Starship-klon? Amazon klar med gaderobot til pakkelevering

I slutningen af januar lancerede Amazon en ny leveringsservice, Scout, der indtil videre består af seks små gaderobotter, som triller rundt på fortovene i en forstad til Seattle. Ligheden med Starships robotter er slående.

05.02.2019

SCM.dk

Automation er som bekendt ikke ligefrem ukendt land for Amazon, der gennem adskillige år har arbejdet med at sætte software og robotter til at håndtere både indkøb, sortering og levering af pakker.

Det er på sidstnævnte front, nærmere bestemt den berømte og også for Amazon svære last mile, at selskabets seneste udspil hører til. I Snohomish County i staten Washington, nord for Amazons hjemby Seattle i USA’s nordøstlige hjørne, startede e-handelsgiganten i slutningen af januar et testforløb med seks leveringsrobotter, der skal bringe pakker ud til områdets beboere.

Læs også: Amazon ruller live tracking af pakker ud i hele USA

Amazon søgte patent på løsningen tilbage i juli 2016 og nu er man altså klar til at føre tjenesten, kalder Scout (’Spejder’) ud i virkeligheden. Konkret skal robotterne være i drift fra mandag til fredag i dagtimerne, hvor de automatisk vil følge deres leveringsruter, indtil videre med en Amazon-ansat af kød og blod ved sin side.

Udbringning med de små køretøjer, der er udviklet til at navigere sikkert uden om diverse forhindringer på vejen, er indledningsvist forbeholdt Amazons Prime-kunder i kvarteret, og fra virksomhedens side ser man frem til at høste erfaringerne fra forsøget, så man på sigt kan gøre sin leveringer endnu mere bæredygtige og bekvemme.

Ligheden mellem Starship- og Amazon Scout-robotterne er til at få øje på. Foto: Starship.

Ved første øjekast ligner de sekshjulede Scout-robotter i den grad de efterhånden velkendte enheder fra delvist danske Starship, der har været på gaderne rundt omkring i nogle år i både USA og Europa, med fleksibilitet og sikkerhed for øje, som selskabet selv siger.

Flere medier har da også lavet sammenligningen, og ZDNet noterer sig, at Startship, med vel over 100.000 testkilometer i bogen, indtil videre er et godt stykke foran den amerikanske mastodont. På den baggrund ser man også frem til et interessant ’sammenstød’ mellem de to parter.

Læs også: Alphabet-firma starter droneleveringsprojekt i Finland i 2019

”Amazon er en formidabel aktør uanset hvilken arena, man vælger at gå ind i, naturligvis, og de er vant til at vinde. Men de er bagud på teknologien på det her område (…). Det virker sandsynligt at automatisk levering bliver tilgængelig (…) før Amazon er klar til at sende sine egne robotter på gaden. Hvis det kommer til at påvirke Amazons leveringsdominans negativt, vil mange se tilbage og undre sig over, hvorfor det tog Bezos og co. så lang tid at få de seks hjul til at rulle”, skriver ZDNet.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

05.04.2024Swisslog

Sponseret

Inbjudan Webinar: Strategisk lagerautomation - 25 april

05.04.2024Zetes

Sponseret

Prévoté transforms inventory management with the ZetesMedea Full Pallet Inventory solution

05.04.2024SCM.dk

Materialehåndtering og robotautomatisering løftes til nyt niveau

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Er dit lager klar til en omnichannel strategi?

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Lagerteknologi: Top 5 systemer til at øge effektiviteten

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle