Stabile miljøbeskyttelsesudgifter i industrien

Den danske industris udgifter til miljøbeskyttelse stiger, men det samme gør de samlede udgifter til produktionen. Derfor har niveauet ligget stabilt de seneste år.

Ud af udgifterne til miljøbeskyttelse var den største andel til spilde- og regnvandshåndtering, så posten udgjorde en tredjedel af miljøbeskyttelsesudgifterne i 2020. Foto: 123RF.

03.01.2022

SCM.dk

Industriens direkte miljøbeskyttelsesudgifter var på 3,4 milliarder kroner i 2020, hvilket er 4 procent højere end i 2018 og 16 procent højere end i 2014. Men de direkte miljøbeskyttelsesudgifter er over tid øget omtrent parallelt med produktionen. Målt i forhold til udgifter til forbrug i produktionen, udgjorde de direkte miljøbeskyttelsesudgifter cirka 0,7 procent.

Ud af disse udgifter var den største andel til spilde- og regnvandshåndtering. I 2020 udgjorde denne post således en tredjedel af miljøbeskyttelsesudgifterne, mens udgifter til affaldshåndtering og genindvinding udgjorde lidt over en fjerdedel. Udgifter inden for luftkvalitet og klima samt reduceret energi- og varmeforbrug repræsenterede tilsammen cirka 30 procent. Dette mønster har været stort set uændret siden 2014.

Branchemæssig forskel på udgifter til forskellige miljøformål

Fødevareindustrien havde i absolutte tal de største direkte miljøbeskyttelsesudgifter med tæt på 900 millioner kroner i 2020. Heraf gik 56 procent til miljøformålet spilde- og regnvandshåndtering. Også den kemiske industri brugte en stor andel (52 procent) til dette formål ud af sine i alt 450 millioner kroner i udgifter.

Læs også: Arbejdsmiljø og arbejdskraft: Cobot Lift vil hjælpe virksomheder med begge

Ud af en udgift af samme størrelse inden for plast-, glas- og betonindustri ses et noget andet billede, hvor der her blev anvendt 38 procent til beskyttelse af luftkvalitet og klima. Inden for elektronik og maskinindustri dominerer udgifter til affaldshåndtering og genindvinding med typisk mellem 40 og 50 procent af miljøbeskyttelsesudgifterne.

Miljøbeskyttelsesudgifterne vejer forskelligt i brancherne

De direkte miljøbeskyttelsesudgifters betydning i de forskellige brancher kan eksempelvis belyses ved at sammenligne med forbruget i produktionen. Udgifterne i fødevareindustrien og medicinalindustrien lå tæt på gennemsnittet på 0,7 pct., mens den kemiske industri brugte knap 2 procent på direkte miljøbeskyttelse.

Også inden for forsyningsvirksomhed og glas- og betonindustri er der relativt høje miljøbeskyttelsesudgifter, mens de er relativt lave i for eksempel maskinindustrien.

Industrien har også andre udgifter til miljøbeskyttelse

Virksomheder har ikke kun udgifter til direkte miljøbeskyttelse som opgjort i denne statistik. Mest konkret er der også betaling af miljø-, energi- og transportafgifter som for de omhandlede brancher udgjorde et beløb på lige under 4 mia. kr. i 2020. Hertil kan virksomhedernes ekstraudgifter komme ved køb af råvarer med bedre miljøegenskaber end standarden. Sådanne udgifter er der ikke statistiske opgørelser af.

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

05.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Effektiv belysning, der skaber tryghed i produktion og lager

04.12.2024Zetes

Sponseret

SBM makes progress in traceability and tackles serialisation with Zetes

03.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Intelligent automatisering, der prioriterer sikkerhed

21.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Test af Agilox ONE-versioner hos Lindab

19.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Automatisering som nøglen til moderne affaldshåndtering

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bredana Axcite A/S
Webinar
D365 webinar for topledere

Få hurtigt overblik og indblik på Executive Summary webinar

Dato

10.12.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup