Skyen baner vejen for robotterne

Robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Ifølge Amazon Web Services (AWS) har udbredelsen af cloud-teknologi i høj grad revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.

”Kort sagt gør skyen det muligt for robotter at samarbejde problemfrit med hinanden og med menneskelige operatører. Ved at dele data og koordinere handlinger kan robotter udføre opgaver i teams og optimere arbejdsgangene til hidtil uset effektivitet”, siger Peer Jakobsen. Foto: Amazon Web Services..

22.09.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Høj kompleksitet er en betydelig barriere, når virksomheder overvejer at implementere robotter i produktionen. Hver eneste fysiske robot skal kunne udveksle information med IoT-enheder, mennesker, andre robotter og en række forskellige systemer som for eksempel kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML).

En forholdsvis simpel opgave, som for eksempel at transportere materiale i en fabrik, kan involvere en hel flåde af industrirobotter. Flåden skal samarbejde med et arbejdsstyringssystem og flere programmérbare logiske controllere for at sikre, at lagerbeholdningen bevæger sig jævnt fra kilde til destination.

Læs også: 5 årsager til at større virksomheder vender blikket mod cobots

Ifølge verdens største cloud-leverandør, Amazon Web Services (AWS), har kombinationen af cloud- og robotteknologi dog gjort disse barrierer langt mindre. Kundernes behov for mere avancerede løsninger til automatisering har skabt en innovationsbølge, der allerede nu former fremtidens industrielle landskab. Det fortæller Peer Jakobsen, Senior Manager for Solutions Architecture hos AWS, og han uddyber:

”Ved hjælp af cloud-teknologi er det nu muligt at bruge automatisering, der rækker langt ud over traditionelle programmeringsmodeller. Det bruger life sciences-virksomheden Multiply Labs blandt andet til at bygge robotter, der kan håndtere medicinproduktion skræddersyet til individuelle patienter. Og i Amazons egne logistikcentre arbejder mennesker og robotter tæt sammen for at sikre hurtig og effektiv levering af millioner af ordrer”, fortæller Peer Jakobsen.

”Ved hjælp af cloud-teknologi er det nu muligt at bruge automatisering, der rækker langt ud over traditionelle programmeringsmodeller”, fortæller Peer Jakobsen. Arkivfoto fra 123rf.com..

Via AWS’ cloud-teknologi kan robotter lære af deres egne erfaringer for derefter at træffe dynamiske beslutninger baseret på data fra det miljø, de opererer i.

”Robotter er kun så gode som deres evne til at indsamle, opbevare og behandle information. Uden data er det umuligt at bruge maskinlæringsmodeller eller at køre simuleringer for mere effektiv test og funktionel validering”, forklarer Peer Jakobsen.

Skalering, services og sikkerhed
Peer Jakobsen peger på tre årsager til, at cloud er i færd med at revolutionere brugen af robotteknologi: Skalerbarhed, nem adgang til specialiserede services og sikkerhed.  

”For det første er cloud et kraftfuldt værktøj til at udvikle, drive og optimere robotapplikationer på en omkostningseffektiv og skalerbar måde. En virksomhed kan nemt op- og nedskalere de tilgængelige computerressourcer alt efter behov, hvilket er særligt vigtigt for industrier, hvor aktivitetsniveau og behov for computerkraft kan variere fra dag til dag eller time til time”.

”En anden fordel er at skyen giver adgang til en lang række tjenester og værktøjer såsom ML, AI og IoT, der nemt kan tilpasses specifikke behov. Samtidig betaler du stadig kun for de ressourcer, du rent faktisk bruger. Det gør skyen til et meget omkostningseffektivt alternativ”.

Læs også: Sådan kan intelligente fabrikker forebygge identitetstyveri

Det tredje og måske vigtigste aspekt er sikkerhed. Robotterne bliver mere og mere autonome og mobile takket være kunstig intelligens og avancerede styresystemer. Det stille nye krav til sikkerheden. 

”Sikkerhedsmæssigt bør robotteknologi behandles på samme måde som andre computerressourcer og med samme niveau af sikkerhedsforanstaltninger. Høj cybersikkerhed skal være et grundlæggende krav for en sikker og moderne industriel arbejdsplads. Derfor er sikkerhed altid den første og vigtigste prioritet i AWS-skyen. Eksempelvis kryptering, netværksisolering og identitets- og adgangsstyring, der sikrer både robotter og drift”, siger Peer Jakobsen.

Cloud- og robotteknologi former fremtiden
Fusionen af cloud- og robotteknologi er med andre ord en kraftfuld og vellykket cocktail, der har vidtrækkende perspektiver. Takket være skyens computerkraft kan robotter anvende cloud-infrastrukturen til dataindsigt, virtuelle operativsystemer og IoT til at udføre forretningskritiske opgaver.

”Kort sagt gør skyen det muligt for robotter at samarbejde problemfrit med hinanden og med menneskelige operatører. Ved at dele data og koordinere handlinger kan robotter udføre opgaver i teams og optimere arbejdsgangene til hidtil uset effektivitet”, siger Peer Jakobsen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Robotter i værdikæden

Industri 4.0 breder sig og har stor effekt på alle dele af forsyningskæden. Autonome og forbundne robotter er en central del af det, vi kan kalde Warehousing 4.0 eller Production 4.0. Robotterne er også i fuld gang med et indtog på gangene i indkøbs-, ordremodtagelses- og supply chain planning-afdelingerne i form af softwarerobotter (RPA). Generativ kunstig intelligens vil kun accelerere udviklingen.

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

14.05.2024Columbus

Sponseret

Case: B&O's digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

13.05.2024SCM.dk

AI supercomputer skal sætte skub på forskning og innovation

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Smagen af teknologi: BKI’s rejse mod AI-forbedret kaffeblanding

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Tid til at hoppe på AI-toget

13.05.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Eight trends of generative AI

13.05.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Artificial intelligence in supply chains

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup