver mere og mere autonome og mobile takket være kunstig intelligens og avancerede styresystemer. Det stille nye krav til sikkerheden. 

”Sikkerhedsmæssigt bør robotteknologi behandles på samme måde som andre computerressourcer og med samme niveau af sikkerhedsforanstaltninger. Høj cybersikkerhed skal være et grundlæggende krav for en sikker og moderne industriel arbejdsplads. Derfor er sikkerhed altid den første og vigtigste prioritet i AWS-skyen. Eksempelvis kryptering, netværksisolering og identitets- og adgangsstyring, der sikrer både robotter og drift”, siger Peer Jakobsen.

Cloud- og robotteknologi former fremtiden
Fusionen af cloud- og robotteknologi er med andre ord en kraftfuld og vellykket cocktail, der har vidtrækkende perspektiver. Takket være skyens computerkraft kan robotter anvende cloud-infrastrukturen til dataindsigt, virtuelle operativsystemer og IoT til at udføre forretningskritiske opgaver.

”Kort sagt gør skyen det muligt for robotter at samarbejde problemfrit med hinanden og med menneskelige operatører. Ved at dele data og koordinere handlinger kan robotter udføre opgaver i teams og optimere arbejdsgangene til hidtil uset effektivitet”, siger Peer Jakobsen.

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om HI robotter & automatisering 2023

 .

Mere fra...

07.12.2023SCM.dk

Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

07.12.2023SCM.dk

Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

06.12.2023SCM.dk

Maersk vil investere 500 millioner dollar i logistik i Sydøstasien

05.12.2023SCM.dk

Aarhus-studerende vandt pris for hjælp til lastbilchauffører

05.12.2023SCM.dk

Udvikling inden for IoT gavner teknologivirksomhed

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia