Stadig mere gods i luften

Mængden af gods, der kommer gennem verdens største fragtlufthavne, stiger fortsat. Andelen af den samlede mængde, der bliver håndteret af top 50, er dog faldet, hvilket kan tyde på, at mere gods kommer forbi de mindre hubs.

Der blev fyldt endnu mere gods i endnu flere fragtfly verden over sidste år, viser ny opgørelse. Foto: CPH.

07.11.2018

SCM.dk

”Hurtigere, højere, stærkere”. Undertitlen på Air Cargo Worlds nyeste opgørelse over de 50 største fragtlufthavne i verden er lånt fra mottoet for de moderne olympiske lege, og beskriver ifølge mediet meget godt udviklingen i sektoren det seneste år.

Læs også: Københavns Lufthavn kæmper for at lande Amazons nye logistikcenter

Ifølge den nye udgave af Airports Council Internationals ”Annual World Airport Traffic Report”, så steg mængden af gods på verdensplan med rekordhøje 7,7 procent sidste år sammenlignet med 2016, til godt 118,6 mio. ton.

Ud af den bunke blev 62,8 procent, eller ca. 74,5 mio. ton, håndteret af top 50-lufthavnene, hvilket er et fald i forhold til sidste års andel på 67,7 procent. Det tyder ifølge ACW på, at større mængder gods end tidligere passerer gennem flere af de mindre hubs, potentielt lufthavne som CPH.

Den med afstand største region på listen er Asia-Pacific, der sidder på 21 ud af de 50 pladser, heraf seks i top-10. De 21 håndterede 32,9 mio. tons gods sidste år (godt 28 procent af den samlede mængde), hvilket er tre procent mere end i 2016.

Heraf følger Nordamerika med 14 lufthavne og 21,8 mio. tons (en beskeden stigning på en procent), og Europa, hvis 10 lufthavne på listen håndterede 12,8 mio. tons i 2017, en pæn stigning på seks procent i forhold til 2016.

Cincinnati/Northern Kentucky Airport var den hurtigst voksende fragtlufthavn på verdensplan i 2017, ikke mindst takket være Amazons rykind i maj. Foto: flickr/Ron Coleman.

Bred vækst, primært på grund af onlinehandel
ACI’s analytikere noterer sig i rapporten, at væksten i luftfragten fortsatte til trods for usikkerhed omkring mulige handelskrige og ’protektionistiske bevægelser’ verden over, ligesom den industrielle produktion voksede, ikke mindst drevet af den øgede nethandel.

Ud af lufthavnene i top 50 kunne kun to ikke melde om vækst i godsmængderne i 2017 sammenlignet med 2016. Amerikanske Indianapolis, som ellers er hjemsted for FedEx’ næststørste hub, måtte notere en nedgang på 2,6 procent til lige om en million tons, mens det gik endnu dårlige i Abu Dhabi, der tabte 7,9 procent af sin fragt og landende på 734.000 tons.

De øverste fire pladser i top 50 er uændrede i forhold til sidste år, og listen toppes således igen i år af Hong Kong med næsten fem mio. tons og en vækst på over ni procent, foran Memphis, der blot gik 0,33 procent frem, og Pudong ved Shanghai, der voksede over 11,5 procent.

Sidste års bedste europæiske fragtlufthavn, Charles de Gaulle ved Paris, er gledet ud af top 10 og ned på en 15. plads. Bedste europæer på listen er derfor nu Frankfurt på en 11. plads med 2,1 mio. tons. Årets sidste entry er et ny navn i form af kinesiske Hangzhou Xiaoshan, der har skubbet Sydney ud af listen, med godt 555.000 ton.

Læs også: Airbus klar med flyvende hval

Årets største vækst blev præsteret af Cincinnati/Northern Kentucky Airport, som Amazon begyndte at betjene tilbage i maj. Her voksede godsmængden med 27,3 procent i 2017 ift. 2016. Kun en enkelt europæisk lufthavn, Istanbul med en vækst på 23 procent, er blandt de 10 hurtigst voksende fragthubs i verden.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

23.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Logistik i Grønland: Central styring sikrer effektivitet hos Pisiffik

23.02.2024SCM.dk

Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

21.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Mestergruppen har indgået en koncernaftale med Delfi Technologies om digital skilteløsning

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024Global AGV

Sponseret

Overse ikke disse 5 tegn på, at du har brug for en Global AGV

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup