Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

Med en millionbevilling fra Poul Due Jensens Fond starter Aarhus Universitet et nyt projekt for forskning i såkaldte digitale tvillinger. Opbakningen fra erhvervslivet er massiv: ”I den globale konkurrence er digitale tvillinger fuldstændig afgørende”, lyder det.

Det nye forskningsprojekt, ’Digital Twin Center for Open Research and Engineering’, skal understøtte udviklingen i digitale tvillinger og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for området. Projektet løber i fem år.. Foto: AU Foto

20.02.2025

SCM.dk

Med en personlig donation på 15 millioner kroner fra Poul Due Jensens Fond (PDJF) til professor Peter Gorm Larsen starter Aarhus Universitet (AU) nu et nyt forskningsprojekt op inden for digitale tvillinger. Donationen er den seneste i en række donationer til forskning i digitale tvillinger, der til sammen er med til at sikre, at AU er verdensførende inden for området.

Peter Gorm Larsen mærker tydeligt erhvervslivets interesse i forskning i digitale tvillinger.
”Vi har været i gang med forskning i digitale tvillinger her på AU siden 2019, og vi har nu i alt 236 virksomheder med i vores projektportefølje. Virksomheder, der alle bidrager aktivt ind i udviklingen af området, samarbejder med os og nyder godt af de frugter, forskningen medfører. Jeg er meget glad for, at vi med denne bevilling fortsat kan lede feltet inden for udviklingen af digitale tvillinger, bygge et endnu større miljø op omkring området, og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for digitale tvillinger”, siger han.

Han bakkes op af Casper Hansen, CEO i automationsvirksomheden Technicon, der udvikler high end løsninger især til den globale farma-industri:
”Digitale tvillinger gør det ikke alene muligt for industrivirksomheder hurtigt at simulere og teste processer og flow, inden produktion opstartes. Det skaber nogle klare fordele, og dermed udvider digitale tvillinger vores evne til at udvikle endnu mere avancerede løsninger, der løser komplekse udfordringer og dermed forbedrer virksomheders konkurrenceevne”, siger han og fortsætter:
”Digitale tvillinger kan samtidig gøre det lettere at få medarbejdere til at arbejde sammen om de løsninger, man arbejder på. De kan gøre det lettere at supportere og servicere anlæg på tværs af afstande. Og som det tredje gør udvikling og udbredelse af digitale tvillinger, at vi som nation kommer endnu højere op på læringskurven. Danmark er anerkendt for sin robotteknologi. Ved at styrke indsatsen inden for digitale tvillinger bidrager det til, at den position løftes”.

En digital tvilling indeholder en komplet digital model af noget fysisk, som for eksempel en organisme eller et system, en proces eller en enhed. Den digitale tvilling er en så fuldstændig model, at den kan agere, reagere, ældes og fejle i den virtuelle verden, lige som den fysiske tvilling gør det i den fysiske verden.

Formålet med den digitale tvilling er via moderne sensorteknologi, modeller der anvender fysiske love og kunstig intelligens at simulere den fysiske tvilling i en sådan grad, at man opnår helt ny indsigt heri. Det kan være yderst værdifuldt for eksempelvis produktionsvirksomheder, fordi man på denne måde kan forbedre et produkt eller bygge videre på det uden den omkostningstunge trial-and-error-måde.

”Det er vigtige teknologier særligt for producenter af digitale løsninger, og vi ser i Poul Due Jensen Fonden frem til at fortsætte denne rejse med Peter Gorm Larsen. Digitale teknologier er en af grundstenene i udviklingen af bæredygtige produktionsindustrier”, siger Ebbe Kruse Vestergaard, programchef for forskning og læring ved Poul Due Jensen Fonden.

Formålet med projektet, der går under det mundrette navn ’Digital Twin Center for Open Research and Engineering’ eller blot DT-CORE, er at understøtte udviklingen af disse digitale tvillinger, som er en af hjørnestenene i såkaldt cyber-fysiske systemer; samarbejdende computerbaserede netværk, som via indlejrede sensornetværk styrer og kontrollerer fysiske genstande eller systemer.

”For os som virksomhed er det vigtigt, at der bliver oprettet projekter som dette, så vi får skabt kompetence og udvikling og innovation inden for digitale tvillinger. Det er kompetencer, som vi virkelig har brug for ude i virksomhederne, for i den globale konkurrence er digitale tvillinger fuldstændigt afgørende”, siger Casper Hansen.

Kilde: Aarhus Universitet Technical Sciences

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck giver enestående driftsøkonomi

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

20.03.2025SCM.dk

CeramicSpeed styrker cybersikkerhed i trådløs vibrationssensor

19.03.2025SCM.dk

Regeringen åbner for leasing af solceller på erhvervsejendomme

18.03.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Accelerate your AI journey with 5 steps

17.03.2025SCM.dk

Robotter, automation og AI former fremtidens forsyningskæde

11.03.2025SCM.dk

Mecalux integrerer GenAI i lagerstyringen

10.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Sådan har CarCare Freaks etableret succesfuld webshop og fysiske butikker

10.03.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Cybersikkerhed - helt sikkert!

10.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Intro til NIS2

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg