Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

Bedre resultater, bedre stakeholderrelationer og bedre risikostyring. Og mere vægt på bæredygtighedshensyn i beslutninger. Globalt PwC-survey får fordelene ved CSRD frem i lyset.

24.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Fortalere for CSRD vil finde meget at glæde sig over i resultaterne i Global CSRD Survey, som PwC offentliggjorde for kort tid siden. 

Surveyet viser nemlig at argumentet om, at strammere krav ville føre til forandringer i virksomhedsadfærd, holder stik. De 547 virksomhedsledere i 30 lande, som alle er i gang med at forberede sig på rapportering ud fra de nye krav, peger på, at de forventer en række fordele ved deres øgede bæredygtighedsrapporteringsindsats.

Cirka halvdelen nævner forventede fordele, herunder bedre performance på både E og S-forhold, bedre stakeholder engagement og reducerede risici. Et af de vigtigste resultater i rapporten var, at virksomheder, der var længere fremme i deres forberedelse – dem, der forbereder sig på at rapportere om 2024/i 2025 – var betydeligt mere tilbøjelige til at forudse fordele i alle kategorier, især i forbindelse med økonomiske fordele. For eksempel forventer 38 procent af de virksomheder, der rapporterer i 2025, at implementeringen af CSRD vil føre til omsætningsvækst sammenlignet med kun 18 procent af dem, der rapporterer i 2026. 34 procent af 2025-indberetterne forventer desuden omkostningsbesparelser sammenlignet med kun 16 procent i gruppen, der først skal rapportere om 2025’s resultater. 

Foto: PwC

Surveyet viser også, at det kræver involvering af mange afdelinger at blive klar til compliance med CSRD. I gennemsnit er otte funktioner og afdelinger involveret i surveyets virksomheder, de oftest nævnte er bæredygtighed (93 procent), Finans (77 procent), direktion og bestyrelse (hhv. 73 og 72 procent). 

No pain – no gain

Nok var det Jane Fonda som fitnessdronning, som gjorde udtrykket til en del af populærkulturen i 80’erne, men det er Benjamin Franklin som står som ophavsmand til påstanden om, at man ikke opnår noget uden at det gør ondt på vejen. 

Og ondt gør det da også hos de CSRD-forberedende virksomheder, som slås med for lidt af især tre ting. 

  • Datatilgængelighed og kvalitet som 59 procent nævnte som en hindring i arbejdet
  • Overblik og indsigt i værdikæden som 57 procent nævnte som en udfordring
  • Personale til at løse opgaven som 50 procent døjer med

Det kunne dog tyde på, at virksomhederne får spændt ben for sig selv på alle tre forhold, ved at de endnu ikke har investeret meget eller nok i IT-systemer, der kan styre deres ESG-data. Hele 74 procent svarede, at de i øjeblikket bruger regneark til at håndtere deres data til rapportering. Nummer to på listen er et CO2-beregningsværktøj, og det kunne blot 37 procent pege på at have til deres rådighed. Langt flere forventer dog, at de vil begynde at bruge forskellige digitale værktøjer i løbet af de næste par år. 

Det hjælper altid at forberede sig

PwC’s rapport peger også på, at jo længere man er med de forberedende aktiviteter, som f.eks. den dobbelte væsentlighedsanalyse, dialog med revisor, gap analyse ift. tidligere rapportering osv., jo mere sikker er man på, at man kommer til at levere rapportering efter bogen allerede første år. Og at det langt fra er alle, der er i mål med den forberedende indsats. 

Foto: PwC

 Det samlede billede får rapportens tre forfattere, PwC-partnere i Holland, Tyskland og USA, til at konkludere at: 

”Overordnet, så skal man huske at CSRD-rapportering er en rejse for alle involverede parter – også myndighederne. I de tidlige år komme rapporterne sikkert til at adskille sig fra hinanden i betydeligt omfang selv mellem virksomheder, der ligner hinanden. Det vil være sådan indtil stakeholderne når frem til en fælles forståelse af best practice. Det, der betyder mest lige nu, er at de øverste ledelser virkelig går ind i arbejdet med at forstå ikke bare CSRD’s detaljerede krav, men også lovens intention og de muligheder for værdiskabelse den løfter sløret for,” siger de

Klik her for at få adgang til surveyet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup